U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Wildernistrekking - bergtrekking | Noorwegen, Jotunheimen

Gebied

Jotunheimen is een van de mooiste nationale parken van Noorwegen en ligt zo’n 300 km boven Oslo. Het gebied wordt getypeerd door imposante bergen met eeuwige sneeuw en idyllische groene dalen, afgewisseld met mooie, zuivere meren waaruit je het water zo kunt drinken. Ook is dit het gebied waar je de hoogste berg van Noorwegen (en Noord-Europa) vindt en je pad zomaar gekruist kan worden door een kudde wilde rendieren.

Tochtbeschrijving

Tijdens deze rugzaktrektocht staat het genieten van de spectaculaire Noorse natuur centraal. We starten onze tocht vanaf een camping aan de rand van het nationaal park en trekken hier in een week doorheen. Dagelijks word je verrast door prachtige vergezichten en imposante bergen en als je ’s ochtends uit je tent kijkt, bestaat de kans dat je oog in oog staat met wilde rendieren. Ook is dit een ideaal gebied om de berglemming te ontmoeten. Dit diertje leeft hier altijd, maar eens in de 4 of 5 jaar is er een lemmingjaar en kom je ze in grote aantallen tegen.

Jotunheimen kent een aantal highlights. Een daarvan is de beklimming van de Galdhøpiggen, met zijn 2469 m de hoogste berg van Noorwegen (en van Noord-Europa). Deze berg biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving en we beklimmen hem te voet met een dagrugzakje op. Klimmateriaal is hierbij niet nodig, dus precies zoals ze het in the old days deden.

Voor de geïnteresseerden besteden we tijdens de trekking aandacht aan een aantal basics van wildernis-survival en bushcraft.

Alles wat we die week nodig hebben gaat in onze rugzakken mee. Dus ook het eten, want onderweg zijn geen winkels. Kamperen doen we in het wild onder een tarp.

De meertjes zitten vol lekkere vis en we gaan dus proberen om ten minste een keer verse vis als avondmaal bij elkaar te vangen. Je krijgt natuurlijk ook uitleg over hoe je de vis moet schoonmaken en we bakken de vis op een kampvuur of op brandervuur in een pan.

Bij deze tocht kun je kiezen uit twee varianten:

1. Low Sweat

Deze tocht gaat voornamelijk door valleien en is korter qua afstand (circa 65 km). Onder anderen geschikt voor wie nog nooit een bergtrekking heeft gedaan.

- Inclusief een beklimming van de Galdhøpiggen.

2. High Sweat 

Bij deze tocht zul je veel hoogtemeters maken en ligt de loopafstand rond 100 km. Geschikt voor wie al wat ervaring heeft met bergwandelen en geen last heeft van hoogtevrees.

- Inclusief een beklimming van de Galdhøpiggen en een hike naar de Bessegen-graat.

Bekijk hier een impressiefilmpje van de Low Sweat-variant.

Bekijk hier een impressiefilmpje van de High Sweat-variant.

! Twijfel je welke tocht het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op.

Tip

Volg al voor de reis onze complete cursus kaart, kompas en gps met 10% korting: je kunt je navigatiekennis dan tijdens de reis volop testen en perfectioneren!

INFORMATIE OVER DEZE REIS (codes WTN2 + WTN3)

De tocht

Wildernistrektocht onder begeleiding van een wildernisgids. Centraal staat de spectaculaire Noorse natuur. Je ontdekt hoe je met minimale middelen in je rugzak op een veilige manier door de wildernis kunt trekken. Daarnaast is er aandacht voor enkele basic bushcraft-technieken en praktische zaken over het (over)leven in de wildernis. Om aan het lopen met een rugzak te wennen, worden de afstanden geleidelijk opgebouwd.

Je kunt bijvoorbeeld het volgende verwachten:
- spectaculaire natuur
- beklimming van de Galdhøpiggen, Noorwegens hoogste berg
- vuur maken met de firesteel (als we voldoende hout kunnen sprokkelen)
- vissen en bij vangst schoonmaken en bereiden
- basics van wildernis-survival en bushcraft

Let op: tijdens deze trekking komen beginselen van bushcraft en survival aan bod. Wil je uitgebreid kennis over bushcraft en survival opdoen of vaardigheden leren waarmee je zelfstandig een wildernistrekking kunt lopen, kies dan voor een van de cursussen van de Trekkingschool.

Tochtduur

9 dagen.

Moeilijkheidsgraad

Categorie 2 B/C (Low Sweat) en 3 C (High Sweat) – uitgelegd onder ‘Algemeen’. Het kan voorkomen dat het 's nachts vriest.

Benodigdheden

Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste zaken, zoals een rugzak, een mummieslaapzak en waterdichte wandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor zaken zoals gasbranders, gas, pannen en bestek.

Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren. Ook hebben we een aantal leenrugzakken. De spullen die in de rugzak mee moeten, worden over groepjes van 2 verdeeld, zodat je geen dubbele spullen hoeft mee te dragen en het gewicht van je rugzak zo laag mogelijk blijft.

Als deelnemer aan deze reis ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nog nodig hebt - voor of na de reis - voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Inclusief

- alle overnachtingen, waaronder:
· 2 overnachtingen op de camping van vertrek en aankomst
- alle maaltijden (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen); voor vegetariërs / veganisten kan een apart voedingspakket worden samengesteld
- gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, tarp - slaap je liever in een tent, dan moet je zelf voor een lichtgewicht trekkerstentje zorgen)
- 1 visvergunning
- begeleiding door een wildernisgids / survivalinstructeur
- gebruik van kaarten, kompas en gps (voor wie heeft meegedaan aan de navigatiecursus in Wierden)

Exclusief

- reis (carpoolen in overleg)
- extra visvergunning(en)
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering (denk aan een dekking voor pakketreizen)

Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.
We adviseren je over mogelijkheden om op de plaats van vertrek te komen. Wil je graag een indicatie van de reiskosten? Stuur ons dan even een mailtje.

Periode

Zie voor reisdatums de Agenda.

Aantal deelnemers

Maximaal 8.

(Prijs)informatie en boeking

Prijs: € 799,- incl. btw (per persoon)

Boek je uiterlijk een half jaar van tevoren, dan ontvang je 25 euro korting - korting geldt niet bij boeking via Extreme Survival.

 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Algemeen.