Klantervaringen

Lees hieronder de ervaringen/reviews van onze deelnemers.
– Deze zijn met ons gedeeld via een evaluatieformulier, Facebook, Youtube enzovoorts.
– We plaatsen alle ervaringen/reviews, zowel positief als negatief.
– Ze worden geplaatst zoals ze binnenkomen en zijn niet door ons gewijzigd.
– De ervaringen/reviews zijn niet door ons gesponsord en er is niet voor betaald.
– Ze worden in een archief bewaard voor verificatie op echtheid.

“Leuke kennismaking om te ervaren hoe het is om in de winter buiten te slapen. Fijne gids met handige tips en die zich goed aanpast aan de cursisten.”

Thijs, Sint Pancras – cursus winterkamperen Duitse Harzgebergte (via evaluatieformulier) – januari 2024

“Leuk, leerzaam, to the point, niets overbodig! Ik heb inmiddels mijn kaartmap, gps, kompas en hoekmeter en ben al aan de slag in het Edese bos. Alle info was relevant: gps-batterij instellen, kaart etc. etc. Erg leuk om na 1 dag dit allemaal te kunnen leren. Ga zo door!”

Christa, Ede – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – december 2023

“Denk niet dat na module 1 het vervolg een eitje is, maar dat maakte module 2 in Noorwegen des te leuker en uitdagender. Je ervaart hoe het is om overgeleverd te zijn aan de natuur, je kennis en aan elkaar. En hoe vaak gebeurt het dat je zes dagen niemand tegenkomt en dagenlang geen bereik met je telefoon hebt? Al met al een fantastische ervaring waarin je alleen denkt aan waar je je voeten neerzet, hoe je aan de overkant komt, waar je vanavond zult slapen en hoe lekker die trekkingmaaltijd zal smaken. Zelfs met zes dagen natte schoenen vond ik het leuk tot de laatste stappen van de trip.”

Michiel, Emmeloord – trekkingschool ‘High Skills en training’ Noorwegen (via evaluatieformulier) – oktober 2023

“Als je ooit echt iets wil leren over navigeren en je weg vinden in onbekend terrein kan ik deze cursus van harte aanbevelen.  Daarnaast geeft het je een mooie gelegenheid kennis te maken met de geweldige natuur in Noorwegen.”

Hans, ‘s-Hertogenbosch – navigatietrekking Noorwegen (via evaluatieformulier) – september 2023

“Vorige week hebben Wiebe en ik een ééndaagse basiscursus gevolgd bij Northern Pioneers Wildernesstrekking & Hiking door Tom Verrillo, “kaart, kompas en gps”. ‘Smorgens de theorie in Wierden en ‘smiddags de praktijk op de Sallandse Heuvelrug. Het was een ontzettend interessante en leerzame dag waarop we ook handige tips kregen. We kregen handige readers mee en hebben inmiddels onze navigatiespullen zoals gps, kaarthoekmeter en kompas gekocht bij Bever. En nu maar oefenen. Het geeft ons meer mogelijkheden om de auto te parkeren en die plek te markeren op kaart en gps en gewoon te gaan wandelen, zonder gebruik te maken van een gemarkeerde route. Vooral voor mij belangrijk want ik verdwaal nog in de supermarkt terwijl Wiebe een heel goed richtingsgevoel heeft. Mochten gps en telefoon niet meer werken/geen bereik hebben dan kunnen we ons redden met kaart en kompas. Tom is een hele fijne rustige een geduldige trainer en we kijken met plezier terug op deze dag. En dan nu maar oefenen….”

Wiebe en Monique, Warnsveld – privécursus kaart, kompas en gps Wierden (via e-mail) – september 2023

“Al jaren loop ik rond met het idee om een gps aan te schaffen om zo tijdens mijn wandelingen de kans op verdwalen te verkleinen. Maar ik voelde een soort angst voor de techniek en (vooral!) de gebruiksaanwijzing van de gps. Ik ben namelijk iemand die graag leert door persoonlijke uitleg en door het gewoon samen te DOEN. Door het volgen van de cursus Kaart, Kompas & GPS heb ik mijn weerstand voor de gps eindelijk overwonnen! Gedurende de dag werden we stap voor stap door Tom meegenomen in de wereld van het navigeren. En na de theorie volgde de praktijk op de Sallandse Heuvelrug. Hartstikke gaaf om, met kaart, kompas en gps in de hand, zelf mijn weg uit te stippelen en elk moment te bepalen waar ik mij in het grote bos bevond. Vol vertrouwen plan ik nu mijn wandeltochten in Schotland, Zweden en de Ardennen 🙂”

Joan, Middelburg – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – februari 2023

“Tom weet de informatie in deze cursus duidelijk over te brengen. Alle verzetten die je nodig bent met navigeren met kaart en kompas komen aan bod, inclusief de materialen die je nodig bent met een prijsindicatie. Met een mooi naslagwerk, wat je mee krijgt naar huis, kun je verder oefenen. Ik zou iedereen die een cursus kaart en kompas wil doen, Northern Pioneers zeker aanraden.”

Klaas, Idsegahuizum – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – november 2022

“Cursus was duidelijk en helder , goed op gebouwd en uit gelegd. We hebben al zin om in praktijk wat tochten te gaan maken.”

Raymond, Honselersdijk – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – november 2022

“Tom is een prettige rustige man met veel kennis. De locatie, inhoud en verzorging van de cursus in Twente is professioneel. Aanrader.”

Wilson, Enschede – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – oktober 2022

“Het was een hele leuke cursus waar ik heel veel geleerd heb en ook nog eens in een hele mooie omgeving.”

Reinout, Tilburg – cursus kaart, kompas en gps BasisPlus Twente (via evaluatieformulier) – september 2022

“Erg leuk en leerzaam weekend gehad met een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk. Tom is een prettige, rustige kerel en weet waar hij het over heeft! Ik heb ervan genoten.”

Gerjon, Wijchen – cursus kaart, kompas en gps BasisPlus Twente (via evaluatieformulier) – september 2022

“Juiste balans tussen de verschillende onderwerpen en ook juiste dosering (niet teveel, niet te weinig), duidelijke aanschouwelijke uitleg, niet slechts droge theorie! Jij geeft het kader aan en laat ons daarbinnen vrij om opdrachten uit te voeren naar eigen wens / inzicht. Je gaf ook veel extra tips (zeker ook m.b.t. zaken die buiten deze cursus vallen, zoals over hemellichamen & stappen tellen). Je bent altijd bereid om uitgebreid op onze vragen in te gaan.”

Rien, Bedum – cursus kaart, kompas en gps BasisPlus Twente (via evaluatieformulier) – september 2022

“Ik was op zoek naar een laagdrempelige, eenvoudige manier om kennis te maken met het outdoor leven en diverse bushcrafttechnieken. Andere aanbieders van cursussen boden slechts een deel van wat ik zocht, zaten vol of privécursussen waren erg duur. Het was een hele fijne 1-op-1 dag met Tom waar we uiteindelijk veel hebben behandeld. Van navigeren, tot sheltertechnieken en knopen. Tom weet als geen ander waar hij het over heeft en legt dit op een hele rustige, praktische manier aan je uit. Aan het einde van de dag ging ik met veel vertrouwen en vol met inspiratie naar huis. Vooral de oefening met het lopen op kompas ga ik implementeren in mijn coaching business.”

Ruud, Den Bosch – 1-op-1-training op maat (via evaluatieformulier) – augustus 2022

Afgelopen week was ik met Remco en Tom Verrillo (onze geweldige gids) van Northern Pioneers in het Setesdal in Noorwegen.
Wat anderhalf jaar geleden begon met een idee (“zullen we…”) gingen we nu echt doen. Ik had al ervaring met bushcraft maar had nog nooit een trekking van een week gelopen, los van alle luxe, los van mobiel bereik (heerlijk rustig). Kortom: back to the basics, rugzak op, eten mee, drinken uit beekjes en meren, net als wassen.
Een waanzinnig indrukwekkende ervaring, waarbij ik soms stil en nederig werd van de kracht van de overweldigende natuur, het op elkaar kunnen bouwen, er voor elkaar zijn (als één lid risico loopt, lopen we allemaal risico). En nog veel meer, dat ik hier niet allemaal kan beschrijven.
Deze trekking reist nog wel een tijdje met me mee…..

Sander, Vleuten – trekking op maat Noorwegen voor vriendengroep (via evaluatieformulier) – juni 2022

“Wil je een geweldige ervaring, ga dan vooral met deze kalme, bekwame en zeer prettige man op pad. Een super toegewijde, veilige gids waarmee wij een fantastische week hebben beleefd. Een werkelijke aanrader.”

Remco, Driebergen-Rijsenburg – trekking op maat Noorwegen voor vriendengroep (via evaluatieformulier) – juni 2022

“Leerzame & superleuke cursusdag gehad! Tom legt alles goed uit”

Carolien, Amsterdam – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – mei 2022

“De cursus Essential Basics in Zweden is echt een aanrader! Ik heb nu alle kennis en kunde in huis om een eigen trekking te doen, het natuurreservaat is magisch mooi en Tom is een uitstekende cursusleider. Bovenal was het een erg gezellige week!”

Sophie, Amsterdam – trekkingschool ‘Essential basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – mei 2022

“Omdat navigeren nooit mijn sterke punt is geweest ging ik zonder al te hoge verwachtingen naar de 2 daagse navigatiecursus. Een ontzettend leuk en leerzaam weekend gehad! We waren met een klein gezellig groepje, het programma was goed opgezet en er was ruim voldoende aandacht voor onze vragen. Zeker een aanrader! Ik kijk er naar uit om alle nieuwe kennis in te zetten tijdens mijn toekomstige wandelingen 😊”

Marieke, Houten – cursus kaart, kompas en gps BasisPlus Twente (via evaluatieformulier) – april 2022

“Goede, relaxte en toch met voldoende aktiviteit volgestopt bushcraftweekend. Tom is een rustige, geduldige en goed georganiseerde begeider en trainer. Van basistechieken vuur maken (zonder aansteker), tot strak een tarp opzetten voor de nacht, tot mestechnieken en houtbewerking voor hulpmiddelen, tot aanwijzen eetbare planten, tot GPS en kaartnavigatie. Begeleider Bas was onmisbaar voor extra kennis en een goede grap. En … mede door de gezellige betrokken groep totale vreemden van allerlei leeftijd en pluimage was het goed verblijven.”

Nico, Voorschoten – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – april 2022

“Op een toegankelijke manier neemt Tom je mee in de wondere wereld van buiten zijn. De groepen zijn klein, je gaat zelf veel oefenen en Tom blijft de uitleg herhalen totdat iedereen het begrijpt en met de nieuwe kennis aan de slag kan gaan. Een aanrader!”

Saskia, Den Bosch – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – april 2022

“Een mooie ervaring, veel geleerd. De temperatuur tijdens de momenten van rust had ik onderschat. Zolang je bezig blijft is het heel goed te doen, maar voor gezellig na tafelen rond het kampvuur is het al snel te koud. Tom is een prettige rustige kerel die weet waar hij het over heeft. Een aanrader voor iedereen die graag een keer buiten wil kamperen in echt winterse omstandigheden. Tom bedankt!”

Rutger, Gilze – wintertrekking Noorwegen (via Youtube) – maart 2022

“Het was voor mij de eerste keer en daarmee een heel bijzondere ervaring. Je programma was erg leerzaam. Een week vol mooie herinneringen!”

Ruud, Culemborg – wintertrekking Noorwegen (via Youtube) – maart 2022

“Een geweldige week in de Noorse sneeuw gehad. Veel geleerd, een welkome aanvulling op m’n skills.”

Dennis, Leiden – wintertrekking Noorwegen (via evaluatieformulier) – maart 2022

“Wij hebben met onze vriendengroep en met Tom als gids een enorm leuke survivalweek in Noorwegen achter de rug. Slapen onder een tarp bij -15 graden, navigeren in de bergen met kaart, kompas en gps, lawinepiepers en peilstokken leren gebruiken en testen, quinzees bouwen, hiken op sneeuwschoenen en met een pulka achter je aan, trektochten door de prachtigste sneeuwlandschappen, etc. etc. Een reis om nooit te vergeten en onder uitstekende begeleiding!”

Max, Halle (B) – wintersurvival en -trekking Noorwegen | maatreis voor vriendengroep (via evaluatieformulier) – maart 2022

“Een geweldige locatie om bushcraft te leren, eerst een mooi eiland en daarna echte wildernis zoals in Nederland niet te vinden is. Bas en Tom zijn een goed team met veel kennis en ervaring.”

Henk Jan, Pesse – cursus bushcraft Zweden | overleven op een onbewoond eiland (via evaluatieformulier) – oktober 2021

“Genieten van de natuur, onthaasten en ook nog een aantal skills leren om eenvoudig te kamperen en gebruik kunnen maken van wat je om je heen vindt. Ik heb genoten van dit weekend.”

Willy, Veenendaal – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – oktober 2021

“Wat een leuke cursus!! Even weg van alle prikkels van het moderne leven, alleen daarom al een aanrader. Tom neemt je op een zeer kalme en heldere manier mee in de wereld van de bushcraft. In korte tijd leer je ontzettend veel nieuwe vaardigheden waarvan je al snel denkt: dit zou eigenlijk iedereen moeten leren!”

Chris, Emmeloord – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – september 2021

“Wat een geweldige cursus. Fijne leider die rustig, geduldig en duidelijk kan overbrengen. Aanrader!!!”

Patricia, Den Hoorn – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – september 2021

“Wij hebben een hele leuk dag gehad bij de basiscursus kaart en kompas training. Tom kan helder uitleg geven en gaf ook vaak praktijkvoorbeelden vanuit zijn eigen ervaring. We kregen daarom ook gelijk zin om aan de slag te gaan en te blijven. Het is niet alleen een leuke workshop en dag geweest maar ook iets waar we vaak aan terug zullen denken en we willen het zeker in de praktijk gaan uitvoeren. Het zal ons niet verbazen als we nog eens gaan terugkomen voor meer.”

Danielle en Menno, Rotterdam – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – juli 2021

“Een leuke relaxte cursusdag gehad, die ik nu kan toepassen.”

Robin, Almelo – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – juni 2021

“Het was een erg leerzaam en gezellig weekend in een prachtige omgeving! Erg tevreden met de inhoud van de cursus, een goede balans tussen theorie en oefenen in de praktijk. En alle ruimte voor het stellen van vragen.”

Tim, Groningen – cursus kaart, kompas en gps BasisPlus Twente (via evaluatieformulier) – juni 2021

“De combinatie tussen theorie en praktijk zorgt er voor dat ik nu eindelijk begrijp hoe kaart, kompas en GPS met elkaar samenwerken. Heel verhelderend en direct toepasbaar in de praktijk.”

Marcel, Nieuwegein – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – mei 2021

“Een aanrader als je wil weten hoe je een kaart, kompas en gps-apparaat wil gebruiken.”

Zawadi, Heerjansdam – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – mei 2021

“In de ochtend kwamen wij aan bij Tom en zijn meteen gaan duiken in de theorie van het navigeren. Ook hebben wij Tom beter leren kennen en van zijn verhalen over zijn ervaringen kunnen genieten. Vooral het omgaan met de kompas en het lezen van een kaart was heel interessant en veel ingewikkelder dan verwacht. Tom heeft het ons echter heel goed uitgelegd zodat wij tijdens de oefeningen goed aan de slag konden. Ook hier heeft hij ons goed begeleid en mochten wij alles vragen wat wij wilden. Wij voelen ons nu beter gewapend voor een tocht in de wildernis en zijn geïnspireerd geraakt door zijn verhalen. Deze cursus is een echte aanrader voor een instap in de outdoor-navigatie. Wij hebben nu zin in meer!”

Hannah, Voorburg – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – mei 2021

“De basis navigatiecursus raad ik iedereen aan! Voorheen gebruikten wij bij hikes de offline kaarten van de app Maps.me. Nu redden we ons met een kaart en kompas. Bovendien is dit vele malen leuker om te doen! Tom legt de theorie goed uit en heeft voor de middag leuke oefeningen bedacht. We zouden zeker nog een cursus bij Tom willen doen.”

Iris, Buitenpost – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – mei 2021

“Zeker voldoende geleerd, verhouding theorie en praktijk was oké daar tijdens de theorie ook al praktijk zit. De locatie hoort bij het geen wij deden. Lekker gemakkelijk en avontuurlijk, goed gevoel. Div. spullen direct aangeschaft en nu veel aan het oefenen. Groetjes Frans”

Frans, Noordwijkerhout – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – november 2020

“Prima cursus, veel geleerd!
Ha tom, ik vond het een goede cursusdag met de juiste en duidelijk uitgelegde informatie. Het 2e deel in de natuur oefenen met hetgeen we in de ochtend geleerd hadden vond ik een mooie ervaring. Kortom een ware ervaring rijker. Bedankt Tom. Groet Chris”

Chris, Noordwijkerhout – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – november 2020

“Heb een toffe week gehad: gezellig, veel geleerd en goede begeleiding van Tom! De natuur in Zweden is ook geweldig. Ik had me eigenlijk opgegeven voor een trekking maar die ging vanwege Corona niet door. Denk er nu over na module 2 ook te doen met een paar mede cursisten.”

Roan, Groningen – trekkingschool ‘Essential basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2020

“De week survivaltrektocht in Zweden was super leerzaam en een geweldige introductie naar outdoor leven. Prachtige natuur (zelfs in de stromende regen) en een fantastische ervaring”

Robert, Rotterdam – trekkingschool ‘Essential basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2020

“Evenwichtige initiatie in bushcraft op prettige en rustige wijze door Tom gegeven.”

Michiel, Voorschoten – trekkingschool ‘Essential basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2020

“Wat een geweldige ervaring! Tom voelt de wensen van het individu en de groep perfect aan en weet de onderdelen daardoor voor iedereen passend te maken. Ook de locatie in Zweden is helemaal top. In het begin zag ik nog wat tegen de dropping aan het eind van de week op, maar gaandeweg de week heb je zoveel geleerd dat ook de dropping een fantastische ervaring wordt.”

Michiel, Emmeloord – trekkingschool ‘Essential basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – september 2020

“Zeer intensief, mentaal maar ook fysiek, veel geleerd, ook over mijzelf, Tom dank voor deze mooie ervaringen, mogelijk tot gauw.”

Jan Willem, Apeldoorn – High Skills-navigatiecursus Duitse Harz (via evaluatieformulier) – september 2020

“Een geweldige tocht met continu weer indrukwekkende ervaringen en uitzichten. Enige hike-ervaring is wel een vereiste, de tocht is niet geschikt als eerste kennismaking met een hike van een week met volle bepakking. Na die kennismaking kan je wel direct met deze tocht mee!”

Henk Jan, Pesse – wildernistrekking Jotunheimen, Noorwegen (via evaluatieformulier) – augustus 2020

“Avontuur en mooie uitzichten! Even helemaal weg van huis en daarna weer klaar voor een nieuw werkjaar! Helemaal tevreden.”

Kirsten, Kampen – wildernistrekking Jotunheimen, Noorwegen (via evaluatieformulier) – augustus 2020

“Man met vakkennis. Leuke en leerzame cursus. Goede cursus om meer te leren over het wel en wee van navigeren.”

Hedy en Thomas, Vlaardingen/Oud Beijerland – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – juni 2020

“In deze cursus leer je basisvaardigheden in het lezen van kaarten, het werken met een kompas en het bedienen van een gps-apparaat. Er is weinig tot geen voorkennis gevraagd, wat het een fijne cursus maakt voor de beginner. Tom brengt de kennis met enthousiasme en bedrevenheid, wat het leren stimuleert. Kortom, een aanrader.”

Niels, Amsterdam – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – juni 2020

“Basiscursus kompas gevolgd. Ik helemaal geen idee over navigeren met GPS en kompas en na deze dag ben ik een stuk wijzer. Ik denk dat ik nu klaar ben om lange wandelingen te maken met behulp van kaart, kompas en GPS.”

Petra, Purmerend – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – juni 2020

“Een leerzame cursusdag met een goede sfeer. Theorie met houtkachel aan geeft een echt outdoor-gevoel en de kennis direct in praktijk brengen in een mooie omgeving.”

Jacco & Marlou, Ammerstol – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – januari 2020

“Heb in drie dagen tijd veel kennis opgedaan van het navigeren met kaart, kompas en gps. Tom is een relaxe kerel en heeft geduld en aandacht voor iedereen en dat is heel fijn. Het eten was ook goed verzorgd. Een top weekend gehad!”

Everard, Ede – cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (via evaluatieformulier) – november 2019

“Met alle plezier schrijf ik deze recensie over mijn weekend in het hoogste middelgebergte in noord Duitsland, De Harz tijdens de navigatiecursus High Skills. Ik heb mij eigenlijk geheel blanco aangemeld voor deze cursus, met het idee de kennis te gebruiken tijdens een vakantie in Noorwegen of Roemenië. Ik vind het prettig om buiten actief bezig te zijn en nieuwe dingen te ondernemen. Een navigatie-cursus leek mij om deze redenen erg interessant. Na 5,5 uur rijden vanuit Groningen was ik bij de afgesproken locatie aangekomen. In principe was het een leuke ontspannen route, waarna je uiteindelijk wordt beloond met prachtige uitzichten en een erg mooie bosrijke natuur. Het “basiskamp” bleek een oude grenspost te zijn van voormalig oost Duitsland. De Sovjet Unie heeft zijn sporen achter gelaten in de wijde omgeving. En dat is vooral terug te zien in de typische bouwstijl die je her en der nog tegenkomt. Toen ik om ongeveer half 2 was aangekomen en kennis had gemaakt met de instructeur (Tom) voor dit weekend, kon ik een plek uitzoeken om mijn tent op te bouwen en mij klaar te maken voor de vrijdagavond. Mijn mede-cursist Everard, was inmiddels ook aangekomen. Vanaf 16:00 uur zijn we begonnen met een theorieles. We kregen alle tijd om ons in de materie te verdiepen en Tom had door zijn ruime kennis op dit gebied antwoordt op onze diverse vragen. Erg leuk en interresant als je zoals ik blanco instapt en niet weet wat je te wachten staat. De navigatie theorie is als je eenmaal de logica begrijpt erg leuk om in de praktijk toe te passen. De sfeer was direct goed, en we hebben heerlijk genoten van Tom zijn culinaire kunsten, en onze eigen behulpzaamheid in de buitenkeuken! De warme snert was heerlijk op deze koude vrijdagavond. We hebben deze avond afgesloten met een mooie wandeling door het gebied waar Tom ook veel over wist te vertellen. Zaterdagochtend zijn we vroeg opgestaan om ruim de tijd te hebben voor wat deze dag brengt. We zijn deze dag begonnen met het vervolg van de theorie les afgewisseld met praktijk oefeningen. Omdat de camping waar we verbleven tegen de rand van het bos aan ligt waren deze praktijk oefeningen ook direct uitvoerbaar in een bosrijke omgeving. Tom had al aangegeven dat er in de middag een mooie tocht op ons stond te wachten waar we onze theorie en praktijk opdrachten in een bergzaam gebied konden toepassen. De tocht begon om ongeveer 13:00 uur met een aantal opdrachten waar we ons via gps coördinaten en met behulp van het kompas naar toe moesten navigeren. De tocht van ruim 10 km was voor mij, met weinig wandel ervaring in een bergachtig gebied best goed te doen. Halverwege de tocht hebben Everard en ik een verkeerde route genomen waardoor we uiteindelijk een uur vertraging hebben opgelopen, maar in een gebied als het Harz gebergte is dat ook helemaal niet erg. Tom heeft uiteindelijk uitgelegd wat we fout hadden gedaan, zodat wij met onze aangeleerde kennis ons pad weer in de juiste richting konden vervolgen. Af en toe hoorden we de oude stoomtrein fluiten die meerdere keren per dag zijn best doet om de top van de Brocken te bereiken om daarna weer af te dalen richting Wernigerode. Rond 21:00 uur zijn we in het donker weer teruggekomen op de camping met een erg avontuurlijke en bijzondere ervaring als beloning. Nog snel de pannen op het vuur en heerlijk gegeten alvorens Everard een hand te geven voordat hij weer richting Nederland vertrok. De zondag stond in het teken van zelfstandig plannen en navigeren. In de ochtend heb ik de tent opgeruimd en mijn spullen gepakt en mij klaar gemaakt voor het laatste gedeelte van de cursus: Alleen een route plannen en lopen, om uit te komen op het rendez-vous point. Best wel spannend om alleen een route te lopen die je zelf hebt gepland. Op dat moment is het maar hopen dat alles klopt en dat je tijdindicatie ook redelijk accuraat is. Uiteindelijk op de afgesproken locatie aangekomen waar Tom al een tijdje op mij stond te wachten. Het duurde uiteindelijk toch iets langer als verwacht. Na de lunch, zijn we richting auto gelopen en met de overhandiging van het certificaat heb ik het weekend afgesloten met een voldaan gevoel! Bedankt Tom en Everard.”

Erwin, Oldekerk – cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (via evaluatieformulier) – november 2019

“Ik had al veel gelezen over bushcraft, echter nog niet in de praktijk toegepast. In de beginnercursus kon ik alles toepassen, Tom kwam zelfs bij mij: “Ik zei eerst met lucifers”, ik was al bezig met de firesteel. De uitleg was top, ik weet inmidels weer hoe ik kaart en kompas moet gebruiken, had ik ooit eens bij de scouting geleerd. Vrijheid om iets uit te proberen is er ook, zo heb ik een vuurscherm mogen bouwen terwijl anderen nog wandelden. Tom heeft veel kennis van flora en fauna, hier zou ik gebruik van maken, mocht je een cursus willen volgen bij hem.”

Alexander, Deurningen – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – oktober 2019

“Het was een geweldige ervaring waar in ik veel geleerd heb, bijzondere leuke instructeur(s) die alles lekker relax heeft gedaan/ geleid. Na de cursus ben ik nog 8 weken in Zweden gebleven, waarin in alles goed kon nalezen in de reader die je overhandigd krijgt en kon toepassen.
Een absolute aanrader!!! Bedankt Tom!”

Rob, Made – trekkingschool ‘Essential Basics’ (via evaluatieformulier) – mei 2019

“Een dag met een onderwerp om nooit meer te vergeten!”

Jan Willem, Apeldoorn – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – 2019

“Een geweldige ervaring gehad, bergen aan informatie en leerzame tips gehad en m’n hond heeft de week van zijn leven gehad! Nu voel ik me competent genoeg om er zelfstandig op uit te trekken!”

Paulieke en Fygo, Breda – trekkingschool ‘Essential Basics’ met hond Zweden (via evaluatieformulier) – mei 2019

“Een geweldige ervaring, goede begeleiding en je leert ook nog skills.”

Rodney, Almelo – trekkingschool ‘Essential Basics’ (op Facebook) – mei 2019

“Ik ben blij dat ik zo’n grondige kennis heb opgedaan van het navigeren met kaart, kompas en gps. Tom weet heel veel, en zijn geduld en aandacht voor iedereen is heel fijn. We werden getrakteerd op sneeuw in april in de Harz, maar dat maakte het weekend alleen maar leuker; nu konden we gelijk oefenen met sneeuw kamperen en omgaan met koude weersomstandigheden. Het eten was ook goed verzorgd. Een top weekend gehad!”

Roos, Leiden – cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (via evaluatieformulier) – april 2019

“Goede uitleg, zeer divers programma, niet te gehaast en toch veel gedaan.”

Emiel en Marjolijn, Nijmegen – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – april 2019

“Hele goede en leuke cursus om te leren kaartlezen en navigeren mbv kompas en gps. Heldere uitleg en een goede reader waarin je alles nog eens kunt nalezen. Aanrader!”

Loes, Amsterdam – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – 2019

“Het weekeind was enorm koud, maar daar kan niemand wat aan doen (er lag 15 cm sneeuw); maakte het ook wel weer bijzonder. We hebben erg veel geleerd. Eigenlijk exact waar we voor kwamen. Het feit dat het een klein groepje was (4) maakte het erg gezellig en Tom heeft veel persoonlijke aandacht kunnen geven. Ook het feit dat je het in zo’n weekeinde direct in praktijk kan brengen (zoals op de zondag in je eentje op pad gestuurd worden) geeft meerwaarde aan het feit dat het meerdere dagen ipv een eendaagse cursus is. Ook is de Harz voor dit soort cursussen toch ook wel leuker dan ergens in Nederland. Accommodatie prima. De koffie mag wat strerker.. 🙂 Al met al een zeer geslaagd weekeind en alle lof voor degene die dit organiseren. Voor wat ons betreft een dikke 9 en zeer zeker aan te bevelen!”

Kees en Elise, Hilversum – cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (via evaluatieformulier) – april 2019

“Tijdens de navigatiecursus in Duitsland heb ik zoveel vertrouwen gekregen in het navigeren dat de “solohike” op zondag ook goed ging.”

Anita, Den Bosch – cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (via evaluatieformulier) – april 2019

“Ik vond het een prima cursus. Goed en rustig uitgelegd!”

Rob, Made – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via e-mail) – januari 2019

“Het was een super toffe week! Tom weet waarover hij spreekt en je kan altijd met je vragen bij hem terecht. Echt een aanrader deze cursus.”

Niels, Putte (B) – trekkingschool ‘Essential Basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2018

“Blij verrast was ik, dat ik als veganist mee kon met module 1 van de trekkingschool in Zweden. Het eten vond ik zeer goed verzorgd. Het was voor mij als hiking-nieuweling (die tot dan alleen daghikes deed) een leuke uitdaging om de boel voor te bereiden (de juiste spullen aanschaffen, rugzak pakken, wat neem je mee aan snacks e.d.). Het is erg fijn dat je daar van tevoren uitgebreide informatie over krijgt. Tijdens de cursus komt veel aan bod, je kunt alles goed oefenen. Ook het weer speelt een rol. Tom weet veel, legt alles heel goed uit en blijft onder alle omstandigheden rustig. Bijzonder knap! Ik heb veel persoonlijke leermomenten gehad. Het was soms wel even pittig voor mij, maar ik had niets willen missen. Deze cursus is zeer waardevol geweest voor mijn toekomstige meerdaagse hikes (maar ook los daarvan was het leerzaam). Daarnaast heb ik het erg fijn gevonden dat ik even een week helemaal weg was van het leven van alledag. Back to nature. Dat heeft me een welkome nieuwe mentale en fysieke impuls opgeleverd. Bedankt Tom (en bedankt leuke medecursisten)!”

Sabrina, Hardenberg – trekkingschool ‘Essential basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2018

“Om de smaak van bushcraft en survival te pakken te krijgen, is deze cursus een ideaal vertrekpunt. Het is zeer laagdrempelig, in kleine groep op een fijne locatie op een natuurcamping, en materiaal kan je eventueel lenen. Van vuur maken tot navigeren met de sterren, van plantenkennis tot koken op houtvuur, alle beginselen worden aangehaald. De kwaliteitsvolle begeleiding van de rustige ervaren Tom in combinatie met de gedreven talentvolle Joost werkte perfect voor eenieder!”

Katrien, Turnhout (B) – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – november 2018

“Deze cursus is echt de moeite waard. Absolute aanrader voor de beginnende trekker en/of survivalist. Ik wandel graag en wilde wat meer zelfvertrouwen krijgen en mijn zelfredzaamheid vergroten om ook meerdaagse tochten te gaan doen met een rugzak op. De inhoud van deze cursus leert je alles wat je hiervoor nodig hebt. Wat neem je wel of juist niet mee op zo’n trekking qua kleding, uitrusting en voedsel? Met welke factoren moet je rekening houden op je tocht (weer, omgeving, eten, water, vuur, etc)? Hoe gebruik je een kaart, kompas, gps en de sterren, om naar je bestemming te navigeren zonder gebruik van je telefoon met google maps? Hoe vergroot je je kansen om te overleven bij tegenslagen op je tocht? Theorie en praktijk volgen elkaar steeds op en gaandeweg ga je dieper in op de materie. Door het vele oefenen met vuur maken, navigeren en tarp opzetten krijg je dat meteen goed in de vingers. Door de kleine groep blijft het overzichtelijk en is er voldoende persoonlijke aandacht. Tom houdt de deelnemers goed in de gaten en geeft steeds de mogelijkheid extra te oefenen als daar behoefte aan is. Door zijn kalmte, kennis, ervaring, flexibiliteit, zorgzaamheid, enthousiasme, gezelligheid en humor merk je al direct dat je bij hem de hele week in goede handen zult zijn. Er zitten niet genoeg uren in de dag om zijn uitgebreide kennis over te brengen.”

Natas, Zoetermeer – trekkingschool ‘Essential basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2018

“Veel opgestoken van deze cursus prima verhouding theorie en praktijk.”

Hans, Wijk en Aalburg – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – 2018

“Deel mogen nemen aan de eerste beginnerscursus in Twente. Het was een zeer gezellig en leerzaam weekend. Tom en stagiair Joost voelen perfect aan wat onze wensen zijn en wat ze ons in korte tijd kunnen leren. Ik kan iedereen die nog twijfelt aanraden zich aan te melden voor dit weekend. Op een zeer ontspannen manier leer je de basisbeginselen van het maken van een onderkomen, het vuur maken, navigeren enz.”

Michiel, Emmeloord – cursus bushcraft en survival Twente (via evaluatieformulier) – oktober 2018

“Tom is de instructeur die je hoopt te krijgen voor een cursus als dit. Gelijk in het begin van de cursus vertelde hij ons wat hij in het begin van zijn hikes allemaal fout had gedaan. En dat die fouten hem hebben gemotiveerd om allerlei trainingen op te pakken. En zelfs zover te komen dat hij instructeur is geworden en kan voorkomen dat mensen dezelfde fouten maken als hij. Ik bewonder dat soort doorzettingsvermogen. Hij had het ook allemaal kunnen opgeven…”

Annemieke, Almelo – trekkingschool ‘Essential basics’ Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2018

“Na online-navigatie geploeter, samen met mijn dochter een gedegen dagcursus Kaart, Kompas en GPS gevolgd bij Northern Pioneers Wildernistrekkings. Tom Verrillo verstaat de kunst om je dit op een prima tempo te leren. Ik ben heel tevreden; nieuwe topo kaarten besteld en kompas weer opgediept!”

Robbert, Heino – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – 2018

“Opbouw van de stof was systematisch Inhoudelijk werden onderdelen goed uitgelegd. Veel praktische adviezen gehoord. Tom is een praktijkman die zijn ervaringen en kennis deelt.”

Tinie en Peter, Breda – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – 2018

“Supergave tocht met hoop leermomenten en ervaringen. Niet alleen van gids Tom en stagiair Joost, maar ook door piek en dal momenten die je vanzelf tegen komt tijdens een lange wandeltocht op ruige ondergrond. Aanrader voor iedereen die van mooie natuur, prachtige vergezichten en karaktervormende uitdaging houdt! Als het even kan ga ik volgend jaar graag weer mee!”

Daniëlle, Amersfoort – bergtrekking Jotunheimen, Noorwegen (via evaluatieformulier) – augustus 2018

“Ik vond het helemaal top! Locatie was schitterend, wat we konden doen hebben we gedaan, zwaarte was lekker, begeleiding goed en gezellig en dat eten van Globetrotter is heerlijk (hamburgers ook).”

Roland, Maassluis – wildernistrekking Setesdal, Noorwegen (via evaluatieformulier) – juni 2018

“Dank je Tom voor je uitgebreide uitleg, je persoonlijke aandacht, je gezelligheid en flexibiliteit, het meerijden naar de praktijklocatie en je zorgzaamheid. Niet alleen waren de theorie en het praktijkgedeelte heel leerzaam, de uitgebreide reader waarin alles haarfijn staat uitgelegd om als naslagwerk te gebruiken is heel nuttig. Ik raad iedereen die net als ik verdwaalt op een rechte weg aan om deze cursus te volgen!”

Natas, Zoetermeer – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – 2018

“Ik heb genoten van de totaal beleving in de kou. Belangrijk vond ik dat de groep in zijn waarde werd gelaten maar er wel een oor was voor de wensen van de deelnemers. Nou moet ik zeggen dat we ook een geweldig leuke groep hadden!”

Ario, Made – wintertrekking Noorwegen (via evaluatieformulier) – maart 2018

“De cursus was erg leuk. Tom zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen tempo zich de beginselen van bushcraft en survival eigen maakt op een persoonlijke en leuke manier. Er is altijd tijd voor vragen en er is voldoende tijd om de aangeleerde skills in de praktijk te brengen.”

Eelke, Groningen – trekkingschool module 1 Zweden (via evaluatieformulier) – maart 2018

“Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar leven in en met de natuur. Ik wilde ook graag gaan hiken met mijn zoon in Scandinavië, maar: Hoe pak je dat aan (als stadsmens zijnde)? Dit is een erg mooie cursus om die eerste stap te zetten. Over een paar maanden gaan we onze eerste trekking maken.”

Marja, Groningen – trekkingschool module 1 Zweden (via evaluatieformulier) – maart 2018

“Goede cursus waarbij alle basisaspecten van het survival/bushcraft aan bod komt. Tom is een rustige man die voor alles de tijd neemt om alles uit te leggen en te zorgen dat je alles begrijpt van de informatie. Prachtige locatie en goede cursus.”

Joost, Ede (CIOS-stagiair) – trekkingschool module 1 Zweden (via evaluatieformulier) – maart 2018

“Hele gave en interessante trekking geweest, veel geleerd en gelijk toegepast in praktijk. Smaakt naar meer trekkingstochten en als je van de wildernis houdt is deze trekking cursus zeker aan te raden in een fantastische omgeving.”

Danny, Naaldwijk – trekkingschool module 1 Zweden (via evaluatieformulier) – maart 2018

“Onwijs gave week gehad. Ik heb genoten van de natuur (prachtige omgeving) en het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden mbt kamperen in winterse omstandigheden. Alles was goed georganiseerd en de communicatie vooraf vond ik uitstekend. Tom reageert snel op vragen en is behulpzaam. Tijdens de trekking vond ik hem een deskundige gids.”

Bas, Amsterdam – wintertrekking Noorwegen (via evaluatieformulier) – maart 2018

“Ik heb deelgenomen aan de wintertrekking om kennis te maken met de kou en hoe te handhaven en functioneren in arctische omstandigheden. Dat is erg goed gelukt: goede tocht, afwisseling van onderwerpen, vooral zelf en met elkaar doen, ontspannen, deskundige en betrokken leider die veel aan de groep overliet wat prima functioneerde. Een aanrader!”

Jan, Utrecht – wintertrekking Noorwegen (via evaluatieformulier) – maart 2018

“Het was super leerzaam. Echt een aanrader ook als je al vele jaren vertoefd in de buitenwereld. Dank je wel!!”

Danielle, Geertruidenberg – cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook) – 2017

“In 2017 ben ik twee keer op pad geweest met Northern Pioneers. In maart heb ik meegedaan aan een wintertrekking in Noorwegen en in oktober aan een bushcraft en survival cursus in Zweden. Beide ervaringen hebben mij op een zeer positieve manier verrast en beïnvloed. Alle elementen die worden aangeboden zijn heel goed afgestemd op de zowel individuele- als groepswensen en behoeften. Daarnaast speelt ook ethisch omgaan met de natuur een belangrijke rol. In mijn ervaringen heb ik veel respect en ontzag gekregen voor de natuur en ben ik na gaan denken over mijn plaats daarin. Ik zou de activiteiten van Northern Pioneers eenieder van harte aanraden. De gekozen locaties zijn onvergetelijk. De begeleiding is heel persoonlijk, goed afgestemd en de verstrekte informatie erg nauwkeurig om een goede voorstelling te kunnen maken van wat je te wachten staat. Ook geeft een dergelijk verblijf in de natuur tijd en ruimte om tot jezelf te komen en zogezegd te rewilden.”

Lia, Noordbroek – cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2017

“Begin oktober de cursus bush-craft en survival bij Tom gevolgd. Ontzettend gave omgeving in Zweden en super veel geleerd! Van vuur maken tot buiten overnachten, koken in de wildernis, navigeren en allerlei creatieve dingen die je heel simpel kunt maken met materialen die je in de omgeving vindt. Als kers op de taart uiteindelijk de dropping; waarbij je zelf je boontjes mag zien te doppen 🙂 Echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in een primitieve vorm van buiten leven en wil leren hoe hij/zij zichzelf kan redden in het grootste deel van de wereld!”

Anouk, Nijmegen – cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2017

“Het was een leuke leerzame week. De groep was leuk en Tom ging goed om met de groepsdynamica. Ook werd er goed gekeken wat de groep per dag nodig had. Alleen die STENEN!!! ;)”

Lotte, Kloetinge – wildernistrekking Jotunheimen, Noorwegen (via evaluatieformulier) – augustus 2017

“Zonder enige voorkennis en door nieuwsgierigheid gedreven, bij Northern Pioneers Wildernistrekkings de cursus Bushcraft in Zweden gevolgd. In één woord en meerdere opzichten: fantastisch! In een prachtige omgeving heel veel geleerd van Tom, de medecursistenen mezelf. Een motiverende, inspirerende en verrijkende ervaring die ik van harte aanbeveel!”

Theo, Apeldoorn – cursus bushcraft en survival Zweden (via evaluatieformulier) – oktober 2017

“Samen met Eva deze cursus gedaan. Zeker een aanrader als je wilt leren hoe om te gaan met kaart, kompas en gps. Een leerzame dag waar gewoon even de tijd genomen wordt om het een en ander uit te leggen. Tom (Northern Pioneers Wildernistrekkings) heeft naast de theorie ook veel praktische tips uit eigen ervaring. Kortom een dag cursus en je gaat goed voorbereid op pad!!”

Jordy, Utrecht – cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook) – 2017

“Ik heb de cursus kaart kompas en gps gevolgd en het was een zeer leerzame en interessante dag, in de toekomst zal ik zeker terug komen voor cursussen of reizen”

Antoine, Zundert – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – 2017

“Leuke cursus van 1-dag waarbij je echt de basisbeginselen onder de knie krijgt. Juist het combineren van kaart, kompas en gps geeft de cursus meerwaarde. De omgeving waar gelopen wordt (Sallandse heuvelrug) is zeer de moeite waard. Goed te combineren met een overnachting op Staatsbosbeheer camping Twilhaar.”

Bob, Eijsden – cursus kaart, kompas en gps Wierden (via evaluatieformulier) – 2017

“Gisteren een bijzonder leerzame dag en veel geleerd van Tom, cursusdag kompaslezen met veel praktijkvoorbeelden en training in het veld, heerlijk buiten genieten in de bossen van Sallands landschap, een echte aanrader, als je wilt weten waar je staat in je avontuur en hunkering naar natuurlijk schoon, super bedankt Tom.”

Pop, Rotterdam – cursus kaart, kompas en gps Wierden (op Facebook) – 2017

“Ik heb de cursus survival en bushcraft gevolgd bij Tom. Eigenlijk kan ik daar heel kort over zijn; het was super en ik had het voor geen goud willen missen! Voordat ik me daadwerkelijk heb ingeschreven zat ik met veel twijfels: kan ik dat wel? Is het niet te moeilijk? Kan ik het tempo wel bijbenen? Toch altijd wel even spannend als je niet precies weet wat je te wachten staat. Maar tijdens de cursus verdwenen al die twijfels en vragen als sneeuw voor de zon. De cursus is een aanrader! Het is een mooie combinatie van een trektocht(je) en dingen leren om te kunnen overleven. Tom is een hele fijne, rustige instructeur die zich goed kan afstemmen op zijn cursisten. Hij geeft zeer heldere instructies, en je krijgt genoeg ruimte om alles wat je leert te testen. Ik heb van alles geleerd om te kunnen overleven in de wildernis. Zoals navigeren op allerlei verschillende manieren, op verschillende manieren vuur maken (dat is ook gelukt in de regen tijdens de dropping), het bouwen van shelters, water vinden en filteren en zuiveren…al met al veel leerzame dingen waar ik zeker iets aan ga hebben tijdens nieuwe toekomstige avonturen. De ultieme test van de cursus, de twee daagse dropping was een goede test om alle skills uit te proberen. Door goede uitleg en voorbereiding ging ik vol vertrouwen de dropping in. Alles wat ik geleerd heb kwam van pas; de dropping zelf was een hele mooie ervaring. De week ging wat mij betreft veel te snel voorbij. Dit smaakt naar meer…”

Ilon, Groningen – cursus bushcraft en survival Zweden (op Facebook) – september 2016

“Heb de cursus kaart, kompas en gps in het Duitse Harzgebergte gedaan. Was erg leerzaam en gezellig. Een aanrader!
Verder heb ik in mei 2016 de trekking door het Zweedse Glaskogen gedaan. Het was een toffe ervaring. Tom’s kwaliteiten als gids en instructeur, gecombineerd met zijn flexibiliteit en relaxtheid maakten dat er in goede harmonie en sfeer gewandeld en gebushcraft is. Ook zeker een aanrader!”

Bas, Laren – cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz + wildernistrekking Zweden (op Facebook) – april + mei 2016

“…bedankt voor alle goede zorgen en alles wat je ons geleerd hebt. Ik ben zeer tevreden en mijn broers ook.”

Gerard, Nuland – wildernistrekking Zweden (via e-mail) – mei 2016

“Onlangs een zeer leerzame cursus navigeren met kaart, kompas en GPS gevolgd bij Northern Pioneers Wildernistrekkings. Een halve dag theorie aangevuld met anderhalve dag praktijk hebben mij alle vertrouwen gegeven zelf in staat te zijn mijn weg te kunnen vinden buiten de gebaande paden. Naast leerzaam was het ook erg gezellig en ik heb dan ook een super weekend gehad!”

Frank, Utrecht – cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (op Facebook) – april 2016

Review Northern Pioneers wildernistrekkings logboek hut Zweden.

Tegengekomen in het gastenboek van een hut, geschreven door een deelnemer aan een van onze wintertrekkings in Zweden – februari 2016

“Geweldig en leerzaam weekend met Tom in de Harz gehad. Oriëntatiecursus GPS en kompas. Voor iedereen die veilig de bergen in wil, een echte aanrader. De “Dutch-oven” bracht ons een heerlijke maaltijd. Ga zeker nog een keer mee met hem op een van zijn trekkings in Noorwegen of Zweden.”

Robert, Den Ham – cursus kaart, kompas en gps Duitse Harz (op Facebook) – april 2016

“Begin februari ben ik meegegaan op de trekkingstocht door Zweden. Om alvast maar te beginnen: een reis met Tom is een aanrader. Het was de pilot naar Zweden, dus we hebben goed gekeken naar de verbeterpunten en positieve punten van deze reis. Gedurende de reis hebben we diverse weersomstandigheden gehad: regen, zon en sneeuw. Hierdoor konden we meerdere dingen doen qua bijv. wilde dieren tracken. We hebben eerst gekeken naar uitwerpselen etc, en tijdens de sneeuw hebben we wolven, eekhoorns, herten, en nog meer dieren kunnen tracken. Op het basiskamp geeft Tom altijd een goede uitleg over wat er die dag word gedaan, maar wanneer we op weg zijn begint de echte pret. Tijdens wandelingen wordt er ontzettend veel goede info en tips gegeven: “kijk dit is het landschap waar je goed een wolf kunt zien” of “zie je deze boom, dit is perfect brandhout omdat…” De eerste wandeling naar het volgende kamp viel me zwaar, maar wàt was ik achteraf voldaan. Naarmate de reis vorderde, gingen de wandelingen zoveel beter (zoals ons van te voren al werd verteld, maar ik kon het bijna niet geloven!) Even een opsomming: Ik weet nu nog steeds hoe ik met kaart en kompas kan navigeren; hoe ik sterren kan doortrekken naar de poolster en op basis daarvan kan navigeren. Ik weet welke tondel ik het beste kan verzamelen om vuur te maken, en hoe ik mijn vuurtje het beste op kan bouwen. Ik herken meerdere eetbare plantjes, weet hoe ik sporen kan herkennen en tracken. Ik weet hoe ik mijn Tarp op moet zetten! Ik heb wat vistips ontvangen, en nog zoveel meer! Dit ga ik allemaal in praktijk brengen op mijn eigen toekomstige reizen. Wie weet pak ik in de toekomst nog een reis van Northern Pioneers mee.”

Kirsten, Den Haag – wintertrekking Zweden (op Facebook) – februari 2016

“Heb het er bij vrienden nog steeds over dat het 1 van de tofste vakanties was die ik ooit heb gehad …”

Daan, Breda – wildernistrekking Zweden (via e-mail) – oktober 2014