U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Essential basics

Cursus | module 1 - een stevige basis van survival, bushcraft en navigatie

Waarom een cursus? Lees hier verder hoe je ...

Gebied

Door zijn vele ongerepte bossen, meren en flora en fauna is Zweden dé plek om te leren overleven in en leven met de natuur. Je gaat een week lang helemaal onder in een mooie omgeving waar je de kans hebt wolven te horen of te zien of bevers, elanden, dassen, vossen, eekhoorns, raven en uilen tegen het lijf te lopen. Een mooier gebied om over de wildernis te leren is bijna niet denkbaar.

Beschrijving van deze module

Over wildernis-survival en bushcraft kun je een leven lang leren. Tijdens deze module leer je de ins en outs van wildernis-survival, bushcraft en navigatie toegespitst op wildernistrekkings. De focus ligt daarbij op de onderdelen onderkomen, vuur, water en voedsel. Je krijgt een flinke basiskennis mee over allerlei aspecten van het overleven in de natuur, waarmee je uiteindelijk in staat bent overlevingssituaties in de noordelijke wildernis het hoofd te bieden.

De eerste anderhalve dag verblijven we in een basiskamp. Hier leer je onder andere werken met kaart, kompas en gps en vuur maken. Tijdens de daaropvolgende 2-daagse trekking ervaar je hoe het is om met een rugzak te lopen. Onderweg naar je overnachtingsplek leer je de ins en outs van het navigeren en komen er andere onderwerpen aan bod, zoals diersporen, (eetbare) planten en bomen en veiligheid. Zelf kijk je voortdurend uit naar materialen waarmee je ’s avonds je kampvuurtje gaat aanmaken. Slapen doe je onder een tarp, dus lekker in contact met de natuur.

Met vuur maken houd je je de hele week bezig. Onder wildernisomstandigheden kan vuur maken namelijk een echte beproeving zijn en daarom moet je dit goed in de vingers hebben. Door de week heen wordt verder aandacht besteed aan flora en fauna. Daadwerkelijk dieren vangen en doden is geen onderdeel van de cursus, maar je leert wel jachttechnieken voor het geval het ooit nodig mocht zijn. Vissen doen we ook en bij vangst leer je hoe je vis moet bereiden en klaarmaken. Eten gaat mee in onze rugzakken.

Tijdens de cursus ga je werken met kaart, kompas en gps en kun je je nieuw verworven oriëntatiekennis direct in de praktijk brengen. Behalve met deze moderne hulpmiddelen, leer je ook navigeren op traditionele wijze, namelijk met de zon en de sterren.

De dropping: test je skills! Aan het einde van de week wordt je met zijn tweeën gedropt en loop je in twee dagen terug naar het basiskamp. Voor onderweg krijg je opdrachten mee en kun je al je skills testen. 

Verworven skills

Aan het einde van deze module ben je - bij een goede inzet - in staat om in niet-extreme wildernisgebieden trekkings te maken. Je bezit voldoende kennis van navigatie en bent in staat om in noodsituaties meerdere dagen zelfstandig te overleven.
Type gebied en seizoenen waarvoor je skills hebt: toegankelijke wildernisgebieden (bos, fjell en laaggebergte) op het noordelijk halfrond, op maximaal enkele dagen loopafstand van de bewoonde wereld. Zomer en voorjaar/herfst (zonder kans op extreme sneeuwval). 

Wat je onder andere gaat leren:

- Messnijtechnieken
- Veiligheid (algemeen) en hygiëne
- Vuur maken (met allerlei materialen uit de natuur - firesteel)
- Verschillende soorten kampvuren
- Wilderniskoken
- Touw maken van natuurlijke materialen
- Gebruiksvoorwerpen maken (lepel, vork, spaan, drinkbeker)
- Handige knopen
- Water vinden en zuiveren
- Vissen + vis bereiden
- Jachttechnieken (vallen, strikken, jachtwapens)
- Flora en fauna: (eetbare) planten, bomen en dieren/diersporen herkennen
- Andere overlevingstechnieken
- Oriëntatie (kaart, kompas, gps)
- Oriëntatie met de zon en de sterren
- Routeplanning

Bekijk hier de video van deze cursus.

Certificaat

Na afloop van de cursusmodule ontvang je een certificaat. Daarnaast ontvang je het 'basis PLUS'-certificaat voor navigatie. 

INFORMATIE OVER DEZE CURSUSREIS (code TRS1)

Type cursusreis

Trekkingschool: module survival, bushcraft en navigatie in Zweden. Naast navigeren leer je overlevingstechnieken die je nodig kunt hebben als je in een noodsituatie in de noordelijke wildernis terechtkomt. De week eindigt met een tweedaagse dropping.

Duur van de cursusmodule

8 dagen, waarvan 6 volle cursusdagen. Er wordt al op de dag van aankomst begonnen met de voorbereidingen.

Moeilijkheidsgraad

Categorie 2 A/B - uitgelegd onder 'Algemeen'.

Benodigdheden

Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste zaken, zoals een rugzak, een mummieslaapzak en waterdichte wandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor zaken zoals gasbranders, gas, pannen en bestek.

Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren. Ook hebben we een aantal leenrugzakken. De spullen die in de rugzak mee moeten, worden over groepjes van 2 verdeeld, zodat je geen dubbele spullen hoeft mee te dragen en het gewicht van je rugzak zo laag mogelijk blijft.

Als deelnemer aan deze reis ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nog nodig hebt - voor of na de reis - voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Inclusief

- alle overnachtingen
- kaart om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten in het natuurreservaat
- 1 visvergunning
- gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, gps, kompas, tarp)
- al het eten (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen); voor vegetariërs / veganisten kan een apart voedingspakket worden samengesteld
- begeleiding door een wildernisgids/survivalinstructeur
- certificaat

- een uitgebreide reader

Exclusief

- reis (carpoolen in overleg)
- extra visvergunning(en)
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering (denk aan een dekking voor pakketreizen)

Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.
We adviseren je over mogelijkheden om op de plaats van de cursus te komen. Wil je graag een indicatie van de reiskosten? Stuur ons dan even een mailtje.

Periode

Zie voor exacte cursusdata de Agenda.

Aantal deelnemers

Maximaal 6.

(Prijs)informatie en boeking

Prijs: € 799,- (incl. btw) per persoon.

Boek je uiterlijk een half jaar van tevoren, dan ontvang je 25 euro korting.

 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Algemeen.