Algemeen

De Northern Pioneers-visie
Met Northern Pioneers nemen we je graag mee op een tocht door de fascinerende wildernissen van Noord-Europa. Als moderne mens zijn we vervreemd geraakt van het leven in en met de natuur, maar de vaardigheden die daarvoor nodig zijn, moeten wat ons betreft voor iedereen bereikbaar zijn en blijven. Daarom zijn onze trekkings en cursussen voor veel mensen toegankelijk.

We kiezen bewust voor kleine groepen waarin iedereen zichzelf kan zijn, omdat we je in een persoonlijke sfeer een ervaring willen bieden waarop je nog lang met veel plezier terugkijkt.

Tijdens onze trekkings en cursussen leer je onder andere over survival en bushcraft. Dit wordt vaak geassocieerd met militarisme. Onze insteek is echter de natuur en we laten je ontdekken hoe je op een slimme en respectvolle manier kunt (over)leven in en met de natuur.

Reis- en cursusaanbod
Wildernistrekkings
Meerdaagse rugzaktrektochten waarin we alles wat we nodig hebben meenemen in onze rugzakken. Met overnachtingen in the-middle-of-nowhere. De nadruk ligt op lopen, kamperen en genieten van de natuur. Je leert bij sommige trekkings ook basics van survival en bushcraft.
Wintertochten
Meerdaagse wintertrekkings waarin we alles wat we nodig hebben meenemen in onze rugzakken of op onze pulka (expeditieslee). Met overnachtingen in the-middle-of-nowhere. De nadruk ligt op lopen, kamperen en genieten van de natuur. Je leert ook basics van wintersurvival.
Huttentochten met sneeuwschoenwandelen waarbij we dagwandelingen maken en overnachten in comfortabele basic berghutten.
Cursussen | Trekkingschool en Navigatieschool
Dag-, weekend- en weekcursussen in Nederland en het buitenland, waarin je alles leert wat je moet weten voor je eigen tochten.

Bij onze cursussen en cursusreizen draait het vooral ook om plezier, genieten van de natuur en gezellig bezig zijn in een kleine groep.

Waarde van een certificaat
Bij de meeste cursussen hoort een certificaat, dat je alleen ontvangt als je er echt iets voor hebt gedaan. Het is niet zomaar een papiertje. Met dit certificaat garanderen wij namelijk dat je kennis en vaardigheden bezit waarmee je in staat bent om – op het niveau van de cursus – in wildernisgebieden te navigeren en/of te overleven. Dit zijn bijzondere skills die je je alleen eigen kunt maken door er actief mee bezig te zijn. Je verdient een certificaat dan ook alleen als je actief aan de cursus hebt deelgenomen.

Inspanningscategorieën en conditie-eisen
In de praktijk blijkt dat als je over een normale conditie beschikt, de trekkings en cursussen voor jou geen probleem zullen vormen. Voor de trekkings moet je wel met een trekkingrugzak kunnen en willen lopen. Daarbij is het ook zo dat we alleen meenemen wat echt noodzakelijk is, dus het gewicht van je rugzak zal tot een minimum beperkt blijven. Voor wintertochten geldt dat je wel van een beetje kou moet houden.
Een ‘normale conditie’ is wanneer je normaal sport beoefent of in staat bent een flinke afstand te lopen of te fietsen zonder direct fysiek in de problemen te komen. Wil je iets extra aan je conditie doen, begin dan ruim van tevoren met stevige, langere dagwandelingen, als het kan door glooiend terrein. Voeg elke keer dat je gaat weer wat extra gewicht aan je (dag)rugzak toe. Eventueel kun je dit afwisselen met hardlopen of fietsen. Train wel verstandig om blessures te voorkomen!

Bij de reizen en cursussen wordt een categorie vermeld aan de hand waarvan je een globale inschatting kunt maken van het inspanningsniveau. Deze categorieën worden aangegeven met de cijfers 1 t/m 3 in combinatie met de letters A t/m C en de aanduiding PLUS.
Categorie 1 Normale conditie vereist. In staat zijn met een kleine dagrugzak op maximaal 20 km per dag te lopen tijdens wandelingen of sneeuwschoenwandelingen vanuit een basiskamp. Geen specifieke wandelervaring nodig.
Categorie 2 Normale conditie vereist. In staat zijn met een trekkingrugzak op 10-15 km per dag te lopen tijdens niet-extreme trekkings of sneeuwschoentrekkings. Geen specifieke wandelervaring nodig.
Categorie 3 Meer dan normale tot zeer goede conditie vereist. In staat zijn met een trekkingrugzak op 15-25 km per dag te lopen tijdens (niet-)extreme trekkings of sneeuwschoentrekkings. Hiervoor moet je al enige ervaring met trekkings hebben. Deze trekkings zijn zwaar vanwege de af te leggen afstand of het type terrein.

Categorie A – Vlak tot licht glooiend terrein
Categorie B – Licht glooiend tot heuvelachtig terrein
Categorie C – Heuvelachtig tot bergachtig terrein
PLUS – De kou is een verzwarende factor.

Let op: voor alle activiteiten geldt, ongeacht de periode waarin zij plaatsvinden, dat zij onder slechte weersomstandigheden altijd als zwaarder zullen worden ervaren.

Gaandeweg een reis blijkt waartoe een groep in staat is. Afhankelijk van wat de deelnemers aankunnen of willen, kunnen de activiteiten of afstanden zo nodig worden aangepast of kan een rustdag worden ingelast.

Ook voor jou?
De trekkings en cursussen zijn in principe geschikt voor iedereen: vrouw en man, jong en oud. Qua leeftijd is er geen strakke bovengrens. Belangrijk is dat je voor jezelf weet of je fysiek in staat bent om aan een trekking of cursus deel te nemen. Twijfel je of het voor jouw haalbaar is, neem dan gerust contact met ons op voor overleg.
De minimumleeftijd voor zelfstandige deelname is 18 jaar. Vanaf 16 jaar is deelname samen met een ouder/begeleider mogelijk.

Om een idee te geven van het type deelnemer: de jongste deelnemer tot nu toe was 18 en de oudste 62 (bij trekkings en de Trekkingschool). De oudste deelnemer aan de fysiek minst inspannende cursus – de navigatiecursus in Wierden – was 74. De grootste groep deelnemers is tussen 25 en 45 jaar. Er doen net iets meer vrouwen dan mannen mee. Mooi om te zien is dat de leeftijdsverschillen bij geen enkele reis of cursus een rol spelen. Samen op weg zijn en bezig zijn in de natuur bindt mensen, zo blijkt elke keer weer.

De hond
Er is niets mooier dan een wildernistocht met je hond. Daarom hebben we speciaal voor mensen die met hun hond de wildernis willen intrekken, een cursus ‘trekking met je hond’ van de Trekkingschool.

Professionele begeleiding
Vanwege de aard van de reizen en cursussen worden ze niet door een normale reisleider of vrijwilliger begeleid, maar door een professionele wildernisgids. De gids is gediplomeerd, heeft de wildernis onder uiteenlopende omstandigheden leren kennen en beschikt over een goede kennis van kamperen en navigeren in de wildernis, overlevingstechnieken, veiligheid, noodsituaties en andere belangrijke zaken. Daarnaast is hij in het bezit van een geldig en erkend certificaat voor wildernis-EHBO.
(Zie ook Over ons).

Prijzen en wat je ervoor krijgt
Wil je de wildernis maximaal beleven, dan moet je er zoveel mogelijk onzichtbaar in opgaan. Dat kan alleen met kleine groepen. Er is met een kleine groep ook meer tijd en ruimte voor elke deelnemer en er kan gemakkelijk invulling worden gegeven aan groepswensen of eigen wensen en leermomenten. Daarom gaan we met maximaal 4 tot 8 personen op pad. Verder zijn alle reizen en cursussen inclusief voeding, overnachtingen en het gebruik van uitrusting, bijvoorbeeld sneeuwschoenen, tarps, survivalkit, kampeerspullen en kaart, kompas en gps.

Voor sommige reizen en cursussen kan een korting gelden. Als een korting van toepassing is, wordt dat bij de reis of cursus vermeld. Kortingen zijn uitsluitend van toepassing op reizen en cursussen die via de website van Northern Pioneers worden geboekt.

De op deze website vermelde prijzen gelden voor de gegeven reis- of cursusbeschrijving en zijn inclusief btw. Prijzen van maatreizen en teambuildings zijn op aanvraag.

Veiligheid
Onze gidsen en instructeurs doen er alles aan om de activiteiten en de omstandigheden voor de deelnemers zo veilig mogelijk te houden. Veiligheid staat altijd bij alle activiteiten voorop.

Ernaartoe
Deelnemers moeten zelf en voor eigen rekening naar het startpunt van een trekking of cursus reizen. Hier is bewust voor gekozen omdat je dan:
– zelf kunt kiezen hoe je het liefst reist;
– eventueel kunt carpoolen met andere deelnemers om de reiskosten laag te houden;
– na de reis of cursus langer in het land kunt blijven, bijvoorbeeld voor extra vakantie.
Je krijgt van ons vooraf informatie over hoe je naar de verschillende gebieden kunt reizen en wordt als je dat wenst geholpen bij het vinden van de juiste vluchten of veerdiensten.
Carpoolen is een goede manier om de kosten laag te houden. Voor elke reis of cursus wordt een deelnemerslijst verspreid, zodat wie dat wil met elkaar kan meerijden of autohuur of taxikosten kan delen.

Verzekeringen
Elke deelnemer moet zelf een reisverzekering en eventueel een annuleringsverzekering afsluiten. Let erop dat je reisverzekering voldoende dekking biedt voor de activiteiten die je gaat doen. Zorg bij je annuleringsverzekering ook dat ‘samengestelde reizen/pakketreizen’ worden gedekt en bij je reisverzekering dat ‘reddingen/gevaarlijke sporten’ worden gedekt.

Northern Pioneers is in het bezit van een aansprakelijkheidsverzekering voor de reisbranche van AON.

Vertrek
Voor onze reizen en cursussen geldt een minimum aantal deelnemers. Indien dat aantal niet wordt gehaald, bestaat de kans dat de reis of cursus wordt geannuleerd. In de praktijk zijn er voor de meeste reizen en cursussen altijd voldoende inschrijvingen en vaak gaan ze ook door als het minimum net niet wordt gehaald. Meer informatie lees je in onze voorwaarden.

Benodigde uitrusting
Bij de reizen moet je zelf zorgen voor een slaapzak en goede wandelschoenen en het liefst ook voor een voldoende ruime rugzak. Daarnaast behoort wandelkleding tot je basisuitrusting. Voor bijna alle andere uitrusting wordt gezorgd. Je krijgt van tevoren informatie over wat je precies moet meenemen. Mocht je niet direct een rugzak willen kopen, dan kun je gebruikmaken van een leenrugzak. Ook gps-apparaten en kompassen zijn gratis te gebruiken. Mocht je toch iets essentieels in je uitrusting missen, dan kun je dat eventueel voor een kleine prijs bij de reis of cursus huren. Je ontvangt vooraf uitgebreide informatie over de juiste kleding en uitrusting.

Ongekleurde adviezen
Als Pioneers zoeken we graag onze eigen weg en daarom kiezen wij er bewust voor geen sponsors te vertegenwoordigen. Je zult bij ons dan ook geen ‘gekleurde’ adviezen krijgen over materiaal en uitrusting van merken. Onze eigen ervaringen delen we altijd graag met je. En leuker nog, tijdens de trekkings en cursussen wisselen deelnemers waardevolle informatie uit over producten waarover ze meer of minder tevreden zijn. Wel werken we graag samen met kleine bedrijven die naar onze eigen ervaring iets toevoegen en een ruim aanbod van verschillende producten vertegenwoordigen.

Ethiek
Omdat de natuur in onze wereld kwetsbaar is geworden, gaan we er tijdens onze reizen en cursussen zorgzaam mee om. Dit betekent dat we flora en fauna met respect behandelen en we geen sporen van onze aanwezigheid achterlaten. Hoewel je tijdens sommige van de reizen en cursussen vallen gaat maken, zullen we (uitgezonderd vis) geen dieren doden.

Alcohol
Alcohol is tijdens de meeste reizen en cursussen niet toegestaan, uitgezonderd de laatste avond.