Algemeen

Northern Pioneers, onze naam en visie
Lang geleden trokken Europese ontdekkingsreizigers en pelsjagers door de ongerepte wildernis van Noord-Amerika op zoek naar nieuw land en geluk. Ze doorkruisten gebieden die nog nooit door een Europeaan waren betreden en die bevolkt werden door slechts een handvol inheemse stammen. De wildernis waar deze pioniers doorheen trokken, moet overweldigend zijn geweest en om er te kunnen overleven moesten ze het doen met wat de natuur hun te bieden had.

Als moderne mens zijn we verleerd hoe we langere tijd zelfstandig in de natuur kunnen leven en daar onze weg kunnen vinden. Om deze kennis weer bereikbaar te maken, bieden we trekkings en cursussen van verschillende niveaus aan, waarin je leert en ervaart hoe je veilig en comfortabel door de natuur kunt trekken en hierin kunt overleven. We volgen daarbij ons eigen eigenzinnige pad, zoals de pioniers van weleer.

Persoonlijk en kleinschalig
We willen je in een persoonlijke sfeer een ervaring bieden waarop je nog lang met veel plezier terugkijkt. Daarom kiezen we bewust voor kleine groepen. Deze kleinschaligheid draagt bij aan een goede, relaxte groepssfeer en zorgt ervoor dat iedereen in de groep zichzelf kan zijn.

Tijdens onze tochten en cursussen leven we vaak back-to-basics. In zo’n situatie kan het gebeuren dat je jezelf fysiek of emotioneel tegenkomt. Dat is heel menselijk en kan iedereen overkomen. Je leert jezelf op zo’n moment beter kennen en verlegt je grenzen. Deze ervaringen vinden we net zo waardevol als de nieuwe kennis en skills die je mee naar huis neemt. Hoe dan ook kun je in zulke situaties altijd rekenen op steun van de gids en wordt er alles aan gedaan om je door het moeilijke moment heen te helpen.


Ons reis- en cursusaanbod
Wildernistrekkings
Meerdaagse rugzaktrektochten waarin we alles wat we nodig hebben meenemen in onze rugzakken. Met overnachtingen in the-middle-of-nowhere. De nadruk ligt op lopen, kamperen en genieten van de natuur. Je leert bij sommige trekkings ook basics van survival en bushcraft.
Wintertochten
Meerdaagse wintertrekkings waarin we alles wat we nodig hebben meenemen in onze rugzakken of op onze pulka (expeditieslee). Met overnachtingen in the-middle-of-nowhere. De nadruk ligt op lopen, kamperen en genieten van de natuur. Je leert ook basics van wintersurvival.
Huttentochten met sneeuwschoenwandelen waarbij we dagwandelingen maken en overnachten in comfortabele basic berghutten.
Cursussen | Trekkingschool en Navigatieschool
Dag-, weekend- en weekcursussen in Nederland en het buitenland, waarin je alles leert wat je moet weten voor je eigen tochten.

Ook voor jou?
De trekkings en cursussen zijn geschikt voor iedereen: vrouw en man, jong en oud. Qua leeftijd is er geen strakke bovengrens. Belangrijk is dat je voor jezelf weet of je fysiek in staat bent om aan een trekking of cursus deel te nemen. Twijfel je of het voor jou haalbaar is, neem dan gerust contact met ons op voor overleg.

De minimumleeftijd voor zelfstandige deelname is 18 jaar. Vanaf 16 jaar is deelname samen met een ouder/begeleider mogelijk.

Om een idee te geven van wie er zoal deelnemen: onze jongste deelnemer tot nu toe was 18 en de oudste 62 (bij trekkings en de Trekkingschool). De oudste deelnemer aan de fysiek minst inspannende cursus – de navigatiecursus in Wierden – was 74. De grootste groep deelnemers is tussen 25 en 45 jaar. Er doen ongeveer evenveel vrouwen als mannen mee, maar de samenstelling man/vrouw verschilt per reis of cursus. Mooi om te zien is dat de leeftijdsverschillen bij geen enkele reis of cursus een rol spelen. Samen op weg zijn en bezig zijn in de natuur bindt mensen, zo blijkt elke keer weer.


Inspanningscategorieën en conditie-eisen
In de praktijk blijkt dat als je over een normale conditie beschikt, de trekkings en cursussen voor jou geen probleem zullen vormen. Voor de trekkings en sommige cursussen moet je wel met een trekkingrugzak kunnen en willen lopen. We nemen echter alleen mee wat echt noodzakelijk is, dus het gewicht van je rugzak zal tot een minimum beperkt blijven. Voor wintertochten geldt dat je wel van een beetje kou moet houden.
Een ‘normale conditie’ is wanneer je normaal sport beoefent of in staat bent een flinke afstand te lopen of te fietsen zonder direct fysiek in de problemen te komen of buiten adem te zijn. Wil je iets extra aan je conditie doen, begin dan ruim van tevoren met stevige, langere dagwandelingen, als het kan door glooiend terrein. Voeg elke keer dat je gaat weer wat extra gewicht aan je (dag)rugzak toe. Eventueel kun je dit afwisselen met hardlopen of fietsen. Train wel verstandig om blessures te voorkomen!

Bij de reizen en cursussen wordt een categorie vermeld aan de hand waarvan je een globale inschatting kunt maken van het inspanningsniveau. Deze categorieën worden aangegeven met de cijfers 1 t/m 3 in combinatie met de letters A t/m C en de aanduiding PLUS. Deze indicatie geldt in het bijzonder voor de trekkings. Bij cursussen kan het namelijk zijn dat een mindere conditie toereikend is omdat er een conditionele opbouw in zit. Twijfel je, neem dan gewoon even contact met ons op.

Categorie 1 – Normale conditie vereist. In staat zijn met een kleine dagrugzak op maximaal 20 km per dag te lopen tijdens wandelingen of sneeuwschoenwandelingen vanuit een basiskamp. Geen specifieke wandelervaring nodig.
Categorie 2 – Normale conditie vereist. In staat zijn met een trekkingrugzak op 10-15 km per dag te lopen tijdens niet-extreme trekkings of sneeuwschoentrekkings. Geen specifieke wandelervaring nodig.
Categorie 3 – Meer dan normale tot zeer goede conditie vereist. In staat zijn met een trekkingrugzak op 15-25 km per dag te lopen tijdens (niet-)extreme trekkings of sneeuwschoentrekkings. Hiervoor moet je al enige ervaring met trekkings hebben. Deze trekkings zijn zwaar vanwege de af te leggen afstand of het type terrein.

Categorie A – Vlak tot licht glooiend terrein
Categorie B – Licht glooiend tot heuvelachtig terrein
Categorie C – Heuvelachtig tot bergachtig terrein
PLUS – De kou is een verzwarende factor.

Let op: voor alle activiteiten geldt, ongeacht de periode waarin zij plaatsvinden, dat zij onder slechte weersomstandigheden altijd als zwaarder zullen worden ervaren.

Gaandeweg een (cursus)reis blijkt waartoe een groep in staat is. Afhankelijk van wat de deelnemers aankunnen of willen, kunnen de activiteiten of afstanden zo nodig worden aangepast of kan een rustdag worden ingelast.


Prijzen en wat je ervoor krijgt
We bieden onze reizen en cursussen bewust uitsluitend in kleine groepen aan. Onze prijzen liggen daardoor iets hoger dan gemiddeld. Het kleinschalige en persoonlijke karakter dat wij zo aan onze reizen en cursussen kunnen geven, wordt door onze deelnemers heel erg gewaardeerd.

Alle reizen en de meeste cursussen zijn inclusief:
– maaltijden – we houden ook rekening met vegetariërs, veganisten en mensen met allergieën;
– overnachtingen;
– gratis gebruik van uitrusting, bijvoorbeeld sneeuwschoenen, tarps, survivalkit, kampeerspullen, kompas, gps…

En:
– je wordt begeleid door een professionele gids, dus geen gewone reisleider of vrijwilliger;
– je bent verzekerd van onze ervaring: we hebben alles zelf meegemaakt en gedaan en kunnen ons dus goed inleven in onze deelnemers;
– je loopt voor reisgelden en repatriëring geen risico, omdat we verzekerd zijn via STO Garant;
– je krijgt uitgebreide info over reismogelijkheden naar de plaats waar je reis of cursus plaatsvindt;
– je krijgt desgewenst gratis feedback over outdoorproducten die je vooraf of achteraf wilt aanschaffen;
– we bevorderen samenreizen, zodat je op je reiskosten kunt besparen.

Voor sommige reizen en cursussen kan een korting gelden. Als een korting van toepassing is, wordt dat bij de reis of cursus vermeld. Kortingen zijn uitsluitend van toepassing op reizen en cursussen die rechtstreeks via Northern Pioneers worden geboekt.

De op deze website vermelde prijzen gelden voor de gegeven reis- of cursusbeschrijving en zijn inclusief btw. Prijzen van maatreizen en teambuildings zijn op aanvraag.


Veiligheid
Onze gidsen en instructeurs doen er alles aan om de activiteiten en de omstandigheden voor de deelnemers zo veilig mogelijk te houden. Veiligheid staat altijd bij alle activiteiten voorop.

Ernaartoe
Deelnemers moeten zelf en voor eigen rekening naar het startpunt van een trekking of cursus reizen. Hier is bewust voor gekozen omdat je dan:
– zelf kunt kiezen hoe je het liefst reist;
– eventueel kunt carpoolen met andere deelnemers om de reiskosten laag te houden;
– na de reis of cursus langer in het land kunt blijven, bijvoorbeeld voor extra vakantie.
Je krijgt van ons vooraf informatie over hoe je naar de verschillende gebieden kunt reizen en wordt als je dat wenst geholpen bij het vinden van de juiste vluchten of veerdiensten.
Carpoolen is een goede manier om de kosten laag te houden. Voor elke reis of cursus wordt een app-groep aangemaakt en wordt een deelnemerslijst verspreid, zodat wie dat wil met elkaar kan meerijden of autohuur of taxikosten kan delen.

Verzekeringen
Elke deelnemer moet zelf een reisverzekering en eventueel een annuleringsverzekering afsluiten. Let erop dat je reisverzekering voldoende dekking biedt voor de activiteiten die je gaat doen. Zorg bij je annuleringsverzekering ook dat ‘samengestelde reizen/pakketreizen’ worden gedekt en bij je reisverzekering dat ‘reddingen/gevaarlijke sporten’ worden gedekt.

Northern Pioneers heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor de reisbranche van AON. Daarnaast zijn wij aangesloten bij STO Garant, zodat je verzekerd bent voor je betaalde reissom en repatriëring.

Vertrek
Voor onze reizen en cursussen geldt een minimum aantal deelnemers. Indien dat aantal niet wordt gehaald, kan het voorkomen dat de reis of cursus wordt geannuleerd. In de praktijk zijn er voor de meeste reizen en cursussen altijd voldoende inschrijvingen en soms gaan ze ook door als het minimum net niet wordt gehaald. Meer informatie lees je in onze voorwaarden.

Benodigde uitrusting
Bij de reizen moet je zelf zorgen voor een slaapzak en goede wandelschoenen en het liefst ook voor een voldoende ruime rugzak. Daarnaast behoort wandelkleding tot je basisuitrusting. Voor bijna alle andere uitrusting wordt gezorgd. Je krijgt van tevoren informatie (paklijst) over wat je precies moet meenemen. Mocht je niet direct een rugzak willen kopen, dan kun je gebruikmaken van een leenrugzak van ons. Ook gps-apparaten en kompassen zijn gratis te gebruiken. Mocht je toch iets essentieels in je uitrusting missen, dan kun je dat eventueel voor een kleine prijs bij de reis of cursus huren. Je ontvangt vooraf uitgebreide informatie over de juiste kleding en uitrusting.

Ongekleurde adviezen
Als Pioneers zoeken we graag onze eigen weg en daarom kiezen wij er bewust voor geen sponsors te vertegenwoordigen. Je zult bij ons dan ook geen ‘gekleurde’ adviezen krijgen over materiaal en uitrusting van merken. Onze eigen ervaringen delen we altijd graag met je. En leuker nog, tijdens de trekkings en cursussen wisselen deelnemers waardevolle informatie uit over producten waarover ze meer of minder enthousiast zijn. Wel werken we graag samen met kleine bedrijven die naar onze eigen ervaring iets toevoegen en een ruim aanbod van verschillende producten vertegenwoordigen.

Waarde van een certificaat
Bij de meeste cursussen hoort een certificaat, dat je alleen ontvangt als je er echt iets voor hebt gedaan. Het is niet zomaar een papiertje. Met dit certificaat garanderen wij namelijk dat je kennis en vaardigheden bezit waarmee je in staat bent om – op het niveau van de cursus – in wildernisgebieden te navigeren en/of te overleven. Dit zijn bijzondere skills die je je alleen eigen kunt maken door er actief mee bezig te zijn. Je verdient een certificaat dan ook alleen als je actief aan de cursus hebt deelgenomen.

Alcohol
Alcohol is tijdens de meeste reizen en cursussen niet toegestaan. Een uitzondering geldt voor de laatste avond.

Onze website
We proberen op onze website uitgebreide en zo volledig mogelijke informatie over onze reizen en cursussen te geven. Vind je bepaalde informatie niet op de website terug, stel ons dan gerust je vragen.
Alle foto’s op de website zijn tijdens de reizen en cursussen door ons en door deelnemers gemaakt en geven een authentiek beeld van wat je bij een reis of cursus kunt verwachten.


Ethiek
Omdat de natuur in onze wereld schaars en kwetsbaar is geworden, gaan we er tijdens onze reizen en cursussen zorgzaam mee om. Dit betekent dat we flora en fauna met respect behandelen en we geen sporen van onze aanwezigheid achterlaten. Hoewel je tijdens sommige van de reizen en cursussen vallen gaat maken, zullen we (uitgezonderd vis) geen dieren doden.
Voorafgaand aan een trekking of cursus krijg je uitleg over leave no trace.

Reizen met aandacht voor natuur en milieu
Wij zijn enthousiast over het idee om samen met onze deelnemers een bijdrage te leveren aan meer natuur en een gezond milieu. Heel simpel: door ervoor te zorgen dat bestaande natuur behouden blijft en verloren natuur wordt teruggebracht. Dus niet door in te zetten op nog meer technologie en apparaten, maar – heel basic – door het versterken van bossen en het creëren van nieuwe natuur.
De natuur is voor ons mensen immers heel belangrijk. Niet alleen voor ons mentale welzijn, maar ook voor heel veel andere dingen die wij ons als moderne mens niet meer realiseren.

Al door een paar simpele stappen kunnen we de gevolgen van onze reizen voor natuur en milieu beperken en dragen we bij aan natuurbescherming en een beter milieu.

Wat doen wij aan duurzaamheid?
– We bevorderen – vrijblijvend – dat deelnemers samen reizen
– We reduceren zoveel mogelijk het gebruik van plastic en hergebruiken zoveel mogelijk materialen
– We gebruiken zoveel mogelijk milieuvriendelijk geproduceerde producten
– We volgen het leave-no-trace-principe – hierover krijg je uitleg tijdens de meeste trekkings en cursussen
– We doden geen dieren, uitgezonderd vissen; daarvoor kopen we visvergunningen, waarmee de visstand wordt beschermd en op peil wordt gehouden
– Onze website wordt gehost met groene energie of de uitstoot wordt gecompenseerd
– We compenseren onze eigen CO2-uitstoot door de aanplant van bomen via Trees for All

Wat kun jij doen om duurzaam te reizen?
– Reis samen met andere deelnemers – vliegen is het meest vervuilend; samen reizen met één auto, of als je tijd hebt per trein of bus, is een stuk milieuvriendelijker en bespaart geld
– Reduceer zoveel mogelijk het gebruik van plastic
– Schaf uitrusting aan die duurzaam en milieuvriendelijk is geproduceerd
– Ga respectvol om met de natuur
– Compenseer de CO2-uitstoot van je reis door de aanplant van bomen via Trees for All

Deelnemers ontvangen informatie over duurzaam reizen. Wil je graag al iets goeds voor de natuur doen? Kijk dan op de website van Trees for All