U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts


  

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Reviews

"Het was super leerzaam. Echt een aanrader ook als je al vele jaren vertoefd in de buitenwereld. Dank je wel!!"
Danielle, Geertruidenberg - cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook)

- - - 

"In 2017 ben ik twee keer op pad geweest met Northern Pioneers. In maart heb ik meegedaan aan een wintertrekking in Noorwegen en in oktober aan een bushcraft en survival cursus in Zweden. Beide ervaringen hebben mij op een zeer positieve manier verrast en beïnvloed.
Alle elementen die worden aangeboden zijn heel goed afgestemd op de zowel individuele- als groepswensen en behoeften. Daarnaast speelt ook ethisch omgaan met de natuur een belangrijke rol. In mijn ervaringen heb ik veel respect en ontzag gekregen voor de natuur en ben ik na gaan denken over mijn plaats daarin.
Ik zou de activiteiten van Northern Pioneers eenieder van harte aanraden. De gekozen locaties zijn onvergetelijk. De begeleiding is heel persoonlijk, goed afgestemd en de verstrekte informatie erg nauwkeurig om een goede voorstelling te kunnen maken van wat je te wachten staat. Ook geeft een dergelijk verblijf in de natuur tijd en ruimte om tot jezelf te komen en zogezegd te rewilden."
Lia, Noordbroek - cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Begin oktober de cursus bush-craft en survival bij Tom gevolgd. Ontzettend gave omgeving in Zweden en super veel geleerd! Van vuur maken tot buiten overnachten, koken in de wildernis, navigeren en allerlei creatieve dingen die je heel simpel kunt maken met materialen die je in de omgeving vindt. Als kers op de taart uiteindelijk de dropping; waarbij je zelf je boontjes mag zien te doppen :-) Echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in een primitieve vorm van buiten leven en wil leren hoe hij/zij zichzelf kan redden in het grootste deel van de wereld!"
Anouk, Nijmegen - cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Het was een leuke leerzame week. De groep was leuk en Tom ging goed om met de groepsdynamica. Ook werd er goed gekeken wat de groep per dag nodig had. Alleen die STENEN!!! ;)"
Lotte, Kloetinge - wildernistrekking Jotunheimen, Noorwegen (via evaluatieformulier)

- - -

"Zonder enige voorkennis en door nieuwsgierigheid gedreven, bij Northern Pioneers Wildernistrekkings de cursus Bushcraft in Zweden gevolgd. In één woord en meerdere opzichten: fantastisch! In een prachtige omgeving heel veel geleerd van Tom, de medecursistenen mezelf. Een motiverende, inspirerende en verrijkende ervaring die ik van harte aanbeveel!"
Theo, Apeldoorn - cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Samen met Eva deze cursus gedaan. Zeker een aanrader als je wilt leren hoe om te gaan met kaart, kompas en gps. Een leerzame dag waar gewoon even de tijd genomen wordt om het een en ander uit te leggen. Tom (Northern Pioneers Wildernistrekkings) heeft naast de theorie ook veel praktische tips uit eigen ervaring. Kortom een dag cursus en je gaat goed voorbereid op pad!!"
Jordy, Utrecht - cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook)

- - -

"Ik heb de cursus kaart kompas en gps gevolgd  en het was een zeer leerzame en interessante dag, in de toekomst zal ik zeker terug komen voor cursussen of reizen"

Antoine, Zundert - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier)

- - -

"Leuke cursus van 1-dag waarbij je echt de basisbeginselen onder de knie krijgt. Juist het combineren van kaart, kompas en gps geeft de cursus meerwaarde. De omgeving waar gelopen wordt (Sallandse heuvelrug) is zeer de moeite waard. Goed te combineren met een overnachting op Staatsbosbeheer camping Twilhaar."

Bob, Eijsden - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier)

- - -

"Gisteren een bijzonder leerzame dag en veel geleerd van Tom, cursusdag kompaslezen met veel praktijkvoorbeelden en training in het veld, heerlijk buiten genieten in de bossen van Sallands landschap, een echte aanrader, als je wilt weten waar je staat in je avontuur en hunkering naar natuurlijk schoon, super bedankt Tom."

Pop, Rotterdam - cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook)

- - -

"Ik heb de cursus survival en bushcraft gevolgd bij Tom. Eigenlijk kan ik daar heel kort over zijn; het was super en ik had het voor geen goud willen missen!
Voordat ik me daadwerkelijk heb ingeschreven zat ik met veel twijfels: kan ik dat wel? Is het niet te moeilijk? Kan ik het tempo wel bijbenen? Toch altijd wel even spannend als je niet precies weet wat je te wachten staat. Maar tijdens de cursus verdwenen al die twijfels en vragen als sneeuw voor de zon. De cursus is een aanrader! Het is een mooie combinatie van een trektocht(je) en dingen leren om te kunnen overleven.
Tom is een hele fijne, rustige instructeur die zich goed kan afstemmen op zijn cursisten. Hij geeft zeer heldere instructies, en je krijgt genoeg ruimte om alles wat je leert te testen. Ik heb van alles geleerd om te kunnen overleven in de wildernis. Zoals navigeren op allerlei verschillende manieren, op verschillende manieren vuur maken (dat is ook gelukt in de regen tijdens de dropping), het bouwen van shelters, water vinden en filteren en zuiveren...al met al veel leerzame dingen waar ik zeker iets aan ga hebben tijdens nieuwe toekomstige avonturen.
De ultieme test van de cursus, de twee daagse dropping was een goede test om alle skills uit te proberen. Door goede uitleg en voorbereiding ging ik vol vertrouwen de dropping in. Alles wat ik geleerd heb kwam van pas; de dropping zelf was een hele mooie ervaring. De week ging wat mij betreft veel te snel voorbij. Dit smaakt naar meer..."

Ilon, Groningen - cursus bushcraft en survival Zweden (op Facebook)

- - -

“Heb de cursus kaart, kompas en gps in het Duitse Harzgebergte gedaan. Was erg leerzaam en gezellig. Een aanrader!

Verder heb ik in mei 2016 de trekking door het Zweedse Glaskogen gedaan. Het was een toffe ervaring. Tom's kwaliteiten als gids en instructeur, gecombineerd met zijn flexibiliteit en relaxtheid maakten dat er in goede harmonie en sfeer gewandeld en gebushcraft is. Ook zeker een aanrader!”

Bas, Laren - cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz + wildernistrekking Zweden (op Facebook)

 - - -

“...bedankt voor alle goede zorgen en alles wat je ons geleerd hebt. Ik ben zeer tevreden en mijn broers ook.”

Gerard, Nuland - wildernistrekking Zweden (via e-mail)

- - -

“Onlangs een zeer leerzame cursus navigeren met kaart, kompas en GPS gevolgd bij Northern Pioneers Wildernistrekkings. Een halve dag theorie aangevuld met anderhalve dag praktijk hebben mij alle vertrouwen gegeven zelf in staat te zijn mijn weg te kunnen vinden buiten de gebaande paden. Naast leerzaam was het ook erg gezellig en ik heb dan ook een super weekend gehad!”

Frank, Utrecht - cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (op Facebook)

- - -

Tegengekomen in het gastenboek van een hut, geschreven door een deelnemer aan een van onze wintertrekkings in Zweden

- - -

Geweldig en leerzaam weekend met Tom in de Harz gehad. Oriëntatiecursus GPS en kompas. Voor iedereen die veilig de bergen in wil, een echte aanrader. De "Dutch-oven" bracht ons een heerlijke maaltijd. Ga zeker nog een keer mee met hem op een van zijn trekkings in Noorwegen of Zweden.

Robert, Den Ham - cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (op Facebook)

- - -

“Begin februari ben ik meegegaan op de trekkingstocht door Zweden. Om alvast maar te beginnen: een reis met Tom is een aanrader. Het was de pilot naar Zweden, dus we hebben goed gekeken naar de verbeterpunten en positieve punten van deze reis. Gedurende de reis hebben we diverse weersomstandigheden gehad: regen, zon en sneeuw. Hierdoor konden we meerdere dingen doen qua bijv. wilde dieren tracken. We hebben eerst gekeken naar uitwerpselen etc, en tijdens de sneeuw hebben we wolven, eekhoorns, herten, en nog meer dieren kunnen tracken. Op het basiskamp geeft Tom altijd een goede uitleg over wat er die dag word gedaan, maar wanneer we op weg zijn begint de echte pret. Tijdens wandelingen wordt er ontzettend veel goede info en tips gegeven: "kijk dit is het landschap waar je goed een wolf kunt zien" of "zie je deze boom, dit is perfect brandhout omdat..."
De eerste wandeling naar het volgende kamp viel me zwaar, maar wàt was ik achteraf voldaan. Naarmate de reis vorderde, gingen de wandelingen zoveel beter (zoals ons van te voren al werd verteld, maar ik kon het bijna niet geloven!)
Even een opsomming:
Ik weet nu nog steeds hoe ik met kaart en kompas kan navigeren; hoe ik sterren kan doortrekken naar de poolster en op basis daarvan kan navigeren. Ik weet welke tondel ik het beste kan verzamelen om vuur te maken, en hoe ik mijn vuurtje het beste op kan bouwen.
Ik herken meerdere eetbare plantjes, weet hoe ik sporen kan herkennen en tracken. Ik weet hoe ik mijn Tarp op moet zetten! Ik heb wat vistips ontvangen, en nog zoveel meer! Dit ga ik allemaal in praktijk brengen op mijn eigen toekomstige reizen.
Wie weet pak ik in de toekomst nog een reis van Northern Pioneers mee.”

Kirsten, Den Haag – wintertrekking Zweden (op Facebook)

- - -

“Heb het er bij vrienden nog steeds over dat het 1 van de tofste vakanties was die ik ooit heb gehad …”

Daan, Breda – wildernistrekking Zweden (via e-mail)