Cursus Essential Basics – Zweden | survival | bushcraft | navigatie

Cursisten trekken met grote rugzak op door de bossen in Zweden.


Bestemming: Zweden, Värmland
Duur: 8 dagen
Prijs: € 899,- p/p (€ 925,- m.i.v. 2022)
Niveau: beginners (module 1)
Datum: 17 t/m 24 oktober 2021 (meer data: zie agenda)

Tijdens deze cursus leer je basisvaardigheden waarmee je veilig zelfstandig een wildernistrekking kunt lopen. Met deze kennis kun je vol vertrouwen in de wildernis op pad en weet je hoe je jezelf moet redden in een overlevingssituatie. Aan het einde van de week ben je klaar om jezelf te testen tijdens de 2-daagse dropping.

Activiteiten
Wandelen met een rugzak | survival en bushcraft | navigatie | wildkamperen | vuur maken | vissen | outdoorkoken | spoorzoeken | dropping

Gebied

Door zijn vele ongerepte bossen, meren en flora en fauna is Zweden dé plek om te leren overleven in en leven met de natuur. Je gaat een week lang helemaal onder in een mooie omgeving waar je de kans hebt wolven te horen of te zien of bevers, elanden, dassen, vossen, eekhoorns, raven en uilen tegen het lijf te lopen. Een mooier gebied om over de wildernis te leren is bijna niet denkbaar.

Beschrijving van deze module

Tijdens deze module leer je ins en outs van wildernis-survival, bushcraft en navigatie toegespitst op wildernistrekkings. De focus ligt daarbij op de onderdelen onderkomen, vuur, water en voedsel. Je krijgt een flinke basiskennis mee over allerlei aspecten van het overleven in de natuur, waarmee je uiteindelijk in staat bent overlevingssituaties in de noordelijke wildernis het hoofd te bieden.
De eerste anderhalve dag verblijven we in een basiskamp. Hier leer je onder andere werken met kaart, kompas en gps en (veilig) vuur maken. Tijdens de daaropvolgende 2-daagse trekking ervaar je hoe het is om met een rugzak te lopen. Onderweg naar je overnachtingsplek pas je de geleerde navigatietechnieken toe en komen er andere onderwerpen aan bod, zoals diersporen, (eetbare) planten en bomen en veiligheid. Slapen doe je onder een tarp, dus lekker in contact met de natuur.
Dieren vangen en doden – uitgezonderd vis – is geen onderdeel van de cursus, maar je leert wel jachttechnieken voor het geval het ooit nodig mocht zijn. Vissen doen we ook en bij vangst leer je hoe je vis moet klaarmaken. Voor de loopdagen krijg je speciale trekkingmaaltijden mee.
Behalve met gps en kompas leer je navigeren op traditionele wijze, namelijk met de zon en de sterren.

Wat je met deze cursus kunt
Bij een goede afronding ben je in staat om in niet-extreme wildernisgebieden trekkings te maken. Je bezit voldoende kennis van navigatie en weet hoe je in noodsituaties meerdere dagen zelfstandig kunt overleven.

Waar je je vaardigheden kunt gebruiken
Toegankelijke wildernisgebieden, waaronder bos, fjell en laaggebergte, op het noordelijk halfrond op maximaal enkele dagen loopafstand van de bewoonde wereld.

Seizoenen waarin je je vaardigheden kunt gebruiken
Zomer en periodes in voorjaar en herfst waarbij geen kans bestaat op optreden van heftig winterweer.

De dropping, je ultieme test
Aan het einde van de week word je – met zijn tweeën of drieën – gedropt en loop je in twee dagen terug naar het basiskamp. Onderweg kun je al je nieuwe vaardigheden in de praktijk testen.

Certificaat
Bij voldoende inzet ontvang je na afloop van de cursusmodule een certificaat. Daarnaast ontvang je het ‘BasisPlus’-certificaat voor navigatie.

Wat je onder andere gaat leren
– Messnijtechnieken
– Veiligheid en hygiëne
– (Veilig) vuur maken (met materialen uit de natuur en firestriker)
– Verschillende soorten kampvuren
– Wilderniskoken
– Gebruiksvoorwerpen maken (lepel, vork , spaan, drinkbeker)
– Handige knopen
– Water vinden en zuiveren
– Vissen + vis bereiden (bij vangst)
– Jachttechnieken (vallen, strikken, jachtwapens)
– Flora en fauna: (eetbare) planten, bomen en dieren/diersporen herkennen
– Oriëntatie (kaart, kompas, gps)
– Oriëntatie met de zon en de sterren
– Routeplanning

Na deze cursus
Je kunt meedoen aan een van de volgende vervolgcursussen.
Module 2 ‘High Skills en training’ – Noorwegen | leer nieuwe skills in een ander gebied en werk toe naar een hoger niveau
Module 3 ‘Winter Skills’ – Noorwegen | leer alles over winterkamperen en het maken van een wintertrekking
Cursus Bushcraft Zweden | leer hoe je langere tijd in de wildernis kunt overleven; je ontvangt € 25,- korting op deze cursus

Lees meer over deze cursus

Kortingen
€ 25,- korting bij boeking uiterlijk een half jaar van tevoren

Algemeen
8-daagse cursus, waarvan 4 loopdagen en 4 dagen basiskamp.
Je wordt begeleid door een erkend wildernisgids/survivalinstructeur.
👉 Als deze cursus vol is of hij past qua datum niet, dan kun je ervoor kiezen deel te nemen aan de cursus Essential Basics – Zweden met hond. Deze cursus is inhoudelijk hetzelfde, maar is ook toegankelijk voor deelnemers met een hond.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.

Inspanningscategorie
Categorie 1/2 A/B – zie uitleg onder Algemeen. Deze cursus is bestemd voor beginners.

Weertype
Het weer is vergelijkbaar met dat in Nederland. Wel heb je in voor- en najaar meer kans op lichte nachtvorst.

Te lopen afstand
De afstanden worden geleidelijk opgebouwd om je aan het lopen met een rugzak te laten wennen. Voor de dropping kiezen we een loopafstand die bij jou past.

Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een trekkingrugzak, mummieslaapzak en wandelschoenen. We hebben een aantal extra trekkingrugzakken, die we gratis uitlenen. Daarnaast kun je van ons een aantal items huren, zoals slaapmatten. De spullen die mee moeten in de rugzak, worden over groepen van 2 verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden
– kaart voor het gebruik van faciliteiten in het natuurreservaat
– 1 visvergunning
– gebruik van leenuitrusting, o.a. firestriker, bushcraftmes, tarp – slaap je liever in een tent, dan moet je zelf een trekkerstentje meenemen
– gebruik van kaarten, kompas en gps
– certificaat
– 2 uitgebreide readers

Tip!
Ben je van plan om je eigen gps-toestel of kompas te kopen? Wacht dan nog even tot na de cursus!
Tijdens de cursus behandelen we de verschillen in gps-toestellen en kompassen en ontdek je welke jij nodig hebt. Zo hoef je in de winkel niet meer uit te geven dan nodig is.

Exclusief
– reis
– extra visvergunningen
– persoonlijke uitgaven
– reis- en/of annuleringsverzekering (dekking voor pakketreizen)

Ernaartoe
Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.