U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Cursus trekking met je hond

Waarom een cursus? Lees hier verder hoe je ...

De wildernis in met je hond

Er is niets mooiers dan samen met je trouwe hond een week lang door de ongerepte wildernis trekken. Jij geniet van het fraaie landschap, terwijl je hond zich door een walhalla van geuren snuffelt, die dicht bij zijn oorsprong komen. 's Avonds maak je jullie eten klaar, een bak mensenvoer voor jou en brokken voor je hond. Maar naast je zie je steeds weer die smekende blik die zegt: "Geef mij ook een hapje van jouw lekkers". En dat doe je, want je hond heeft zo zijn best gedaan vandaag. Na zo'n volle dag buiten kruip je gerust je slaapzak in en weet je dat je veilig bent, omdat je maatje alert is en over je waakt.

Speciaal om jou en je hond deze ervaring te kunnen bieden, hebben we deze trekkingcursus ontwikkeld. Gaandeweg de cursusweek leer je al doende alles over trekkings en de overlevingstechnieken die je daarvoor nodig kunt hebben. De cursus is gericht op mensen die geen of weinig ervaring op dit gebied hebben.

Gebied

Je verblijft tijdens deze cursus een week in Zweden, in een gebied met talloze meren en bossen. Je gaat hier helemaal onder in een mooie omgeving waar je de kans hebt wolven te horen of te zien of bevers, elanden, dassen, vossen, eekhoorns, raven en uilen tegen het lijf te lopen. Het gebied bij uitstek dus voor een maximale natuurbeleving, om overlevingstechnieken te leren en te ervaren hoe jij en je hond zich in de wildernis gedragen.

Beschrijving van deze cursus

Tijdens deze cursus leer je de ins en outs van trekkings met een hond. Je doet een grondige basiskennis op over survival, bushcraft en navigatie, die toereikend is om veilig met je hond de wildernis in te trekken. Onderdelen die behandeld worden zijn onderkomen, vuur, water en voedsel. Daarnaast wordt aandacht besteed aan veiligheid. Door de vaardigheden die je opdoet, ben je in staat op comfortabele wijze trekkings te maken en noodsituaties het hoofd te bieden.

De eerste anderhalve dag verblijven we in een basiskamp. Hier leer je onder andere werken met kaart, kompas en gps en vuur maken. Daarna trekken we met volle bepakking de wildernis in en leer je in de praktijk wat er bij een trekking komt kijken. Al het eten gaat mee in onze rugzakken. We slapen vooral onder de tarp of in een tent en een keer overnachten we in een hut met houtkachel.

Vuur maken is een belangrijke vaardigheid waarmee je je de hele week bezighoudt. Door de week heen wordt verder aandacht besteed aan (eetbare) flora en fauna. Vissen doen we ook en bij vangst leer je hoe je vis moet bereiden en klaarmaken.

Tijdens de cursus ga je werken met kaart, kompas en gps en kun je je nieuw verworven oriëntatiekennis direct in de praktijk brengen. Behalve met deze moderne hulpmiddelen, leer je ook navigeren op traditionele wijze, namelijk met de zon en de sterren.

De dropping: test je skills! Aan het einde van de week word je samen met je hond gedropt. Dat wil zeggen, je loopt vanaf onze laatste kampeerplek in twee dagen - met een overnachting - zelfstandig terug naar het basiskamp. Zo kun je al je skills testen en ervaren hoe het is om helemaal alleen met je hond in de wildernis te zijn.

Verworven skills

Aan het einde van deze module ben je - bij een goede inzet - in staat om in niet-extreme wildernisgebieden trekkings te maken met je hond. Je bezit voldoende kennis van navigatie en bent in staat om in noodsituaties meerdere dagen zelfstandig te overleven.
Type gebied en seizoenen waarvoor je skills hebt: toegankelijke wildernisgebieden (bos, fjell en laaggebergte) op het noordelijk halfrond, op maximaal enkele dagen loopafstand van de bewoonde wereld. Zomer en voorjaar/herfst (zonder kans op extreme sneeuwval).

Wat je onder andere gaat leren:

- Messnijtechnieken
- Veiligheid (algemeen) en hygiëne
- Vuur maken (met allerlei materialen uit de natuur - firesteel)
- Verschillende soorten kampvuren
- Wilderniskoken
- Gebruiksvoorwerpen maken (lepel, vork, spaan, drinkbeker)
- Handige knopen
- Water vinden en zuiveren
- Vissen + vis bereiden
- Flora en fauna: (eetbare) planten, bomen en dieren/diersporen herkennen
- Andere overlevingstechnieken
- Oriëntatie (kaart, kompas, gps)
- Oriëntatie met de zon en de sterren
- Routeplanning

Bekijk hier de video van de normale trekkingcursus zonder hond.

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat. Daarnaast ontvang je het 'basis PLUS'-certificaat voor navigatie.

INFORMATIE OVER DEZE CURSUSREIS (code TRS4)

Type cursusreis

Cursus trekking met hond: survival, bushcraft en navigatie in Zweden, toegespitst op trekkings met een hond. Naast navigeren leer je overlevingstechnieken die je nodig kunt hebben als je in een noodsituatie in de noordelijke wildernis terechtkomt. De week eindigt met een tweedaagse dropping.

Voorwaarden ten aanzien van de hond

Er kunnen maximaal 4 honden mee. In overleg kan hierop eventueel een uitzondering worden gemaakt. Je hond moet vriendelijk zijn tegenover mensen en andere honden. In het cursusgebied moeten honden in verband met het wild grotendeels aan de lijn lopen. Hij mag loslopen als hij onder appel is. Dit betekent dat de hond direct bij de baas moet terugkomen als hij wordt geroepen en zich niet mag laten verleiden achter wild aan te gaan.

Duur van de cursus

8 dagen, waarvan 6 volle cursusdagen. Er wordt al op de dag van aankomst begonnen met de voorbereidingen.

Moeilijkheidsgraad

Categorie 2 A - uitgelegd onder 'Algemeen'.

Benodigdheden

Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste zaken, zoals een rugzak, een mummieslaapzak en waterdichte wandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor zaken zoals gasbranders, gas, pannen en bestek.

Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren. Ook hebben we een aantal leenrugzakken. De spullen die in de rugzak mee moeten, worden over groepjes van 2 verdeeld, zodat je geen dubbele spullen hoeft mee te dragen en het gewicht van je rugzak zo laag mogelijk blijft.

Als deelnemer aan deze reis ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nog nodig hebt - voor of na de reis - voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Inclusief

- alle overnachtingen
- kaart om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten in het natuurreservaat
- 1 visvergunning
- gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, gps, kompas, tarp)
- al het eten (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen); voor vegetariërs/veganisten kan een apart voedingspakket worden samengesteld
- begeleiding door een wildernisgids/survivalinstructeur
- certificaat

Exclusief

- reis (carpoolen in overleg)
- extra visvergunning(en)
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering (denk aan een dekking voor pakketreizen)
- hondenvoer

Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto.
We adviseren je over mogelijkheden om op de plaats van de cursus te komen. Wil je graag een indicatie van de reiskosten? Stuur ons dan even een mailtje.

Periode

Zie voor exacte cursusdata de Agenda.

Aantal deelnemers

Maximaal 4 honden, 8 personen. Per hond mogen er meerdere bazen mee. 

(Prijs)informatie en boeking

Prijs: € 799,- (incl. btw) per persoon.

Boek je uiterlijk een half jaar van tevoren, dan ontvang je 25 euro korting.

 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Algemeen.