
Trekkingschool
Bestemming: Noorwegen, Setesdal
Duur: 8 dagen
Prijs: € 945,- p/p
Niveau: gevorderden (module 2)
Datum: zaterdag 30 september t/m zaterdag 7 oktober 2023 – inschrijving sluit op 31 juli 2023 (zie agenda)
Dit vervolg op module 1 brengt je naar een gebied dat heel andere eisen aan je kennis stelt. Naast het leren van nieuwe vaardigheden, wordt de kennis die je in Zweden hebt opgedaan, naar een hoger niveau getild. We trekken 6 dagen door de wildernis, waarbij je onderweg te maken krijgt met verschillende situaties en soms pittige opdrachten. Uiteraard ga je jezelf ook hier weer op de proef stellen tijdens een uitdagende dropping.
Activiteiten
Uitbreiding van vaardigheden en kennis | wandelen met een rugzak | survival en bushcraft | navigatie | wildkamperen | vuur maken | vissen | outdoorkoken | spoorzoeken | wildernis-EHBO | light trekking | rivierdoorsteken | dropping | onthaasten
Gebied
Tijdens deze module word je geconfronteerd met de grillige natuur van Noorwegen. We starten op bosniveau en klimmen naar een hoogte waar het bos overgaat in fjell. In deze compleet andere wereld wisselen bomen en kale vlakten elkaar af en op sommige stukken krijg je zelfs te maken met echt middelgebergte. In deze omgeving kan het weer flink huishouden. Onnodig te zeggen dat dit gebied heel andere eisen aan je kennis stelt.

Beschrijving van deze module
In deze module leer je weer nieuwe technieken op het gebied van survival en bushcraft, zoals andere manieren van vuur maken en je eigen noodonderkomen bouwen (en erin slapen). Daarnaast zal er aandacht zijn voor wildernis-EHBO.
Bij module 1 mocht je nog meenemen wat je zelf wilde, maar nu gaan we voor ‘light’ en zit alleen het hoognodige in je rugzak. Dat betekent: minder gewicht, maar meer inventiviteit van jouw kant.

Ook qua navigatie ga je weer een stap verder. Enerzijds breid je je eerder opgedane kennis uit en anderzijds leer je op een andere manier vertrouwen op de navigatietechnieken die je al beheerst. Terwijl je in module 1 altijd je gps bij de hand mocht houden, zul je nu getraind worden om alleen te vertrouwen op je kompas en/of de zon en de sterren. Daarnaast leer je navigeren met de maan. Verder zul je extra uitgedaagd worden doordat we geregeld van de wandelpaden af gaan.
Voorafgaand aan de cursus krijg je een aantal voorbereidende opdrachten als huiswerk.

Cursusopbouw
Hoewel je tijdens deze cursus wordt voorbereid op situaties die extreem kunnen zijn, word je als cursist niet extreem belast. Je zult jezelf weliswaar soms fysiek en mentaal tegenkomen, maar als je alleen maar met afzien bezig bent, leer je wat ons betreft niets. Je werkt op een laagdrempelige en ongedwongen manier toe naar een kennis- en conditieniveau waarmee je in wildernisgebieden veilig trekkings kunt maken.

Wat je met deze cursus kunt
Bij een goede afronding ben je in staat om in extreme wildernisgebieden trekkings te maken. Je bezit op een hoog niveau kennis van navigatie en kunt onder zeer moeilijke omstandigheden je weg vinden. Daarnaast kun je met je kennis in noodsituaties langere tijd zelfstandig overleven.
Waar je je vaardigheden kunt gebruiken
Ontoegankelijke wildernisgebieden, waaronder bos, fjell en middelgebergte, op het noordelijk halfrond op een week of meer loopafstand van de bewoonde wereld.

Seizoenen waarin je je vaardigheden kunt gebruiken
Zomer en periodes in voorjaar en herfst waarbij een kans bestaat op optreden van heftig winterweer.
De dropping, je ultieme test
Aan het einde van de week word je – met zijn tweeën of drieën – gedropt en loop je in twee dagen terug naar het basiskamp. Onderweg kun je al je nieuwe vaardigheden in de praktijk testen.
Certificaat
Bij voldoende inzet ontvang je na afloop van de cursusmodule een certificaat. Daarnaast ontvang je het ‘High skills’-certificaat voor navigatie.

Wat je onder andere gaat leren
Uitbreiding van de onderwerpen uit module 1 en in elk geval:
– Light trekking (minder mee, meer inventiviteit)
– Veiligheid (specifiek, o.a. beren, rivierdoorsteek)
– Geïmproviseerde shelter maken
– (Veilig) vuur maken met feathersticks
– Meer soorten kampvuren
– Wilderniskoken met basic materialen
– Water vinden en zuiveren
– Vissen + vis bereiden (bij vangst)
– Flora en fauna: (eetbare) planten, bomen en dieren/diersporen herkennen
– High skills navigatie, voornamelijk op kompas
– High skills oriëntatie met de zon, de maan en de sterren
– Geavanceerde routeplanning
– Case in wildernis-EHBO
Na deze cursus
Je kunt meedoen aan de volgende vervolgcursus.
Module 3 ‘Winter Skills’ – Noorwegen | leer alles over winterkamperen en het maken van een wintertrekking

Lees meer over deze cursus
Kortingen
€ 25,- korting bij boeking uiterlijk een half jaar van tevoren
Algemeen
8-daagse cursus, waarvan 6 loopdagen en 2 dagen basiskamp.
Je wordt begeleid door en krijgt les van een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA).
Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.
Inspanningscategorie
Categorie 2 B/C – zie uitleg onder Algemeen. Gevorderden – je kunt aan deze cursus meedoen als je aan module 1 ‘Essential basics’ hebt meegedaan.
Weertype
Het weer kan sterk variëren, van mooi najaarsweer, tot regen en hagel. Ook moet je altijd rekening houden met nachtvorst.
Te lopen afstand
De afstanden zullen hoger liggen dan bij module 1 en variëren afhankelijk van de omstandigheden en mogelijkheden van de deelnemers.
Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een trekkingrugzak, mummieslaapzak en wandelschoenen. We hebben een aantal extra trekkingrugzakken, die we gratis uitlenen. Daarnaast kun je van ons een aantal items huren, zoals slaapmatten.
De spullen die mee moeten in de rugzak, worden over groepen van 2 verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Bovendien ontvang je bij de paklijst een tool waarmee je gemakkelijk uitrekent wat je rugzak met inhoud weegt. Zo begin je met het juiste rugzakgewicht aan de trekking.
Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.
Bij deze cursus kun je ervoor kiezen om zelf je voeding te verzorgen die je tijdens de trekking wilt meenemen. Wil je van die mogelijkheid gebruikmaken, dan ontvangt je 30 euro korting op de cursusprijs. De maaltijden op de dag van samenkomst en de dag voor vertrek naar Nederland, zijn standaard bij de cursusprijs inbegrepen.
Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen)
– 1 visvergunning
– gebruik van leenuitrusting, o.a. firestriker, bushcraftmes, ‘tarp’ – een tent past niet in deze cursus, maar kan bij uitzondering worden toegestaan
– gebruik van kaarten, kompas en gps
– 2 certificaten
– uitgebreide reader ‘Navigeren met hemellichamen’
– begeleiding door een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– follow-up: als je na de cursus toch nog vragen hebt, helpen we je graag verder of leggen we het nog een keer uit
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)
Exclusief
– reis (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)
Ernaartoe
Zuid-Noorwegen is goed te bereiken met de auto en redelijk goed met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.
👇 video

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen
Lees meer op de algemene pagina van de Trekkingschool.
Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).
Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.






