Cursus wintersurvival – Noorwegen | sneeuwschoenwandelen | winterkamperen | winternavigatie

Wintersurvivaltraining in Noorwegen.


Wintertochten

Bestemming: Noorwegen, Setesdal
Duur: 8 dagen
Prijs: € 1.195,- p/p
Niveau: beginners
Datum: 23 februari t/m 2 maart 2025 (zie agenda) – voorbereidingsdag (NL) 11 januari 2025

In deze cursus wintersurvival leer je onmisbare technieken om onder winterse omstandigheden te kunnen overleven. Je leert bovendien navigeren met een kompas en gps en met de zon, de maan en de sterren. Tijdens korte trekkings en daghikes op sneeuwschoenen breng je je nieuwe skills in de praktijk. Veiligheid is een belangrijk onderdeel en je leert omgaan met de fysieke en mentale uitdagingen waar je tegenaan loopt. De 2-daagse dropping is het moment om jezelf en je nieuwe skills te testen.
Na deze training bezit je de kennis om veilig zelfstandig in de winter op trektocht te gaan!

Activiteiten
Sneeuwschoenwandelen met pulka (expeditieslede) | wintersurvival | winter-navigatie | trekking en hiking | winterkamperen in een expeditietent | quinzee en noodshelter bouwen en erin slapen | vuur maken | wildernis-EHBO | lawineveiligheid | jachttechniek | dropping | onthaasten

Gebied

Deze wintertraining wordt gegeven in het zuiden van Noorwegen in een middelgebergte waar gegarandeerd een dik pak sneeuw ligt. Bossen en hoogvlakten liggen hier op slechts korte afstand van elkaar verwijderd. Daardoor is het een ideaal gebied om in korte tijd onder verschillende omstandigheden overlevingstechnieken te leren. Waar je het ene moment nog de relatieve beschutting van een winters bos ervaart, sta je het volgende moment op hoogtes waar arctische omstandigheden heersen.

Arctisch landschap Setesdal Noorwegen wintersurvival.

Beschrijving van deze winter-survivaltraining

In deze wintercursus leer je winterspecifieke technieken op het gebied van survival en bushcraft, zoals (veilig) vuur maken, water vinden en een efficiënte jachttechniek. Je gaat bovendien verschillende soorten onderkomens maken, zoals een noodshelter en een quinzee (sneeuwhut), waarin je ook de nacht doorbrengt. De overige nachten slaap je in een expeditietent.

Een noodshelter als noodonderkomen bij wintersurvival Noorwegen.

Navigeren in een witte wereld is een skill apart. Zo kun je in een whiteout terechtkomen, waardoor je volledig gedesoriënteerd raakt. Onder meer daarom krijg je uitgebreid les in navigatietechnieken. Niet alleen gebruiken we de moderne navigatiemiddelen, zoals kaart, kompas en gps, maar we grijpen ook terug op de oude skills van het navigeren met de zon, de maan en de sterren. Deze week verplaats je je op sneeuwschoenen en gaat je uitrusting mee op een pulka (expeditieslede).

Een van de veiligheidsonderdelen is de workshop lawineveiligheid, waarin je leert werken met de drie-eenheid (lawinepieper, sonde en schep) en we een reddingsactie oefenen.

Lawine-drieeenheid van lawineschep, lawinepieper en sonde.

Niet minder belangrijk is het mentale aspect van het leven in de winterwildernis: wat doet het met je als mens en hoe ga je daarmee om? Gedurende de week besteden we hier aandacht aan en de gids zal je uiteraard door eventuele moeilijke momenten helpen. Aan het einde van de week ben je dan fysiek, mentaal en qua vaardigheden klaar om samen met je teamgenoot/teamgenoten de dropping aan te gaan.

👉 Deze training is een perfecte voorbereiding als je zelf een wintertrekking of winterexpeditie wilt gaan maken. Je leert de belangrijkste basisvaardigheden die je nodig hebt om veilig zelfstandig in de winter door de wildernis te kunnen trekken. Nog belangrijker: je ervaart wat de kou met je lichaam doet en wat dit voor gevolgen kan hebben voor het volbrengen van je tocht.

Bouwen van een quinzee of sneeuwhut in winters Noorwegen.

Cursusopbouw en belasting
Hoewel je tijdens deze cursus wordt voorbereid op situaties die extreem kunnen zijn, word je als cursist niet extreem belast. Je zult jezelf weliswaar soms fysiek en mentaal tegenkomen, maar als je alleen maar met afzien bezig bent, leer je wat ons betreft niets. Je werkt op een laagdrempelige en ongedwongen manier toe naar een kennis- en conditieniveau waarmee je veilig wintertochten in wildernisgebieden kunt maken.
Voorafgaand aan de cursus krijg je een aantal voorbereidende opdrachten als huiswerk.

Lawineschep voor bouwen sneeuwhol.

Wat je met deze cursus kunt
Bij een goede afronding ben je in staat om in wildernisgebieden onder winterse omstandigheden meerdaagse trekkings, expedities en hikes te maken. Je bezit op een hoog niveau kennis van navigatie en kunt onder winterse omstandigheden je weg vinden. Daarnaast weet je door je kennis hoe je in noodsituaties langere tijd zelfstandig in de winterwildernis kunt overleven.

Waar je je vaardigheden kunt gebruiken
Ontoegankelijke wildernisgebieden, waaronder bos, fjell en middelgebergte, op het noordelijk halfrond op een week of meer loopafstand van de bewoonde wereld.

Tarps in de sneeuw tijdens wintersurvival Noorwegen.

Seizoenen waarin je je vaardigheden kunt gebruiken
Winter en periodes in voorjaar en herfst waarbij een kans bestaat op extreme sneeuwval en extreem winterweer.

De dropping, je ultieme test
Aan het einde van de week word je – met zijn tweeën of drieën – gedropt en loop je in twee dagen terug naar de bewoonde wereld. Onderweg kun je al je nieuwe vaardigheden in de praktijk testen.

Certificaat
Bij voldoende inzet ontvang je na afloop van de training een certificaat. Daarnaast ontvang je het certificaat voor winternavigatie.

Bescherming bouwen tegen sneeuwstorm bij wintersurvival.

Wat je onder andere gaat leren
– Veiligheid (winterspecifiek)
– Sneeuwschoenwandelen en winterkamperen
– Noodshelter maken met een tarp
– Quinzee (sneeuwhut) bouwen
– (Veilig) vuur maken onder winterse omstandigheden
– Water vinden en zuiveren
– Hygiëne en outdoor-toiletetiquette
– Flora en fauna: nuttige planten en bomen en dieren/diersporen herkennen
– Winternavigatie (kaart, kompas, gps)
– Navigatie met de zon, de maan en de sterren
– Routeplanning
– Workshop lawineveiligheid
– Een efficiënte jachttechniek (we vangen en doden geen dieren)
– Wildernis-EHBO (gericht op winterse gevaren – onderkoeling, bevriezing)

Wil je graag eerst meer informatie over deze winter-survivaltraining? Doe dan mee aan onze infodagen. Of vraag hier de digitale brochure van deze training aan, onder vermelding van ‘Brochure winter-survivaltraining Noorwegen’.

Vuur maken met firestriker in de sneeuw bij een wintersurvivaltraining in Noorwegen.

Lees meer over deze wintertraining

Kortingen
€ 25,- korting bij boeking uiterlijk een half jaar van tevoren

Algemeen
8-daagse cursus, waarvan 6 dagen onderweg en 2 dagen basiskamp. Er zijn ook dagen dat we niet lopen, maar een activiteit op een vaste plek hebben.
Je wordt begeleid door en krijgt les van een erkend wildernisgids / wintersurvival-instructeur (CSWI/IWG & WGA).

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 6.

Inspanningscategorie
Categorie 2 B/C PLUS – zie uitleg onder Algemeen. Voor deze cursus moet je van winterse kou houden.

Weertype
Het weer kan sterk variëren, van mooi winterweer met een zonnetje, tot regen en hagel of zelfs een sneeuwstorm. Overdag en ’s nachts kan de temperatuur onder 0 °C liggen.  ‘s Nachts kunnen temperaturen van -20 °C voorkomen.
We kiezen bewust voor eind februari/begin maart, omdat de dagen dan alweer wat langer zijn en het winterweer wat vriendelijker is.

Te lopen afstand
De afstanden variëren afhankelijk van de omstandigheden en mogelijkheden van de deelnemers.

Voorbereiding en voorbereidingsdag
Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide schriftelijke informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste zaken, zoals een dagrugzak, een mummieslaapzak en waterdichte winterwandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor zaken zoals expeditietenten, branders, brandstof, pannen en bestek en natuurlijk ook voor de sneeuwschoenen (topmerk Tubbs), wandelstokken en pulka’s.
Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die van ons of via HikersHouse huren. Ook hebben we een aantal gratis leenrugzakken.

👉 Bij deze training hoort een voorbereidingsdag in Nederland.
Je krijgt tijdens deze bijeenkomst o.a.:
– een toelichting op praktische zaken van het leven in de winterwildernis
– een demonstratie van uitrusting, zoals sneeuwschoenen en speciale winterbranders
– een demonstratie van de benodigde kleding
– een kledingcheck (heb je alles of heb je nog iets nodig?)
– een demonstratie van hoe je een expeditietent opzet
– inleidende navigatieworkshop (kaart, kompas, gps en coördinaten)
Daarnaast krijg je uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen. En het is natuurlijk leuk om alvast kennis te maken met de andere deelnemers en de gids.

🛒 Januari is bij buitensportwinkels uitverkoopmaand. Wil je na de voorbereidingsdag kleding of uitrusting (bij)kopen? Dan heb je nog ruim de gelegenheid om dat voordelig te doen!

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen (inclusief hutovernachtingen op de dag van aankomst en vóór vertrek naar huis)
– alle maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen)
– gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, kampeeruitrusting, kaart, kompas en gps)
– gebruik van sneeuwschoenen, pulka en wandelstok
– gebruik van lawinepieper, sonde en lawineschep (workshop lawineveiligheid)
– 2 certificaten
– uitgebreide readers
– begeleiding door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)

Exclusief
– de reis naar de plek van samenkomst (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)

Ernaartoe
Zuid-Noorwegen is goed te bereiken met de auto en redelijk goed met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Deze survivaltraining als maatreis?
Wil je deze training graag volgen met je eigen groep (bijv. vrienden, collega’s), dan kun je deze als maatreis boeken. Voor maatreizen hanteren we een groepsgrootte van minimaal 4 personen.
Voor maatreizen geldt de hierboven vermelde prijs per persoon voor de training zoals die op deze pagina wordt beschreven. Voor eventuele extra’s (bijv. extra activiteiten, hutovernachtingen) kan een meerprijs in rekening worden gebracht. De datum is in overleg. Vul ons contactformulier in voor meer informatie. Lees hier meer over maatreizen.

Deelnemers aan deze cursussen
– Mensen die zelfstandig in de winter trekkings, expedities en hikes in wildernisgebieden willen gaan maken.
– Mensen die meer willen weten over navigatie, survival, bushcraft en veiligheid in de winterwildernis.
– Reisleiders en vrijwillige tochtbegeleiders die navigatie- en survival-skills willen leren om groepen ’s winters veilig mee te kunnen nemen in wildernisgebieden.
– Docenten van scholen die ‘outdoor’ en natuur in hun onderwijs willen implementeren.

👇 video

Winterhiken met sneeuwschoenwandelen in Noorwegen.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen

Meer informatie vind je onder Wintertochten en Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.