U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Wintertrekking Zweden, Värmland (The Boreal)

Gebied

Deze rugzaktrektocht vindt plaats in het Zweedse natuurpark waar we ook onze voor- en najaarstrekkings houden. De winter in dit gebied is er een van uitersten met temperaturen die variëren van enkele graden boven nul tot diepvries. Vaak ligt er ook een flink pak sneeuw.

Deze omstandigheden in combinatie met talloze mooie meren en de altijd groene bossen met hun vaste bewoners, zoals de eland, de mystieke raaf en de wolf, vormen de ultieme omgeving voor een onvergetelijke wintertrekking. 

Tochtbeschrijving

Tijdens deze tocht trekken we te voet met onze rugzak door de Zweedse winterwildernis. Alles wat we nodig hebben nemen we mee, want er zijn geen winkels.

De uitrusting wordt verdeeld over teams van twee, waardoor het gewicht per persoon zo laag mogelijk wordt gehouden.

Wanneer er voldoende sneeuw ligt, lopen we de tocht op sneeuwschoenen. De bagage gaat dan mee op pulka's (expeditiesledes).

 

Tijdens de trekking slapen we afwisselend in een tarp of tent, in schuilhutten en in een hut met houtkachel. Bij voldoende sneeuw maak je een quinzee (sneeuwhut), waarin je ook de nacht kunt doorbrengen.

In deze week komen ook een aantal basics van wintersurvival aan bod, zoals vuur maken, water vinden en zuiveren.

Bekijk hier een impressievideo van deze trekking, bij geen en weinig sneeuw.

Bekijk hier een impressievideo van deze trekking, met sneeuw (deze video is niet tijdens deze reis gemaakt, maar geeft een goed beeld van wat je bij sneeuw kunt verwachten).

Tip

Volg al voor de reis onze complete cursus kaart, kompas en gps met 10% korting: je kunt je navigatiekennis dan tijdens de reis volop testen en perfectioneren!

INFORMATIE OVER DEZE REIS (code WEZ1)

De tocht

Wintertrektocht onder begeleiding van een wildernisgids. Je ontdekt hoe je met minimale middelen in je rugzak door de winterse wildernis kunt trekken. Daarnaast is er aandacht voor basic survival- en bushcrafttechnieken en praktische zaken over het (over)leven in de wildernis.

Om aan het lopen met bepakking te wennen, worden de afstanden geleidelijk opgebouwd en ze zullen gezien de winterse omstandigheden niet al te groot zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw zal deze tocht met of zonder sneeuwschoenen worden gelopen. Ook bij geen of weinig sneeuw doe je bij deze wintertrekking onvergetelijke en unieke ervaringen op.

Je kunt onder andere het volgende verwachten:

- vuur maken onder winterse omstandigheden
- sneeuwhut (quinzee) maken (en er in slapen) bij voldoende sneeuw
- spoorzoeken, o.a. elanden, herten en wolven
- wilde dieren spotten
- jachttechnieken en vallen maken (we vangen geen dieren, uitgezonderd vis)
- ijsvissen, vis schoonmaken en bereiden (anders gewoon vissen)
- koken met natuurlijke middelen
- water vinden en zuiveren

Let op: tijdens deze trekking komen beginselen van bushcraft en survival aan bod. Wil je uitgebreid kennis over bushcraft en survival opdoen of vaardigheden leren waarmee je zelfstandig een wildernistrekking kunt lopen, kies dan voor een van de cursussen van de Trekkingschool.

Doe je graag een sneeuwzekere trekking waarbij je een week lang in de sneeuw gaat leven? Dan is de wintertrekking in Noorwegen iets voor jou.

Tochtduur

8 dagen.

Moeilijkheidsgraad

Categorie 2A PLUS. Deze tocht is ideaal voor wie zijn eerste wilderniservaring in winterse omstandigheden wil opdoen.

Benodigdheden

Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste persoonlijke zaken, zoals een rugzak, een mummieslaapzak en waterdichte (winter)wandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor de meeste uitrusting, zoals branders, brandstof, pannen, bestek en eventueel sneeuwschoenen en pulka's.

Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren. Ook hebben we een aantal leenrugzakken.

Als deelnemer aan deze reis ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nog nodig hebt - voor of na de reis - voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Inclusief

- alle maaltijden (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen); voor vegetariërs en veganisten kan een apart voedingspakket worden samengesteld
- alle overnachtingen
- gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, tarp - slaap je liever in een tent, dan moet je zelf voor een klein trekkerstentje zorgen)
- eventueel gebruik van sneeuwschoenen en pulka
- begeleiding door een wildernisgids
- kaart om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten in het natuurreservaat
- visvergunning
- gebruik van kaarten, kompas en gps (voor wie heeft meegedaan aan de navigatiecursus in Wierden)

Exclusief

- reis (wij promoten carpoolen en samen reizen)
- extra visvergunning(en)
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering (denk aan een dekking voor pakketreizen)

Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.
We adviseren je over reismogelijkheden. Wil je graag een indicatie van de reiskosten? Stuur ons dan even een mailtje.

Periode

Zie voor exacte reisdata de Agenda.

Aantal deelnemers

Maximaal 8.

(Prijs)informatie en boeking

Prijs: € 795,- (incl. btw) per persoon. 

Boek je uiterlijk een half jaar van tevoren, dan ontvang je 25 euro korting.

 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Algemeen.