Zweden – Rugzaktrektocht Värmland

Cursist staat met rugzak aan de rand van een groot meer in Zweden in de verte te kijken met uitzicht op kleine met dennen begroeide eilandjes en een stralend blauwe lucht met enkele wolkvegen.


Bestemming: Zweden, Värmland
Duur: 8 dagen
Prijs: € 825,- p/p
Niveau: beginners en gevorderden
Datum: 15 t/m 22 mei 2022 (meer data: zie agenda)

Een 8-daagse rugzaktrektocht door een prachtig, soms sprookjesachtig landschap van uitgestrekte bossen, moerassen en heldere meren. Hou je van hiken en wil je back-to-basics in de wildernis leven? Dan is deze tocht perfect voor jou!

Activiteiten
Wandelen met een rugzak | wildkamperen | vuur maken | vissen | outdoorkoken | basics van survival en bushcraft | genieten van de natuur | spoorzoeken

Gebied

Midden-Zweden wordt gekenmerkt door talloze grote en kleine meren, die worden omgeven door uitgestrekte bossen en moerasgebieden. Dit gebied vormt het decor voor een schitterende meerdaagse rugzaktrektocht door glooiend terrein, waarin natuurhighlights worden afgewisseld met leerzame momenten in wildernis-survival.

Tochtbeschrijving

We trekken te voet door het gebied en nemen alles wat we nodig hebben mee in onze rugzakken. Het prachtige landschap zal ons ondertussen telkens weer verrassen met spectaculaire vergezichten en idyllische plekjes in de natuur. Daarnaast leer je onderweg en in het kamp een aantal beginselen van het overleven in de wildernis.
Een enkele keer overnachten we ‘luxe’ in een van de open shelters of hutten met kachel in het gebied, maar meestal slaap je onder je tarp.
Koken in de wildernis is een ervaring op zich. Een oven of steengrill bouw je met materialen die je gewoon in de natuur vindt. Brood bakken we zelf. De meren zitten vol vis en als het een beetje meezit kun je zelf je vers gevangen snoek of forel bereiden op het kampvuur. Voor het geval dat je ooit echt in een overlevingssituatie terechtkomt, behandelen we een aantal jachttechnieken.
In het gebied leven bijzondere dieren. Wie weet horen we huilende wolven of zien we een bever, eland, das, vos, raaf of uil, prachtige en mystieke dieren die het verblijf in de wildernis tot iets onvergetelijks maken. 

De tocht

Wildernistrektocht onder begeleiding van een wildernisgids. Je ervaart hoe je met minimale middelen in je rugzak op een veilige manier door de wildernis kunt trekken. Daarnaast is er aandacht voor basic survival- en bushcrafttechnieken en praktische zaken over het leven in de wildernis. Om aan het lopen met een rugzak te wennen, worden de afstanden geleidelijk opgebouwd.

Wat kun je bijvoorbeeld verwachten
– (veilig) vuur maken
– spoorzoeken
– jachttechnieken (we vangen geen dieren, uitgezonderd vis)
– vissen en bij vangst schoonmaken en bereiden
– koken met natuurlijke middelen
– basic overlevingstechnieken

Lees meer over deze wildernistrekking

Kortingen
€ 25,- korting bij boeking uiterlijk een half jaar van tevoren
10% korting op de navigatiecursus in Wierden – leer vooraf navigeren en perfectioneer je kennis tijdens de trekking

Algemeen
8-daagse wildernistrekking, waarvan 6 loopdagen en 2 dagen basiskamp.
Je wordt begeleid door een erkend wildernisgids.

Tijdens deze trekking komen beginselen van trekking, survival en bushcraft aan bod. Wil je leren wat er nodig is om zelfstandig een wildernistrekking te lopen? Kies dan voor de cursussen van de Trekkingschool. Hierin doe je uitgebreide kennis op over onder andere navigatie, overlevingstechnieken en veiligheid.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.

Inspanningscategorie
Categorie 2 A/B – zie uitleg onder Algemeen. Deze trekking is ideaal voor beginners.

Weertype
Het weer is vergelijkbaar met dat in Nederland. Wel heb je in voor- en najaar meer kans op lichte nachtvorst.

Te lopen afstand
Tussen circa 40 en 70 km (6 tot 12 km per dag). De afstand die we lopen is afhankelijk van waartoe de groep in staat is. Bepalend is het tempo van de langzaamste loper. De afstanden worden geleidelijk opgebouwd om aan het lopen met een rugzak te wennen.

Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een trekkingrugzak, mummieslaapzak en wandelschoenen. We hebben een aantal extra trekkingrugzakken, die we gratis uitlenen. Daarnaast kun je van ons een aantal items huren, zoals slaapmatten.

De spullen die mee moeten in de rugzak, worden over groepen van 2 verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Bovendien ontvang je bij de paklijst een tool waarmee je gemakkelijk uitrekent wat je rugzak met inhoud weegt. Zo begin je met het juiste rugzakgewicht aan de trekking.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden
– kaart voor het gebruik van faciliteiten in het natuurreservaat
– 1 visvergunning
– gebruik van leenuitrusting, o.a. firestriker, bushcraftmes, tarp – slaap je liever in een tent, dan moet je zelf een trekkerstentje meenemen
– gebruik van kaarten, kompas en gps, voor wie vooraf onze navigatiecursus heeft gevolgd

Exclusief
– reis
– extra visvergunningen
– persoonlijke uitgaven
– reis- en/of annuleringsverzekering (dekking voor pakketreizen)

Ernaartoe
Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.