Over ons

Northern Pioneers, onze naam en visie

Lang geleden trokken Europese ontdekkingsreizigers door de ongerepte wildernis van Noord-Amerika, op zoek naar nieuw land en geluk. Ze doorkruisten gebieden die nog nooit door een Europeaan waren betreden. Gebieden die bevolkt werden door niet meer dan een handvol inheemse stammen. De wildernis waar deze pioniers doorheen trokken, moet overweldigend zijn geweest. En om er te kunnen overleven moesten ze het doen met wat de natuur hun te bieden had.

Als moderne mens zijn we verleerd hoe we ons in de natuur staande kunnen houden en onze weg kunnen vinden. Met onze trekkings en cursussen laten we je zien hoe je veilig en comfortabel door de wildernis kunt trekken en hierin kunt (over)leven. Net als de pioniers van weleer verleg je daarbij je eigen grenzen.

Ons logo symboliseert de noordelijke wildernis. Daar waar wij ons thuis voelen. Tijdens eenzame tochten over eindeloze Scandinavische hoogvlakten hoorden we vaak het vriendelijke grokgrok-geluid van een overvliegende raaf. Dat maakte het landschap minder desolaat en versterkte het gevoel van verbondenheid met de natuur. Als meester in het overleven staat deze vogel voor ons symbool voor kracht, vindingrijkheid en doorzettingsvermogen. Daarom is de raaf afgebeeld in ons logo.

Tom Verrillo wildernisgids een selfie met uitzicht op het landschap van Noorwegen.

Tom Verrillo | Oprichter en wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)

In meer dan 20 jaar heb ik in uiteenlopende wildernisgebieden schitterende trektochten gelopen waarbij ik volledig op mijzelf was aangewezen. Het liefst ging ik naar gebieden waar ik alleen was met de natuur en ik geen mensen zou tegenkomen. De natuur, zo heb ik op mijn tochten ontdekt, is belangrijk voor de mens. Met een rugzak dagenlang de ruige wildernis in, is niet alleen een mooie manier om sportief en actief bezig te zijn, spectaculaire natuur te ervaren en wilde dieren te zien. Het is ook een manier om helemaal tot jezelf te komen, je eigen grenzen te verleggen en nieuwe (levens)inzichten op te doen.
Via Northern Pioneers wil ik het moois dat ik in de wildernis heb beleefd en gezien met anderen delen. En omdat ik van een persoonlijke sfeer houd, ga ik alleen met kleine groepen op pad.

👉 In dit artikel lees je meer over Toms werk als wildernisgids en wat we zoal meemaakten in de eerste 10 jaar van ons bestaan (2013-2023)

Opleiding en ervaring

Mijn kennis over trektochten en het leven in de wildernis heb ik voor een groot deel in de praktijk opgedaan. Ik heb tochten met groepen gelopen, veel solo – met mijn trouwe hond Laika – en met mijn gezin. Tijdens mijn eerste avonturen leerde ik met vallen en opstaan wat je wel en vooral niet moet doen voor een succesvolle trekking. Dat heeft mij veel ervaring opgeleverd.
Daarnaast heb ik een aantal bushcraft- en survivalcursussen gevolgd om te leren wat je moet doen als je in de wildernis in een lastige situatie terechtkomt.
Door veel in de natuur te zijn, ontdek je vanzelf wat er leeft. Ik vind het leuk mijn natuurkennis te delen met onze deelnemers. Ik wijs ze onderweg graag op de mooie dingen die er te zien zijn, zoals diersporen en eetbare planten. Zo hoop ik mensen bewuster te maken van de natuur om hen heen.
Tijdens mijn opleiding tot wildernisgids in Canada heb ik mijn eigen kennis verder verfijnd. Naast theorie en praktijk in o.a. navigatie, overlevingstechnieken en groepsdynamica, werden we tijdens deze opleiding fysiek op de proef gesteld onder pittige omstandigheden.
Na een uitgebreid traject van leren, zelf ontdekken en ervaring opdoen, werk ik nu fulltime als wildernisgids en survivalinstructeur.

Opleidingen:

Logo CSWI


Wildernisgids / survivalinstructeur (voor alle seizoenen)

👉 CSWI/IWG – Canadian Survival and Woodstravel Instructor / International Wilderness Guide
Diploma erkend door the Interpretive Guides Association, the Wilderness Guides Association, the Rocky Mountain Parks and Parks Alberta

👉 Verschillende bushcraft- en survivaltrainingen
👉 Wilderness First Aid (wildernis-EHBO) – o.a. Canadian Red Cross
👉 Search and rescue training.

Logo WGA

Erkend WGA-wildernisgids

Ik ben lid van de Wilderness Guides Association (WGA), de beroepsvereniging voor wildernisgidsen. Deze vereniging stelt aan haar leden eisen op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid, organisatorische vaardigheden en kennis.

Sandra Verrillo zittend in een kano samen met haar hond Max op het Glaskogen meer in Zweden

Sandra Verrillo-Smit | Oprichter

Als Tom onderweg is in Scandinavië, ben ik het aanspreekpunt voor Northern Pioneers. Ik houd mij o.a. bezig met de administratieve kant van het bedrijf en social media. Daarnaast heb ik de website gemaakt en beheer ik deze.
Ik wandel graag in de Nederlandse natuur, het liefst met onze honden, en heb samen met Tom en ons gezin een aantal mooie trekkings in o.a. Zweden, Frankrijk en Nederland gemaakt en een kanotocht van een week in Zweden. We gaan ook graag naar Texel om even lekker niks te doen, of naar de Duitse Harz voor een actief weekend hiken.

Bas Suir zit in het bos voor zijn tarp


Bas Suir | Ondersteuner bij bushcraft-cursussen

De natuur fascineert me, van het kleine tot het grote. Je kan stellen, dat zonder al dat kleine we dat grote ook niet hadden. Groot steunt op klein. Als ik daarom buiten in de natuur ben gaat mijn aandacht uit naar al dat kleins, al die details, die samen weer een groter geheel vormen, een groter verhaal vertellen. Dat is voor mij één van de kernen van bushcraft: aandacht hebben voor de kleine details om zo wellicht tot een beter begrip van het grotere geheel om je heen te komen.
Om meer te leren over al dat kleine en grote en al het groen en bruin daarbuiten heb ik de afgelopen 15 jaar, naast zelfstudie, een aantal bushcraft cursussen gevolgd bij Extra, De Bosbeweging en Raafcraft met als kroon op dit traject de twee bushcraft jaaropleidingen bij Extra. Verderop dit jaar, 2021, staat er nog een Solo survivalweek op het programma in Schotland.
Omdat ik een hopeloze romanticus ben vormt de romantiek van het buitenleven een andere kern van bushcraft voor mij: vrij gaan en staan door mooie landschappen, je op je gemak voelen in de natuur, comfortabel zijn.
Behalve dat ik mijn bushcraft-filosofieën en -vaardigheden graag met cursisten deel, neem ik geïnteresseerden ook mee op pad door de Nederlandse natuur. Dit doe ik als De Lanterfanter met als doel mensen meer in aandacht door de natuur te laten bewegen en ze te wijzen op wat er daar buiten allemaal is en mogelijk is.
Voor meer info en impressies kijk op www.facebook.com/DeLanterfanter.

Logo Erkend Leerbedrijf

Northern Pioneers is een erkend SBB-leerbedrijf.

Stagiairs

Wildernisgids Jimmy Mol


2024
Jimmy Mol – EWES Lleida, Catalonië, Spanje

Hola, mijn naam is Jimmy Mol, een gepassioneerde wildernisliefhebber en avonturier die zich graag verdiept in de kunst van het overleven in de natuur. Mijn liefde voor survivallen en de Great Outdoors heeft me geleid naar boeiende ervaringen en een reeks waardevolle vaardigheden die ik graag met jullie deel. 
Gedreven door mijn passie heb ik een aantal outdoor opleidingen gevolgd en ben ik nu een gecertificeerd Hike & Survival instructeur en Hiking & Backpacking Guide. Mijn focus ligt op outdoor- en bushcrafttechnieken, waarbij ik geniet van het ontdekken van primitieve manieren om te overleven in de wildernis. Bushcraft is voor mij niet alleen een vaardigheid, maar een levensstijl die mijn hoofd leegmaakt en me diep respect voor de natuur bijbrengt. Momenteel bevind ik me in de laatste fase van mijn wildernisgidsopleiding en ik voel me vereerd dat ik dit jaar Tom mag assisteren bij de trainingen en trekkings bij Northern Pioneers. Ik kijk er enorm naar uit om mijn kennis en enthousiasme met jullie te delen. Of je nu een ervaren avonturier bent of net begint aan je wildernisreis, ik hoop jullie dit jaar bij Northern Pioneers te ontmoeten, waar we samen de schoonheid van de natuur zullen verkennen en de kunst van het overleven zullen omarmen. Tot snel in de wildernis!

Niels Kaper is stagiair bij Northern Pioneers.

2023
Niels Kaper – AERES Hogeschool Wageningen

Hallo allemaal, ik ben Niels, ik zit in het 2de jaar van mijn HBO opleiding Bushcraft Practitioner en loop sinds kort stage bij Northern Pioneers. Van jongs af aan was ik altijd in de natuur te vinden. Vakanties naar de bergen waren de leukste vakanties. Stedentripjes waren niet aan mij besteed. Die trend heeft zich doorgezet en ik ben nu nog steeds vaak in de natuur te vinden. Ik houd heel erg veel van snowboarden, bergwandelen en vissen. In mijn huidige opleiding leer ik veel over de vakinhoud van bushcraft, zoals het maken van vuur en onderkomen. Daarnaast word ik opgeleid om beroepsgericht les te kunnen geven. Ik heb de ambitie om later zelf groepen te gaan begeleiden in de bergen, zowel in de winter als in de zomer. Ik hoop jullie snel te zien bij Northern Pioneers!

Joost Branderhorst staat in wandelkleding met rugzak op een zandpad met uitzicht op bergen

2018/2019
Joost Branderhorst – CIOS Arnhem

Van jongs af aan heb ik altijd al bewondering gehad voor de natuur mede dankzij mijn grote held Bear Grylls. Hoe wilder hoe beter. De natuur was de plek waar ik helemaal tot mijzelf en tot rust kon komen. Daar heb ik geleerd hoe je vuur kon maken met een paar stukken hout, onderkomens kan maken van alleen maar natuurlijke materialen en kan leven met voedsel van het land. Vanaf mijn 15e ben ik dankzij mijn vader begonnen met trektochten in de natuur. Door die grote passie en liefde voor de wilde natuur wilde ik graag dat andere mensen hetzelfde konden beleven als ik. Na het behalen van mijn diploma van de Mavo ben ik daarom naar het CIOS in Arnhem gegaan om de opleiding tot Buitensport Coördinator te volgen. Hier zit ik momenteel in het 2e jaar. In dit jaar heb ik ook bij Northern Pioneers stage gelopen bij Module 1 van de trekkingsschool in Zweden. De aankomende 2 schooljaren, 2018-2019 en 2019-2020, zal ik Tom assisteren bij alle tochten en cursussen om zo mijn kennis te verbreden in het lesgeven en begeleiden bij outdoor/survival-tochten.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates van onze activiteiten.