Northern Pioneers Trekkingschool

Wil je jezelf goed voorbereiden op je eigen trektochten?
In verschillende cursussen leer je alles wat je moet weten om comfortabel en veilig op pad te gaan.
Bekijk hieronder ons aanbod!

Start als ‘absolute beginner’ en word ‘high skilled’ !


Module 1 – Zweden
Essential Basics

Twee cursisten van Northern Pioneers staan met rugzak en wandelstokken boven op rotsen te kijken naar het dal met dennenbomen en een meer in de verte.

Leer basisvaardigheden waarmee je veilig zelfstandig een wildernistrekking kunt lopen, met als ultieme test een dropping.Module 2 – Noorwegen
High Skills en training

Cursisten hiking met rugzak en wandelstokken door de ruige wildernis van Noorwegen

Breid de kennis die je in Zweden hebt opgedaan uit en doe de skills op die je nodig hebt voor extreme wildernistrekkings.Module 3 – Noorwegen
Winterskills

Wit sneeuwlandschap met bergen op de achtergrond en een blauwe lucht met op de voorgrond een oranje beladen expeditieslede van Northern Pioneers.

Til al je kennis en ervaring naar een nog hoger level en leer alles over het maken van een wintertrekking. Inclusief dropping.Vervolgcursus – Zweden
Wildernistrekking met je hond

Bruin zwarte hond herderachtig staat tussen dennenbomen aan de rand van een meer in Zweden.

Wil je vaardigheden leren waarmee je veilig zelfstandig een wildernistrekking kunt lopen samen met je hond?Cursus – Twente
Bushcraft | Survival

Twee cursisten staan met rugzak op bij een houten hek en kijken uit over het Twentse landschap.

Is bushcraft en survival iets voor jou? Maak laagdrempelig kennis met de beginselen van overleven in de natuur.Cursus Bushcraft – Zweden
Survival op een eiland

Kanovaren naar een onbewoond eiland in Zweden

Doe uitgebreide kennis en ervaring op over hoe je de natuur kunt inzetten als je langere tijd in de wildernis moet overleven.


trekking hond


Basiscursus – Twente & Salland
Trekking met je hond

trekking hond


Leer basisvaardigheden waarmee je veilig zelfstandig een rugzaktrekking kunt lopen met je hond.


Erkend CSWI/IWG & WGA-wildernisgids | Erkend SBB-leerbedrijf

Met de trekkingschool bieden we verschillende cursussen die je afzonderlijk kunt volgen. Je wordt voorbereid op het zelfstandig maken van trektochten in wildernisgebieden en niet-wildernisgebieden en leert survivaltechnieken waarop je in noodsituaties kunt terugvallen.

Waarom zou je in een cursus investeren?

Avontuur
Lang geleden was de wildernis de natuurlijke habitat van de mens. Veel vaardigheden waarop onze voorouders vertrouwden, zijn wij als moderne mens verloren. Al met een beetje van die oude kennis ga je met meer zelfvertrouwen op pad en kun je je wildernistochten nog avontuurlijker maken.

Veiligheid
Deal met de situatie zoals die komt: je bent onderweg en het weer slaat om, of je hebt slecht gepland en haalt je volgende overnachtingsplaats niet. Ga je terug? Raak je in paniek? Of loop je door met alle bijbehorende risico’s? Met de juiste kennis weet je wat je te doen staat.

Fun
Vol zelfvertrouwen door de wildernis lopen is veel leuker dan overal gevaren zien. Voel je je één met de natuur, dan verleg je gemakkelijker je grenzen en ontdek je plekken die je anders nooit zou zien.


Waarom een cursus van de Trekkingschool?

Op blogs en websites en in Facebook-groepen vind je volop informatie en tips over het maken van wildernistrekkings.
Maar hoe het in het echt is, kan niemand je vertellen.

Tijdens de cursussen van de Trekkingschool leer en ervaar je wat je moet kunnen om veilig en comfortabel een wildernistrekking te maken. Van kamperen met een tarp en omgaan met slecht weer, tot routeplanning, tegenvallers onderweg en het lopen met volle bepakking.
Hoe ervaar je een tocht fysiek en mentaal? Ben je jezelf nog als het allemaal tegenzit? En hoe ga je hiermee om? Interessant om te ontdekken!

Navigatie, survival, bushcraft en veiligheid lopen daarom als een rode draad door alle cursussen. Deze onderwerpen zijn toegespitst op situaties die je in de praktijk kunt tegenkomen. Daarnaast maak je kennis met andere interessante skills.

Je kunt bovendien gratis gebruikmaken van onze uitrusting. Zo leer je tijdens de cursussen wat je maximaal nodig hebt. En als je weet wat je nodig hebt, geef je in de winkel nooit teveel geld uit als je je eigen uitrusting gaat samenstellen. Ook de drie hoofdmaaltijden zijn bij de cursus inbegrepen. Je krijgt speciale trekkingmaaltijden en ontdekt wat je onderweg nog meer aan (handig) eten kunt meenemen.

Hier volgt een kort overzicht van de cursussen van de Trekkingschool, waarover je op hun eigen pagina’s meer informatie vindt.

De 3 topcursussen
De modulen 1 t/m 3 zijn onze topcursussen. Volg je deze drie cursussen, dan kun je overal ter wereld onder de omstandigheden waarin je de cursussen volgt, veilig en comfortabel trekkings maken.

Vuur maken met een firestriker of firesteel

Module 1 ‘Essential basics’ (Zweden)
Je leert een groot aantal basisvaardigheden, waarmee je al heel goed zelfstandig op pad kunt.

Module 2 ‘High Skills en training’ (Noorwegen)
Deze vervolgcursus brengt je naar een heel ander gebied met nieuwe uitdagingen. Naast het leren van nieuwe vaardigheden, worden de kennis en vaardigheden die je in Zweden hebt opgedaan, naar een hoger niveau getild. Bij deze cursus werk je toe naar het maken van extreme trekkings.

Module 3 ‘Winter Skills’ (Noorwegen)
Tijdens deze ultieme wintertraining ga je je opgedane kennis toepassen in winterse omstandigheden en leer je nieuwe technieken om in (extreme) winteromgevingen te overleven.

De dropping
Bij de cursusmodulen 1 t/m 3 hoort een uitdagende dropping. Aan het einde van de week maak je met je teamgenoot een 2-daagse trekking waarin je dat wat je geleerd hebt in de praktijk brengt. Je bent dan volledig op jezelf aangewezen, maar je houdt wel contact met het basiskamp.
De dropping sluit aan bij de conditionele mogelijkheden van de cursist.

Spot noodbaken voor alarmering via gps met noodnummer van Zweden

De solo
Alleen door de wildernis trekken is de ultieme belevenis. Maar voor veel mensen is dit een grote stap. Heb je minimaal module 1 gevolgd, dan bestaat de mogelijkheid een solo te doen, waarin je ervaart hoe het is om helemaal alleen in de wildernis te zijn. Je kunt er ook voor kiezen je hond mee te nemen.
De solo’s vinden plaats in Zweden, in het gebied en de periodes waarin module 1 van de Trekkingschool wordt gegeven (zie agenda).
Wil je weten hoe een oud-cursist haar solo heeft ervaren? Lees dan het verhaal van Danielle.
De kosten van de solo liggen lager dan die van de reguliere cursussen.
Dus, ben je toe aan een solo? Stuur ons dan een berichtje voor meer informatie.

Voorwaarden voor deelname
Deelname aan module 1 staat open voor iedereen. Om aan module 2 of 3 mee te kunnen doen, moet je module 1 hebben gevolgd. Van module 1 kun je direct naar module 3, maar module 2 wordt aangeraden, omdat daarin ook technieken worden behandeld die in de winter van pas komen. Voor alle cursussen geldt dat je over een normale conditie moet beschikken en bereid moet zijn back-to-basics te leven.
De modulen kunnen afzonderlijk worden gevolgd. Ben je na module 1 helemaal enthousiast, dan kun je je skills verder uitbreiden op een moment waarop jou dat uitkomt.

Trekkingschool voor extreme wildernistrekkings met Northern Pioneers

Cursusopbouw
Hoewel je tijdens de cursussen wordt voorbereid op situaties die extreem kunnen zijn, word je als cursist niet extreem belast. Je zult jezelf soms fysiek en mentaal tegenkomen, maar als je alleen maar met afzien bezig bent, leer je wat ons betreft niets. Daarom zijn de cursussen zo opgebouwd dat je met elke module een stapje verder komt qua vaardigheden, loopconditie en ervaring.

Theorie en praktijk worden afgewisseld. En er is voldoende tijd om vaardigheden te oefenen. Daarnaast is er ook ruimte om de opgedane kennis en ervaringen even te laten bezinken.

Je werkt dus op een laagdrempelige en ongedwongen manier toe naar een kennis- en conditieniveau waarmee je in extreme en minder extreme wildernisgebieden veilig trekkings kunt maken.

De mentale kwestie
In wildernisomstandigheden leer je veel over jezelf en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Omdat de mentale kant een belangrijke rol speelt in overlevingssituaties, wordt er tijdens de cursussen aandacht aan gegeven. Er mentaal doorheen zitten is een volkomen normaal verschijnsel in de wildernis. Als dat gebeurt, doen we er alles aan om je er doorheen te helpen.

In de natuur leven is een ideale manier om even helemaal te onthaasten en mentaal tot rust te komen. Pas op: dit kan tot nieuwe inzichten in je huidige leven leiden 🙂


Overige cursussen

Weekendcursus bushcraft en survival
Deze cursus is bedoeld om je op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met basics van bushcraft en survival. Is het iets voor je of niet? Na dit weekend in Twente weet je het. Hoe dan ook zul je naar huis gaan met een bijzondere ervaring. En smaakt het naar meer, dan kun je altijd kiezen voor een van de vervolgcursussen.

Cursus bushcraft Zweden
Ben je geen langeafstandloper, maar wil je graag leren overleven in de natuur? Of wil je als fanatiek hiker of trekker je kennis over overlevingstechnieken verder uitdiepen? Dat kan. Want tijdens deze bushcraftcursus in Zweden doe je uitgebreide kennis op over onderkomens, water, vuur en voedsel om langere tijd op een vaste plek – onder andere een onbewoond eiland – te kunnen overleven.
De geleerde skills gaan we de tweede helft van de week testen tijdens een kanotrekking. Deze cursus is op dit moment alleen te boeken als maatreis voor je eigen groep.

Cursus basics van trekking met je hond
Heb je altijd al graag met je hond door de vrije natuur willen trekken, maar weet je niet hoe je dat aanpakt? In deze cursus leer je de belangrijkste basisvaardigheden om veilig zelfstandig met je hond een meerdaagse rugzaktrektocht te kunnen lopen. Naast navigatietechnieken leer je wat je minimaal en maximaal in je rugzak mee moet nemen voor jezelf en je hond. Je gaat het geleerde in de praktijk brengen tijdens de 3-daagse trekking over de Sallandse Heuvelrug.
Wil je daarna nog verder? Dan is er de mogelijkheid om mee te doen aan de vervolgcursus in Zweden. Daar leer je alles over het maken van wildernistochten met je hond.


Certificaat
Na afloop van de meeste cursussen ontvang je een certificaat. Bij de cursusbeschrijvingen wordt vermeld of je een certificaat ontvangt en welk.

Deelnemers aan deze cursussen
– Mensen die zelfstandig trekkings en hikes in wildernisgebieden willen gaan maken.
– Mensen die meer willen weten over navigatie, survival, bushcraft en veiligheid in de wildernis.
– Avontuurlijke wandelaars die buiten de bestaande routes willen lopen en willen leren omgaan met noodsituaties.
– Hikers die langeafstandswandelpaden willen gaan lopen (bijv. Pacific Crest Trail, Appalachian Trail).
– Backpackers die naar extreme gebieden willen gaan.
– Reisleiders en vrijwillige tochtbegeleiders die navigatie- en survival-skills willen leren om groepen veilig mee te nemen in wildernisgebieden.
– Docenten van scholen die ‘outdoor’ en natuur in hun onderwijs willen implementeren.
– Coaches die natuur, navigatie en/of bushcraft in hun programma’s willen integreren.
– Burgers die zich willen voorbereiden op een carrière in het leger (o.a. KCT).
– Mensen die zich willen voorbereiden op deelname aan de bekende survivalprogramma’s op tv (bijv. Kamp Van Koningsbrugge, Hunted into the Wild, Expeditie Robinson, enz.).

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers?
Lees hier alle klantervaringen

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates van onze activiteiten.