U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

High skills navigatiecursus | Noorwegen

Waarom een navigatiecursus? Lees hier verder hoe je je tochten ...

Cursusbeschrijving

Tijdens deze weekcursus leer je in theorie en praktijk op hoog niveau oriënteren met kaart, kompas en gps. Daarnaast komen er andere vaardigheden aan bod, zoals het lopen op hoogtelijnen en navigeren met de zon, de maan en de sterren. De omgeving waarin de cursus wordt gegeven, is vergeleken met de cursussen in Nederland en Duitsland veel veeleisender, waardoor je direct leert navigeren in situaties die je kunt tegenkomen in extreme wildernisgebieden. Aan het einde van de cursus ben je in staat om met behulp van de navigatiemiddelen onder uitdagende omstandigheden zelfstandig je weg te vinden in extreme wildernisgebieden, de bergen en natuurlijk ook de Nederlandse natuur.

Na een dag theorie en praktijk in en rondom de cursusruimte op een camping, trekken we voor 4 dagen met onze rugzak de wildernis in voor het echte werk. Onder begeleiding van de instructeur doe je allerlei oefeningen en krijg je al doende het navigeren in echte wildernisomstandigheden in de vingers. Dit kan ook betekenen dat je de hele dag in de regen en de kou bezig bent. Op zulke momenten zul je ongetwijfeld ontdekken hoe je persoonlijk omgaat met en presteert in minder ideale omstandigheden. De laatste 2 dagen staan in het teken van een dropping. Vanaf een plek in de wildernis krijg je de opdracht in 2 dagen zelfstandig terug te lopen naar de camping van vertrek. Vanwege de veiligheid doe je dit samen met een teamgenoot.

Bij de cursus krijg je een uitgebreide, helder geschreven reader die je ook thuis prima als naslagwerk kunt gebruiken om je kennis op te frissen.

Deze cursus wordt gegeven in het Noorse Setesdal. Deze omgeving bestaat uit heuvels, middelgebergte en meren en is ideaal om op hoog niveau te leren navigeren onder echte wildernisomstandigheden. We verblijven in tarps of eigen tenten op een camping aan de rand van het gebied. Tijdens de 4-daagse rugzaktrekking slapen we onder tarps.

De cursusruimteDe cursusruimte Impressie van de omgevingImpressie van de omgeving

Onderwerpen die onder andere aan bod komen:

Kaart
- Uitleg over kaarten en informatie die je hierop kunt vinden

Kompas
- Uitleg over het kompas
- Koersbepaling
- Kruispeiling (hele en halve)
- De begrippen declinatie, inclinatie, miswijzing
- Correctie van de miswijzing

Gps
- Uitleg over de gps-ontvanger
- Waypoints
- Werken met de kaarthoekmeter

Gecombineerd gebruik van kaart, kompas en gps

Extra's vergeleken met de cursus in Nederland en/of Duitsland
- Correctie van de miswijzing bij buitenlandse kaarten met extra oefeningen
- Navigatie met hoogtelijnen
- Navigatie met de zon, de maan en de sterren
- Nachtnavigatie met kaart, kompas en gps
- Je leert navigeren onder echte wildernisomstandigheden

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvang je het 'high skills'-certificaat. Op verzoek kan dit certificaat ook in het Engels worden opgesteld. Voor wildernisgebieden waar je door de lokale autoriteiten uitsluitend wordt toegelaten met aantoonbare navigatiekennis, kan een Engelstalig certificaat handig zijn.

INFORMATIE OVER DEZE CURSUS (code CONOR)

Type cursus

High skills cursus kaart, kompas en gps in theorie en praktijk. Inclusief navigatie met de zon, de maan en de sterren. Dit is een op zichzelf staande cursus. Oud-cursisten van de navigatiecursussen in Wierden en de Duitse Harz kunnen ook aan deze cursus meedoen voor extra vaardigheden en oefenmogelijkheden in een ander type terrein.

Cursusduur

7 dagen, waarvan 5 volle cursusdagen. Aankomst op zondag en vertrek de zaterdag erna.

Moeilijkheidsgraad

Categorie 2B/C - uitgelegd onder ‘Algemeen’.

Benodigdheden

Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste zaken, zoals een trekkingrugzak, een mummieslaapzak en wandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor zaken zoals gasbranders, gas, pannen en bestek.

Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren.

Als deelnemer aan deze cursus ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nog nodig hebt voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Inclusief

- alle overnachtingen
- gebruik van kaartmateriaal, kompas, gps en overige benodigdheden
- gebruik van leenuitrusting voor de trekking (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, tarp - slaap je liever in een tent, dan moet je zelf voor een lichtgewicht trekkerstentje zorgen)
- uitgebreide, helder geschreven reader
- al het eten (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen)
- certificaat

Exclusief

- reis (carpoolen in overleg)
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering (denk aan een dekking voor pakketreizen)

Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. We adviseren je over reismogelijkheden ernaartoe. Wil je graag een indicatie van de reiskosten? Stuur ons dan even een mailtje.

Periode

Zie voor exacte cursusdatums de Agenda.

Aantal deelnemers

Maximaal 8. De cursus gaat door bij 4 deelnemers.

(Prijs)informatie en boeking

Prijs: € 780,- (incl. btw) per persoon. Heb je eerder deelgenomen aan onze navigatiecursus in Nederland of Duitsland, dan ontvang je 25 euro korting op deze cursusreis.

 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Algemeen.