U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Winter skills

Cursus | module 3 - wintertraining

Gebied

Deze ultieme wintertraining wordt gegeven in Noorwegen, in hetzelfde gebied waar module 2 wordt gegeven. Door de afwisseling van bos, fjell en middelgebergte is dit gebied perfect om vaardigheden in wintersurvival op te doen in verschillende typen landschappen. Zo leer je in één week omgaan met de omstandigheden in een winters bos én met arctische omstandigheden.

Beschrijving van deze moduleIn een quinzee kun je langere tijd comfortabel wonenIn een quinzee kun je langere tijd comfortabel wonen

In deze module ga je de kennis die je in module 1 en/of 2 hebt opgedaan, toepassen in winterse omstandigheden. Daarnaast leer je winterspecifieke technieken op het gebied van survival en bushcraft, zoals vuur maken, water vinden en ijsvissen. Je gaat bovendien verschillende soorten onderkomens maken, zoals een noodshelter en een quinzee (sneeuwhut), waarin je ook de nacht doorbrengt. Qua navigatie bouw je je ervaring ook weer verder uit. De navigatietechnieken uit de eerdere module(n) ken je nu, maar navigeren in witte sneeuwmassa's stelt toch weer extra eisen aan je skills.

Deze week verplaatst je je op sneeuwschoenen en gaat je bagage mee op een pulka (expeditieslede).

De dropping: test je skills! Ook bij deze module word je aan het einde van de week met zijn tweeën gedropt en loop je in twee dagen terug naar het basiskamp. Voor onderweg krijg je opdrachten mee en kun je al je skills testen.

Pulka, sneeuwschoenen en stok: onmisbaar in diepe sneeuwPulka, sneeuwschoenen en stok: onmisbaar in diepe sneeuwVerworven skills

Aan het einde van deze module ben je - bij een goede inzet - in staat om in wildernisgebieden in winterse omstandigheden trekkings te maken. Je bezit voldoende kennis van navigatie en bent in staat om onder zeer moeilijke winteromstandigheden je weg te vinden. Daarnaast bezit je voldoende kennis om in noodsituaties langere tijd zelfstandig te overleven.

 

Type gebied en seizoenen waarvoor je skills hebt: ontoegankelijke wildernisgebieden (bos, fjell en middelgebergte) op het noordelijk halfrond, op een week of meer loopafstand van de bewoonde wereld. Winter en voorjaar/herfst (met kans op extreme sneeuwval).

Wat je onder andere gaat leren:
Op de winter toegespitste uitbreiding van de onderwerpen uit module 1 en/of 2 en in elk geval:
- Veiligheid (winterspecifiek)
- Sneeuwschoenwandelen en winterkamperen
- Shelter (schuilhut) maken van natuurlijke materialen uit het bos
- Noodshelter maken van sneeuw
- Quinzee (sneeuwhut) bouwen
- Vuur maken onder winterse omstandigheden (o.a. hoe goed hout te vinden)
- Wilderniskoken
- Water vinden en zuiveren
- IJsvissen + vis bereiden
- Flora en fauna: eventuele (eetbare) planten, bomen en dieren/diersporen herkennen
- Winternavigatie (kaart, kompas, gps)
- Oriëntatie met de zon, de maan en de sterren
- Routeplanning in sneeuw
- Wildernis-EHBO (gericht op winterse gevaren)

Certificaat

Na afloop van de cursusmodule ontvang je een certificaat. Daarnaast ontvang je het 'basis PLUS'- of 'high skills'-certificaat voor navigatie, met een aantekening voor winternavigatie. 

Als de zon bijna onder is, moet je onderkomen klaar zijnAls de zon bijna onder is, moet je onderkomen klaar zijn Ook al is het buiten -20, in een quinzee ligt de temperatuur altijd rond 0Ook al is het buiten -20, in een quinzee ligt de temperatuur altijd rond 0

 INFORMATIE OVER DEZE CURSUSREIS (code TRS3)

Type cursusreis

Trekkingschool: module survival, bushcraft en navigatie in winterse omstandigheden. De module wordt gegeven in Noorwegen. Naast navigeren in winterlandschappen leer je overlevingstechnieken die je nodig kunt hebben als je in de winter in een noodsituatie in de noordelijke wildernis terechtkomt. De week eindigt met een tweedaagse dropping.

Duur van de cursusmodule

8 dagen, waarvan 6 volle cursusdagen. Er wordt al op de dag van aankomst begonnen met de voorbereidingen.

Moeilijkheidsgraad

Categorie 2B/C PLUS - uitgelegd onder 'Algemeen'.

Benodigdheden

Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste zaken, zoals een dagrugzak, een mummieslaapzak en waterdichte winterwandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor zaken zoals branders, brandstof, pannen en bestek en natuurlijk ook voor de sneeuwschoenen (van het topmerk Tubbs), wandelstokken en pulka’s.

Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren. Ook hebben we een aantal leenrugzakken.

Als deelnemer aan deze reis ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nog nodig hebt - voor of na de reis - voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Inclusief

- alle overnachtingen
- gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, gps, kompas, tarp)
- gebruik van sneeuwschoenen, pulka en wandelstok
- al het eten (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen); voor vegetariërs / veganisten kan een apart voedingspakket worden samengesteld
- begeleiding door een wildernisgids/survivalinstructeur
- certificaat

Exclusief

- reis (carpoolen in overleg)
- extra visvergunning(en)
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering (denk aan een dekking voor pakketreizen)

Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.
We adviseren je over mogelijkheden om op de plaats van de cursus te komen. Wil je graag een indicatie van de reiskosten? Stuur ons dan even een mailtje.

Periode

Deze cursus vindt een keer per 2 jaar plaats. Zie voor exacte cursusdata de Agenda.

Aantal deelnemers

Maximaal 6.

(Prijs)informatie en boeking

Prijs: € 799,- (incl. btw) per persoon.
Boek je uiterlijk een half jaar van tevoren, dan ontvang je 25 euro korting.

Als je over aantonbare ervaring beschikt op het gebied van navigatie en vuur maken, kun je ook aan module 3 ('Winter skills') meedoen zonder module 1 te hebben gevolgd. Weet je niets van navigeren of vuur maken, dan kun je bij ons een voorbereidend weekend op module 3 volgen (vraag naar de mogelijkheden).

 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Algemeen.

Je schep is in de winter je beste vriendJe schep is in de winter je beste vriend Met de juiste vaardigheden kun je overal kamperenMet de juiste vaardigheden kun je overal kamperen
Sneeuw smelten om water te krijgenSneeuw smelten om water te krijgen

OnderwegOnderweg

Slapen in je quinzeeSlapen in je quinzee Een klein kaarsje erbij geeft je het gevoel van thuisEen klein kaarsje erbij geeft je het gevoel van thuis
Beschutte kookplekBeschutte kookplek

Met lawines moet je altijd rekening houdenMet lawines moet je altijd rekening houden