Cursus Essential Basics – Zweden met hond | survival | bushcraft | navigatie

Vrouw zit in outdoorkleding op rots met twee honden in haar armen met achter haar een groot meer en een rand dennenbos in Zweden tijdens een trektocht.


Trekkingschool

Bestemming: Zweden, Värmland
Duur: 8 dagen
Prijs: € 945,- p/p
Niveau: oud-cursisten cursus Basics van trekking met je hond
Datum: in overleg (zie agenda)

Tijdens deze cursus leer je basisvaardigheden waarmee je veilig zelfstandig een wildernistrekking kunt lopen met je hond. Met deze kennis kun je vol vertrouwen met je maatje in de wildernis op pad en weet je hoe je jezelf moet redden in een overlevingssituatie. Aan het einde van de week ben je klaar om jezelf te testen tijdens de 2-daagse dropping.

Activiteiten
Wandelen met een rugzak | trekking met je hond | survival en bushcraft | navigatie | wildkamperen | vuur maken | vissen | outdoorkoken | spoorzoeken | dropping | onthaasten

De wildernis in met je hond

Er is niets mooiers dan samen met je trouwe hond een week lang door de ongerepte wildernis trekken. Jij geniet van het fraaie landschap, terwijl je hond zich door een walhalla van geuren snuffelt. ’s Avonds maak je jullie eten klaar, een bak mensenvoer voor jou en brokken voor je hond. Maar naast je zie je steeds weer die smekende blik die zegt: “Geef mij ook een hapje van jouw lekkers”. En dat doe je, want je hond heeft zo zijn best gedaan vandaag. Na zo’n volle dag buiten kruip je gerust je slaapzak in en weet je dat je veilig bent, omdat je maatje alert is en over je waakt.
Speciaal om jou en je hond deze bijzondere ervaring te kunnen bieden, hebben we deze trekkingcursus ontwikkeld. Gaandeweg de cursusweek leer je al doende alles over het maken van wildernistrekkings met je hond en de overlevingstechnieken die je daarvoor nodig kunt hebben. Deze cursus is bestemd voor cursisten die vooraf hebben deelgenomen aan de cursus Basics van trekking met je hond in Nederland.

Gebied

Je verblijft tijdens deze cursus een week in Zweden, in een gebied met talloze meren en bossen. Je gaat hier helemaal onder in een mooie omgeving waar je de kans hebt wolven te horen of te zien of bevers, elanden, dassen, vossen, eekhoorns, raven en uilen tegen het lijf te lopen. Het gebied bij uitstek dus voor een maximale natuurbeleving, om overlevingstechnieken te leren en te ervaren hoe jij en je hond zich in de wildernis gedragen.

Beschrijving van deze cursus

Tijdens deze cursus leer je de ins en outs van trekkings met een hond. Je doet een grondige basiskennis op over survival, bushcraft en navigatie, die toereikend is om veilig met je hond de wildernis in te trekken. Onderdelen die behandeld worden zijn onderkomen, vuur, water en voedsel. Daarnaast wordt aandacht besteed aan veiligheid. De eerste twee dagen verblijven we in een basiskamp. Hier herhalen we kort de eerder geleerde navigatie-skills en gaan we dieper op wildernisnavigatie in. Daarnaast leer je (veilig) vuur maken.
Na deze dagen trekken we voor de rest van de week het wildernisgebied in. Je ervaart hoe het is om met volle bepakking en je hond aan de lijn door een ruig landschap te lopen. Onderweg pas je de geleerde navigatietechnieken toe en komen er andere onderwerpen aan bod, zoals diersporen, (eetbare) planten en bomen en veiligheid. Kamperen doen we in het wild en je slaapt voornamelijk onder een tarp, dus lekker in contact met de natuur.
Dieren vangen en doden – uitgezonderd vis – is geen onderdeel van de cursus, maar je leert wel jachttechnieken voor het geval het ooit nodig mocht zijn. Vissen doen we ook en bij vangst leer je hoe je vis moet klaarmaken. Voor de loopdagen krijg je speciale trekkingmaaltijden mee. Behalve met gps en kompas leer je navigeren op traditionele wijze, namelijk met de zon en de sterren.

De dropping, je ultieme test
Aan het einde van de week word je – meestal in een team van twee + honden – gedropt (in dit geval achtergelaten door de gids). Vooraf krijg je uiteraard uitgebreide instructies, waarna je in twee dagen – met een overnachting in de wildernis – terugloopt naar het basiskamp. Onderweg kun je dan al je nieuwe vaardigheden in de praktijk testen.

Cursusopbouw
Hoewel je tijdens deze cursus wordt voorbereid op situaties die extreem kunnen zijn, word je als cursist niet extreem belast. Je zult jezelf weliswaar soms fysiek en mentaal tegenkomen, maar als je alleen maar met afzien bezig bent, leer je wat ons betreft niets. Je werkt op een laagdrempelige en ongedwongen manier toe naar een kennis- en conditieniveau waarmee je in wildernisgebieden veilig trekkings kunt maken.

Wat je met deze cursus kunt
Bij een goede afronding ben je in staat om in niet-extreme wildernisgebieden trekkings met je hond te maken. Je bezit voldoende kennis van navigatie en weet hoe je in noodsituaties meerdere dagen zelfstandig kunt overleven.

Waar je je vaardigheden kunt gebruiken
Toegankelijke wildernisgebieden, waaronder bos, fjell en laaggebergte, op het noordelijk halfrond op maximaal enkele dagen loopafstand van de bewoonde wereld.

Seizoenen waarin je je vaardigheden kunt gebruiken
Zomer en periodes in voorjaar en herfst waarbij geen kans bestaat op optreden van heftig winterweer.

Certificaat
Bij voldoende inzet ontvang je na afloop van de cursusmodule een certificaat. Daarnaast ontvang je het ‘basis PLUS’-certificaat voor navigatie.

Wat je onder andere gaat leren
– Messnijtechnieken
– Veiligheid en hygiëne
– (Veilig) vuur maken (met materialen uit de natuur en firestriker)
– Verschillende soorten kampvuren
– Wilderniskoken
– Gebruiksvoorwerpen maken (lepel, vork , spaan, drinkbeker)
– Handige knopen
– Water vinden en zuiveren
– Vissen + vis bereiden
– Jachttechnieken (vallen, strikken, jachtwapens)
– Flora en fauna: (eetbare) planten, bomen en dieren/diersporen herkennen
– Oriëntatie (kaart, kompas, gps)
– Oriëntatie met de zon en de sterren
– Routeplanning
– Tips over trekkings met je hond

Na deze cursus
Je kunt meedoen aan een van de volgende vervolgcursussen.
Module 2 ‘High Skills en training’ – Noorwegen | leer nieuwe skills in een ander gebied en werk toe naar een hoger niveau; deze cursus is in principe zonder hond, maar bij voldoende animo kan deze module ook gegeven worden voor cursisten die hun hond willen meenemen
Module 3 ‘Winter Skills’ – Noorwegen | leer alles over winterkamperen en het maken van een wintertrekking; deze cursus is uitsluitend zonder hond
Cursus Bushcraft Zweden | leer hoe je langere tijd in de wildernis kunt overleven; deze cursus is uitsluitend zonder hond
Je ontvangt € 25,- korting op deze cursussen.

Lees meer over deze cursus

Algemeen
8-daagse cursus, waarvan 5 loopdagen en 3 dagen basiskamp.
Je wordt begeleid door en krijgt les van een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA).

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.
Maximaal 4 honden. In overleg kan hierop eventueel een uitzondering worden gemaakt.

Voorwaarden ten aanzien van je hond
Je hond moet vriendelijk zijn tegenover mensen en andere honden. In het cursusgebied moeten honden in verband met het wild grotendeels aan de lijn lopen.

Inspanningscategorie
Categorie 2 A/B – zie uitleg onder Algemeen. Deze cursus is bestemd voor beginners.

Weertype
Het weer is vergelijkbaar met dat in Nederland. Wel heb je in voor- en najaar meer kans op lichte nachtvorst.

Te lopen afstand
De afstanden worden geleidelijk opgebouwd om je aan het lopen met een rugzak te laten wennen. Voor de dropping kiezen we een loopafstand die bij jou past.

Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een trekkingrugzak, mummieslaapzak en wandelschoenen. We hebben een aantal extra trekkingrugzakken, die we gratis uitlenen. Daarnaast kun je van ons een aantal items huren, zoals slaapmatten.

De spullen die mee moeten in de rugzak, worden over groepen van 2 verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Bovendien ontvang je bij de paklijst een tool waarmee je gemakkelijk uitrekent wat je rugzak met inhoud weegt. Zo begin je met het juiste rugzakgewicht aan de trekking.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) (snacks voor tussendoor en voeding voor je hond moet je zelf voor zorgen)
– kaart voor het gebruik van faciliteiten in het natuurreservaat
– 1 visvergunning
– gebruik van leenuitrusting, o.a. firestriker, bushcraftmes, tarp – slaap je liever in een tent, dan moet je zelf een trekkerstentje meenemen
– gebruik van kaarten, kompas en gps
– 2 certificaten
– 2 uitgebreide readers
– begeleiding door een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– follow-up: als je na de cursus toch nog vragen hebt, helpen we je graag verder of leggen we het nog een keer uit
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)

Exclusief
– reis (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)
– hondenvoer

Ernaartoe
Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen

Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.