U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Wintertrekking Zweden, Värmland (The Boreal)

Gebied

Deze rugzaktrektocht vindt plaats in het Zweedse natuurpark waar we ook onze voor- en najaarstrekkings houden. De winter in dit gebied is er een van uitersten met temperaturen die variëren van enkele graden boven nul tot diepvries. Soms ligt er ook een flink pak sneeuw. Deze omstandigheden in combinatie met talloze mooie meren en de altijd groene bossen met hun vaste bewoners, zoals de eland, de mystieke raaf en de wolf, vormen de ultieme omgeving voor een onvergetelijke wintertrekking.

Tochtbeschrijving

Tijdens deze trekking verblijven we 8 dagen in de Zweedse winterwildernis. Na de aankomst op zondag sla je je tarp op in het basiskamp en breng je je eerste nacht in het bos door. De volgende dag staat in het teken van acclimatiseren, zodat je even rustig kunt wennen aan de winterse omstandigheden en het tempo van de wildernis. Het wordt wel een interessante dag, want ’s ochtends leer je hoe je vuur moet maken en ’s middags krijg je een oriëntatieworkshop, waarin je de basis leert van werken met kaart, kompas en gps.

De echte trekking begint op dinsdag. Alles wat we die week nodig hebben gaat mee in onze rugzakken. De uitrusting wordt verdeeld over teams van twee, waardoor het gewicht per persoon zo laag mogelijk wordt gehouden. De sneeuwval in dit gebied is onvoorspelbaar. Ligt er voldoende sneeuw in de periode dat we daar zijn, dan lopen we de tocht op sneeuwschoenen.

Tijdens de trekking slapen we afwisselend onder een tarp, in schuilhutten en in een hut met houtkachel. Bij voldoende sneeuw maak je een quinzee (sneeuwhut), waarin je ook de nacht kunt doorbrengen. Je zult verbaasd zijn hoe warm een quinzee is, zelfs bij temperaturen ver onder nul.

Gedurende de hele week leer je basics over wintersurvival, die je later weer voor je eigen tochten kunt gebruiken. De kennis die je tijdens de oriëntatieworkshop opdoet, kun je de hele week in praktijk brengen. Daarnaast krijg je bij een heldere hemel uitleg over navigatie met de zon, de maan en de sterren.

Bekijk hier een impressiefilmpje van deze trekking.

Tips

Vlakbij ons vertrekpunt kun je voor 1 of meerdere nachten ook een huisje huren. Lijkt het je leuk om voor of na de trekking in zo'n huisje te verblijven, vraag ons dan naar de informatie. De boekingen lopen niet via ons, maar via het natuurpark. Regel de boeking op tijd!

Volg al voor de reis onze complete cursus kaart, kompas en gps met 10% korting: je kunt je navigatiekennis dan tijdens de reis volop testen en perfectioneren!

INFORMATIE OVER DEZE REIS (code WEZ1)

De tocht

Wintertrektocht onder begeleiding van een wildernisgids. Je ontdekt hoe je met minimale middelen in je rugzak op een veilige manier door de winterse wildernis kunt trekken. Daarnaast is er aandacht voor basic survival- en bushcrafttechnieken en praktische zaken over het (over)leven in de wildernis.

Om aan het lopen met bepakking te wennen, worden de afstanden geleidelijk opgebouwd en ze zullen gezien de winterse omstandigheden niet al te groot zijn. Naast de loopdagen kunnen er dagen zijn dat we op dezelfde plek blijven voor activiteiten of om te relaxen. Dit is allemaal heel flexibel - mede afhankelijk van de weersomstandigheden - en bekijken we op het moment. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw zal deze tocht met of zonder sneeuwschoenen worden gelopen.

Je kunt onder andere het volgende verwachten:

- vuur maken onder winterse omstandigheden
- sneeuwhut (quinzee) maken (en er in slapen) bij voldoende sneeuw
- flora en fauna: (eetbare) planten en bomen herkennen
- spoorzoeken, o.a. elanden, herten en wolven
- wilde dieren spotten
- jachttechnieken en vallen maken (we vangen geen dieren, uitgezonderd vis)
- ijsvissen, vis schoonmaken en bereiden (anders gewoon vissen)
- koken met natuurlijke middelen
- water vinden en zuiveren
- workshop kaart, kompas en gps

Let op: tijdens deze trekking komen beginselen van bushcraft en survival aan bod. Wil je uitgebreid kennis over bushcraft en survival opdoen of vaardigheden leren waarmee je zelfstandig een wildernistrekking kunt lopen, kies dan voor een van de cursussen van de Trekkingschool.

Doe je graag een trekking waarbij je een week lang in de sneeuw gaat (over)leven? Dan is de wintertrekking in Noorwegen iets voor jou.

Tochtduur

8 dagen. Je wordt zondagmiddag verwacht.

Moeilijkheidsgraad

Categorie 2A PLUS. Deze tocht is ideaal voor wie zijn eerste wilderniservaring in winterse omstandigheden wil opdoen.

Benodigdheden

Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste persoonlijke zaken, zoals een rugzak, een mummieslaapzak en waterdichte (winter)wandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor de meeste uitrusting, zoals branders, brandstof, pannen, bestek en eventueel sneeuwschoenen.

Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren. Ook hebben we een aantal leenrugzakken. De spullen die mee moeten, worden over groepjes van 2 verdeeld, zodat je geen dubbele spullen hoeft mee te dragen en het gewicht zo laag mogelijk blijft.

Als deelnemer aan deze reis ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nog nodig hebt - voor of na de reis - voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Inclusief

- al het eten (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen); voor vegetariërs kan een apart voedingspakket worden samengesteld
- alle overnachtingen
- gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, kaartmateriaal, gps, kompas, tarp - slaap je liever in een tent, dan moet je zelf voor een klein trekkerstentje zorgen)
- eventueel gebruik van sneeuwschoenen
- begeleiding door een wildernisgids
- kaart om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten in het natuurreservaat
- visvergunning

Exclusief

- reis (carpoolen in overleg)
- extra visvergunning(en)
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering (denk aan een dekking voor pakketreizen)

Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.
We adviseren je over reismogelijkheden. Wil je graag een indicatie van de reiskosten? Stuur ons dan even een mailtje.

Periode

Zie voor exacte reisdata de Agenda.

Aantal deelnemers

Maximaal 7.

(Prijs)informatie en boeking

Prijs: € 775,- (incl. btw) per persoon. 

Boek je uiterlijk een half jaar van tevoren, dan ontvang je 25 euro korting.

 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Algemeen.