Cursus Winterskills – Noorwegen | wintersurvival | bushcraft | navigatie

In een zelfgemaakte sneeuwhut of ook wel quinzee liggen slaapspullen, een schep, sneeuwschoenen en bergschoenen tijdens een wintertrekking in Noorwegen.


Bestemming: Noorwegen, Setesdal
Duur: 8 dagen
Prijs: € 925,- p/p
Niveau: gevorderden (module 3); ook te boeken als cursus op maat voor beginners
Datum: 13 t/m 20 maart 2022 (zie agenda

In deze cursus ga je de kennis die je in module 1 en/of 2 hebt opgedaan, toepassen in winterse omstandigheden. Daarnaast leer je nieuwe technieken die je nodig hebt om in winterse omstandigheden te kunnen overleven. Tijdens de ultieme dropping ben je meer dan ooit op je nieuwe kennis en vaardigheden aangewezen.

Activiteiten
Sneeuwschoenwandelen met pulka (expeditieslede) | wintersurvival en bushcraft | winternavigatie | winterkamperen | quinzee (sneeuwhut) bouwen en erin slapen | vuur maken | outdoorkoken | spoorzoeken | wildernis-EHBO | dropping

Gebied

Deze ultieme wintertraining wordt gegeven in Noorwegen, in hetzelfde gebied waar module 2 wordt gegeven. Door de afwisseling van bos, fjell en middelgebergte is dit gebied perfect om vaardigheden in wintersurvival op te doen in verschillende typen landschappen. Zo leer je in één week omgaan met de omstandigheden in een winters bos én met arctische omstandigheden.

Beschrijving van deze module

In deze module ga je de kennis die je in module 1 en/of 2 hebt opgedaan, toepassen in winterse omstandigheden. Daarnaast leer je winterspecifieke technieken op het gebied van survival en bushcraft, zoals (veilig) vuur maken en water vinden. Je gaat bovendien verschillende soorten onderkomens maken, zoals een noodshelter en een quinzee (sneeuwhut), waarin je ook de nacht doorbrengt. Qua navigatie bouw je je ervaring ook weer verder uit. De navigatietechnieken uit de eerdere module(n) ken je nu, maar navigeren in witte sneeuwmassa’s stelt toch weer extra eisen aan je skills.
Deze week verplaatst je je op sneeuwschoenen en gaat je bagage mee op een pulka (expeditieslede).
Voorafgaand aan de cursus krijg je een aantal voorbereidende opdrachten als huiswerk.

Heb je de voorgaande cursussen niet gedaan, maar wil je toch een mooie wintertocht meemaken? Doe dan mee aan de wintertrekking

Heb je niet aan module 1 van de Trekkingschool meegedaan, dan is deze cursus ook te boeken als maatreis voor je eigen groep van minimaal 4 personen. De cursusinhoud wordt dan aangepast aan de kennis en ervaring van de deelnemers. Datum in overleg. Vul ons contactformulier in voor meer informatie.

Wat je met deze cursus kunt
Bij een goede afronding ben je in staat om in wildernisgebieden in winterse omstandigheden trekkings te maken. Je bezit op een hoog niveau kennis van navigatie en kunt onder moeilijke winterse omstandigheden je weg vinden. Daarnaast kun je met je kennis in noodsituaties langere tijd zelfstandig in de winterwildernis overleven.

Waar je je vaardigheden kunt gebruiken
Ontoegankelijke wildernisgebieden, waaronder bos, fjell en middelgebergte, op het noordelijk halfrond op een week of meer loopafstand van de bewoonde wereld.

Seizoenen waarin je je vaardigheden kunt gebruiken
Winter en periodes in voorjaar en herfst waarbij een kans bestaat op extreme sneeuwval en extreem winterweer.

De dropping, je ultieme test
Aan het einde van de week word je – met zijn tweeën of drieën – gedropt en loop je in twee dagen terug naar het basiskamp. Onderweg kun je al je nieuwe vaardigheden in de praktijk testen.

Certificaat
Bij voldoende inzet ontvang je na afloop van de cursusmodule een certificaat. Daarnaast ontvang je het certificaat voor winternavigatie.

Wat je onder andere gaat leren
– Veiligheid (winterspecifiek)
– Sneeuwschoenwandelen en winterkamperen
– Noodshelter maken
– Quinzee (sneeuwhut) bouwen
– (Veilig) vuur maken onder winterse omstandigheden
– Wilderniskoken
– Water vinden en zuiveren
– Flora en fauna: eventuele (eetbare) planten, bomen en dieren/diersporen herkennen
– Winternavigatie (kaart, kompas, gps)
– Oriëntatie met de zon, de maan en de sterren
– Routeplanning in sneeuw
– Wildernis-EHBO (gericht op winterse gevaren – onderkoeling, bevriezing)

Na deze cursus
Je kunt meedoen aan een van de volgende vervolgcursussen.
Cursus Bushcraft Zweden | leer hoe je langere tijd in de wildernis kunt overleven; je ontvangt € 25,- korting op deze cursus

Lees meer over deze cursus

Kortingen
€ 25,- korting bij boeking uiterlijk een half jaar van tevoren

Algemeen
8-daagse cursus, waarvan 6 dagen onderweg en 2 dagen basiskamp. Er zijn ook dagen dat we niet lopen, maar een activiteit op een vaste plek hebben.
Je wordt begeleid door een erkend wildernisgids/survivalinstructeur.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.

Inspanningscategorie
Categorie 2 B/C PLUS – zie uitleg onder Algemeen. Gevorderden – je kunt aan deze cursus meedoen als je aan module 1 ‘Essential basics’ hebt meegedaan. Voor deze cursus moet je van winterse kou houden.

Weertype
Het weer kan sterk variëren, van mooi winterweer met een zonnetje, tot regen en hagel of zelfs een sneeuwstorm. Overdag en ’s nachts kan de temperatuur onder 0 °C liggen. Ook temperaturen van -20 °C zijn ’s nachts niet ongewoon.

Te lopen afstand
De afstanden variëren afhankelijk van de omstandigheden en mogelijkheden van de deelnemers.

Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een ruime dagrugzak, mummieslaapzak en wandelschoenen. Je kunt van ons een aantal items huren, zoals slaapmatten. De spullen die mee moeten op de pulka, worden over groepen van 2 verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden
– gebruik van leenuitrusting, o.a. firestriker, bushcraftmes, tarp – een tent past niet in deze cursus, maar kan bij uitzondering worden toegestaan
– gebruik van sneeuwschoenen, pulka en wandelstok
– gebruik van kaarten, kompas en gps
– certificaat
– uitgebreide reader

Exclusief
– reis
– persoonlijke uitgaven
– reis- en/of annuleringsverzekering (dekking voor pakketreizen)

Ernaartoe
Het gebied is goed te bereiken met de auto en redelijk goed met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.