U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Reviews

"Ik vond het een prima cursus. Goed en rustig uitgelegd!"

Rob, Made - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via e-mail)

- - -

"Het was een super toffe week! Tom weet waarover hij spreekt en je kan altijd met je vragen bij hem terecht. Echt een aanrader deze cursus."

Niels, Putte (B) - trekkingschool 'Essential Basics' Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Blij verrast was ik, dat ik als veganist mee kon met module 1 van de trekkingschool in Zweden. Het eten vond ik zeer goed verzorgd. Het was voor mij als hiking-nieuweling (die tot dan alleen daghikes deed) een leuke uitdaging om de boel voor te bereiden (de juiste spullen aanschaffen, rugzak pakken, wat neem je mee aan snacks e.d.). Het is erg fijn dat je daar van tevoren uitgebreide informatie over krijgt. Tijdens de cursus komt veel aan bod, je kunt alles goed oefenen. Ook het weer speelt een rol. Tom weet veel, legt alles heel goed uit en blijft onder alle omstandigheden rustig. Bijzonder knap! Ik heb veel persoonlijke leermomenten gehad. Het was soms wel even pittig voor mij, maar ik had niets willen missen. Deze cursus is zeer waardevol geweest voor mijn toekomstige meerdaagse hikes (maar ook los daarvan was het leerzaam). Daarnaast heb ik het erg fijn gevonden dat ik even een week helemaal weg was van het leven van alledag. Back to nature. Dat heeft me een welkome nieuwe mentale en fysieke impuls opgeleverd. Bedankt Tom (en bedankt leuke medecursisten)!"

Sabrina, Hardenberg - trekkingschool 'Essential basics' Zweden (via evaluatieformulier)

- - - 

"Om de smaak van bushcraft en survival te pakken te krijgen, is deze cursus een ideaal vertrekpunt. Het is zeer laagdrempelig, in kleine groep op een fijne locatie op een natuurcamping, en materiaal kan je eventueel lenen. Van vuur maken tot navigeren met de sterren, van plantenkennis tot koken op houtvuur, alle beginselen worden aangehaald. De kwaliteitsvolle begeleiding van de rustige ervaren Tom in combinatie met de gedreven talentvolle Joost werkte perfect voor eenieder!"

Katrien, Turnhout (B) - cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier)

- - -

"Deze cursus is echt de moeite waard. Absolute aanrader voor de beginnende trekker en/of survivalist. Ik wandel graag en wilde wat meer zelfvertrouwen krijgen en mijn zelfredzaamheid vergroten om ook meerdaagse tochten te gaan doen met een rugzak op. De inhoud van deze cursus leert je alles wat je hiervoor nodig hebt. Wat neem je wel of juist niet mee op zo’n trekking qua kleding, uitrusting en voedsel? Met welke factoren moet je rekening houden op je tocht (weer, omgeving, eten, water, vuur, etc)? Hoe gebruik je een kaart, kompas, gps en de sterren, om naar je bestemming te navigeren zonder gebruik van je telefoon met google maps? Hoe vergroot je je kansen om te overleven bij tegenslagen op je tocht? Theorie en praktijk volgen elkaar steeds op en gaandeweg ga je dieper in op de materie. Door het vele oefenen met vuur maken, navigeren en tarp opzetten krijg je dat meteen goed in de vingers. Door de kleine groep blijft het overzichtelijk en is er voldoende persoonlijke aandacht. Tom houdt de deelnemers goed in de gaten en geeft steeds de mogelijkheid extra te oefenen als daar behoefte aan is. Door zijn kalmte, kennis, ervaring, flexibiliteit, zorgzaamheid, enthousiasme, gezelligheid en humor merk je al direct dat je bij hem de hele week in goede handen zult zijn. Er zitten niet genoeg uren in de dag om zijn uitgebreide kennis over te brengen."

Natas, Zoetermeer - trekkingschool 'Essential basics' Zweden (via evaluatieformulier)

- - - 

"Veel opgestoken van deze cursus prima verhouding theorie en praktijk."
Hans, Wijk en Aalburg - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier)

 - - -

"Deel mogen nemen aan de eerste beginnerscursus in Twente. Het was een zeer gezellig en leerzaam weekend. Tom en stagiair Joost voelen perfect aan wat onze wensen zijn en wat ze ons in korte tijd kunnen leren. Ik kan iedereen die nog twijfelt aanraden zich aan te melden voor dit weekend. Op een zeer ontspannen manier leer je de basisbeginselen van het maken van een onderkomen, het vuur maken, navigeren enz."

Michiel, Emmeloord - cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier)

- - -

"Tom is de instructeur die je hoopt te krijgen voor een cursus als dit. Gelijk in het begin van de cursus vertelde hij ons wat hij in het begin van zijn hikes allemaal fout had gedaan. En dat die fouten hem hebben gemotiveerd om allerlei trainingen op te pakken. En zelfs zover te komen dat hij instructeur is geworden en kan voorkomen dat mensen dezelfde fouten maken als hij. Ik bewonder dat soort doorzettingsvermogen. Hij had het ook allemaal kunnen opgeven…"

Annemieke, Almelo - trekkingschool 'Essential basics' Zweden (via evaluatieformulier)

- - - 

"Na online-navigatie geploeter, samen met mijn dochter een gedegen dagcursus Kaart, Kompas en GPS gevolgd bij Northern Pioneers Wildernistrekkings. Tom Verrillo verstaat de kunst om je dit op een prima tempo te leren. Ik ben heel tevreden; nieuwe topo kaarten besteld en kompas weer opgediept!"

Robbert, Heino - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier)

- - -

"Opbouw van de stof was systematisch Inhoudelijk werden onderdelen goed uitgelegd. Veel praktische adviezen gehoord. Tom is een praktijkman die zijn ervaringen en kennis deelt."

Tinie en Peter, Breda - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier)

 - - -

"Supergave tocht met hoop leermomenten en ervaringen. Niet alleen van gids Tom en stagiair Joost, maar ook door piek en dal momenten die je vanzelf tegen komt tijdens een lange wandeltocht op ruige ondergrond. Aanrader voor iedereen die van mooie natuur, prachtige vergezichten en karaktervormende uitdaging houdt! Als het even kan ga ik volgend jaar graag weer mee!"

Daniëlle, Amersfoort - bergtrekking Jotunheimen, Noorwegen (via evaluatieformulier)

- - -

"Ik vond het helemaal top! Locatie was schitterend, wat we konden doen hebben we gedaan, zwaarte was lekker, begeleiding goed en gezellig en dat eten van Globetrotter is heerlijk (hamburgers ook)."

Roland, Maassluis - wildernistrekking Setesdal, Noorwegen (via evaluatieformulier)

- - -

"Dank je Tom voor je uitgebreide uitleg, je persoonlijke aandacht, je gezelligheid en flexibiliteit, het meerijden naar de praktijklocatie en je zorgzaamheid. Niet alleen waren de theorie en het praktijkgedeelte heel leerzaam, de uitgebreide reader waarin alles haarfijn staat uitgelegd om als naslagwerk te gebruiken is heel nuttig. Ik raad iedereen die net als ik verdwaalt op een rechte weg aan om deze cursus te volgen!"

Natas, Zoetermeer - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier)

- - -

"Ik heb genoten van de totaal beleving in de kou. Belangrijk vond ik dat de groep in zijn waarde werd gelaten maar er wel een oor was voor de wensen van de deelnemers. Nou moet ik zeggen dat we ook een geweldig leuke groep hadden!"

Ario, Made - wintertrekking Noorwegen (via evaluatieformulier)

- - -

"De cursus was erg leuk. Tom zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen tempo zich de beginselen van bushcraft en survival eigen maakt op een persoonlijke en leuke manier. Er is altijd tijd voor vragen en er is voldoende tijd om de aangeleerde skills in de praktijk te brengen."

Eelke, Groningen - trekkingschool module 1 Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar leven in en met de natuur. Ik wilde ook graag gaan hiken met mijn zoon in Scandinavië, maar: Hoe pak je dat aan (als stadsmens zijnde)? Dit is een erg mooie cursus om die eerste stap te zetten. Over een paar maanden gaan we onze eerste trekking maken."
Marja, Groningen - trekkingschool module 1 Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Goede cursus waarbij alle basisaspecten van het survival/bushcraft aan bod komt. Tom is een rustige man die voor alles de tijd neemt om alles uit te leggen en te zorgen dat je alles begrijpt van de informatie. Prachtige locatie en goede cursus."
Joost, Ede (CIOS-stagiair) - trekkingschool module 1 Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Hele gave en interessante trekking geweest, veel geleerd en gelijk toegepast in praktijk. Smaakt naar meer trekkingstochten en als je van de wildernis houdt is deze trekking cursus zeker aan te raden in een fantastische omgeving."
Danny, Naaldwijk - trekkingschool module 1 Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Onwijs gave week gehad. Ik heb genoten van de natuur (prachtige omgeving) en het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden mbt kamperen in winterse omstandigheden. Alles was goed georganiseerd en de communicatie vooraf vond ik uitstekend. Tom reageert snel op vragen en is behulpzaam. Tijdens de trekking vond ik hem een deskundige gids."
Bas, Amsterdam - wintertrekking Noorwegen (via evaluatieformulier)

- - -

"Ik heb deelgenomen aan de wintertrekking om kennis te maken met de kou en hoe te handhaven en functioneren in arctische omstandigheden. Dat is erg goed gelukt: goede tocht, afwisseling van onderwerpen, vooral zelf en met elkaar doen, ontspannen, deskundige en betrokken leider die veel aan de groep overliet wat prima functioneerde. Een aanrader!"
Jan, Utrecht - wintertrekking Noorwegen (via evaluatieformulier)

- - -

"Het was super leerzaam. Echt een aanrader ook als je al vele jaren vertoefd in de buitenwereld. Dank je wel!!"
Danielle, Geertruidenberg - cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook)

- - - 

"In 2017 ben ik twee keer op pad geweest met Northern Pioneers. In maart heb ik meegedaan aan een wintertrekking in Noorwegen en in oktober aan een bushcraft en survival cursus in Zweden. Beide ervaringen hebben mij op een zeer positieve manier verrast en beïnvloed.
Alle elementen die worden aangeboden zijn heel goed afgestemd op de zowel individuele- als groepswensen en behoeften. Daarnaast speelt ook ethisch omgaan met de natuur een belangrijke rol. In mijn ervaringen heb ik veel respect en ontzag gekregen voor de natuur en ben ik na gaan denken over mijn plaats daarin.
Ik zou de activiteiten van Northern Pioneers eenieder van harte aanraden. De gekozen locaties zijn onvergetelijk. De begeleiding is heel persoonlijk, goed afgestemd en de verstrekte informatie erg nauwkeurig om een goede voorstelling te kunnen maken van wat je te wachten staat. Ook geeft een dergelijk verblijf in de natuur tijd en ruimte om tot jezelf te komen en zogezegd te rewilden."
Lia, Noordbroek - cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Begin oktober de cursus bush-craft en survival bij Tom gevolgd. Ontzettend gave omgeving in Zweden en super veel geleerd! Van vuur maken tot buiten overnachten, koken in de wildernis, navigeren en allerlei creatieve dingen die je heel simpel kunt maken met materialen die je in de omgeving vindt. Als kers op de taart uiteindelijk de dropping; waarbij je zelf je boontjes mag zien te doppen :-) Echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in een primitieve vorm van buiten leven en wil leren hoe hij/zij zichzelf kan redden in het grootste deel van de wereld!"
Anouk, Nijmegen - cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Het was een leuke leerzame week. De groep was leuk en Tom ging goed om met de groepsdynamica. Ook werd er goed gekeken wat de groep per dag nodig had. Alleen die STENEN!!! ;)"
Lotte, Kloetinge - wildernistrekking Jotunheimen, Noorwegen (via evaluatieformulier)

- - -

"Zonder enige voorkennis en door nieuwsgierigheid gedreven, bij Northern Pioneers Wildernistrekkings de cursus Bushcraft in Zweden gevolgd. In één woord en meerdere opzichten: fantastisch! In een prachtige omgeving heel veel geleerd van Tom, de medecursistenen mezelf. Een motiverende, inspirerende en verrijkende ervaring die ik van harte aanbeveel!"
Theo, Apeldoorn - cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier)

- - -

"Samen met Eva deze cursus gedaan. Zeker een aanrader als je wilt leren hoe om te gaan met kaart, kompas en gps. Een leerzame dag waar gewoon even de tijd genomen wordt om het een en ander uit te leggen. Tom (Northern Pioneers Wildernistrekkings) heeft naast de theorie ook veel praktische tips uit eigen ervaring. Kortom een dag cursus en je gaat goed voorbereid op pad!!"
Jordy, Utrecht - cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook)

- - -

"Ik heb de cursus kaart kompas en gps gevolgd  en het was een zeer leerzame en interessante dag, in de toekomst zal ik zeker terug komen voor cursussen of reizen"

Antoine, Zundert - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier)

- - -

"Leuke cursus van 1-dag waarbij je echt de basisbeginselen onder de knie krijgt. Juist het combineren van kaart, kompas en gps geeft de cursus meerwaarde. De omgeving waar gelopen wordt (Sallandse heuvelrug) is zeer de moeite waard. Goed te combineren met een overnachting op Staatsbosbeheer camping Twilhaar."

Bob, Eijsden - cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier)

- - -

"Gisteren een bijzonder leerzame dag en veel geleerd van Tom, cursusdag kompaslezen met veel praktijkvoorbeelden en training in het veld, heerlijk buiten genieten in de bossen van Sallands landschap, een echte aanrader, als je wilt weten waar je staat in je avontuur en hunkering naar natuurlijk schoon, super bedankt Tom."

Pop, Rotterdam - cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook)

- - -

"Ik heb de cursus survival en bushcraft gevolgd bij Tom. Eigenlijk kan ik daar heel kort over zijn; het was super en ik had het voor geen goud willen missen!
Voordat ik me daadwerkelijk heb ingeschreven zat ik met veel twijfels: kan ik dat wel? Is het niet te moeilijk? Kan ik het tempo wel bijbenen? Toch altijd wel even spannend als je niet precies weet wat je te wachten staat. Maar tijdens de cursus verdwenen al die twijfels en vragen als sneeuw voor de zon. De cursus is een aanrader! Het is een mooie combinatie van een trektocht(je) en dingen leren om te kunnen overleven.
Tom is een hele fijne, rustige instructeur die zich goed kan afstemmen op zijn cursisten. Hij geeft zeer heldere instructies, en je krijgt genoeg ruimte om alles wat je leert te testen. Ik heb van alles geleerd om te kunnen overleven in de wildernis. Zoals navigeren op allerlei verschillende manieren, op verschillende manieren vuur maken (dat is ook gelukt in de regen tijdens de dropping), het bouwen van shelters, water vinden en filteren en zuiveren...al met al veel leerzame dingen waar ik zeker iets aan ga hebben tijdens nieuwe toekomstige avonturen.
De ultieme test van de cursus, de twee daagse dropping was een goede test om alle skills uit te proberen. Door goede uitleg en voorbereiding ging ik vol vertrouwen de dropping in. Alles wat ik geleerd heb kwam van pas; de dropping zelf was een hele mooie ervaring. De week ging wat mij betreft veel te snel voorbij. Dit smaakt naar meer..."

Ilon, Groningen - cursus bushcraft en survival Zweden (op Facebook)

- - -

“Heb de cursus kaart, kompas en gps in het Duitse Harzgebergte gedaan. Was erg leerzaam en gezellig. Een aanrader!

Verder heb ik in mei 2016 de trekking door het Zweedse Glaskogen gedaan. Het was een toffe ervaring. Tom's kwaliteiten als gids en instructeur, gecombineerd met zijn flexibiliteit en relaxtheid maakten dat er in goede harmonie en sfeer gewandeld en gebushcraft is. Ook zeker een aanrader!”

Bas, Laren - cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz + wildernistrekking Zweden (op Facebook)

 - - -

“...bedankt voor alle goede zorgen en alles wat je ons geleerd hebt. Ik ben zeer tevreden en mijn broers ook.”

Gerard, Nuland - wildernistrekking Zweden (via e-mail)

- - -

“Onlangs een zeer leerzame cursus navigeren met kaart, kompas en GPS gevolgd bij Northern Pioneers Wildernistrekkings. Een halve dag theorie aangevuld met anderhalve dag praktijk hebben mij alle vertrouwen gegeven zelf in staat te zijn mijn weg te kunnen vinden buiten de gebaande paden. Naast leerzaam was het ook erg gezellig en ik heb dan ook een super weekend gehad!”

Frank, Utrecht - cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (op Facebook)

- - -

Tegengekomen in het gastenboek van een hut, geschreven door een deelnemer aan een van onze wintertrekkings in Zweden

- - -

Geweldig en leerzaam weekend met Tom in de Harz gehad. Oriëntatiecursus GPS en kompas. Voor iedereen die veilig de bergen in wil, een echte aanrader. De "Dutch-oven" bracht ons een heerlijke maaltijd. Ga zeker nog een keer mee met hem op een van zijn trekkings in Noorwegen of Zweden.

Robert, Den Ham - cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (op Facebook)

- - -

“Begin februari ben ik meegegaan op de trekkingstocht door Zweden. Om alvast maar te beginnen: een reis met Tom is een aanrader. Het was de pilot naar Zweden, dus we hebben goed gekeken naar de verbeterpunten en positieve punten van deze reis. Gedurende de reis hebben we diverse weersomstandigheden gehad: regen, zon en sneeuw. Hierdoor konden we meerdere dingen doen qua bijv. wilde dieren tracken. We hebben eerst gekeken naar uitwerpselen etc, en tijdens de sneeuw hebben we wolven, eekhoorns, herten, en nog meer dieren kunnen tracken. Op het basiskamp geeft Tom altijd een goede uitleg over wat er die dag word gedaan, maar wanneer we op weg zijn begint de echte pret. Tijdens wandelingen wordt er ontzettend veel goede info en tips gegeven: "kijk dit is het landschap waar je goed een wolf kunt zien" of "zie je deze boom, dit is perfect brandhout omdat..."
De eerste wandeling naar het volgende kamp viel me zwaar, maar wàt was ik achteraf voldaan. Naarmate de reis vorderde, gingen de wandelingen zoveel beter (zoals ons van te voren al werd verteld, maar ik kon het bijna niet geloven!)
Even een opsomming:
Ik weet nu nog steeds hoe ik met kaart en kompas kan navigeren; hoe ik sterren kan doortrekken naar de poolster en op basis daarvan kan navigeren. Ik weet welke tondel ik het beste kan verzamelen om vuur te maken, en hoe ik mijn vuurtje het beste op kan bouwen.
Ik herken meerdere eetbare plantjes, weet hoe ik sporen kan herkennen en tracken. Ik weet hoe ik mijn Tarp op moet zetten! Ik heb wat vistips ontvangen, en nog zoveel meer! Dit ga ik allemaal in praktijk brengen op mijn eigen toekomstige reizen.
Wie weet pak ik in de toekomst nog een reis van Northern Pioneers mee.”

Kirsten, Den Haag – wintertrekking Zweden (op Facebook)

- - -

“Heb het er bij vrienden nog steeds over dat het 1 van de tofste vakanties was die ik ooit heb gehad …”

Daan, Breda – wildernistrekking Zweden (via e-mail)