Cursus winterkamperen – Duitsland

Cursus winterkamperen in het Harzgebergte onder tarps met Northern Pioneers

Wintertochten

Bestemming: Duitsland, Harzgebergte
Duur: 3 dagen (weekend)
Prijs: € 299,- p/p
Niveau: beginners
Datum: 26 t/m 28 januari 2024 (meer datums zie agenda)

Ben je benieuwd hoe het is om in de winter te kamperen? En wil je leren wat er zoal bij komt kijken? Ontdek het tijdens deze beginnerscursus winterkamperen in het Duitse Harzgebergte.

Activiteiten
Leren winterkamperen | vuur maken onder winterse omstandigheden | outdoorkoken | winterwandelen (of sneeuwschoenwandelen, bij sneeuw) in berggebied | onthaasten

Gebied

Het Harzgebergte is een fraai, maar vrij onbekend middelgebergte in het noorden van Duitsland. De hoogste berg van de Harz is de Brocken, die met zijn 1142 meter gelijk ook de hoogste van Noord-Duitsland is. Een deel van de Harz ligt in het voormalige Oost-Duitsland, wat er deels de reden van is dat de natuur er nog overvloedig aanwezig is. Hoewel het geen echt wildernisgebied is, hebben grote delen wel de kenmerken van wildernis. Zo leven in de uitgestrekte naald- en loofbossen veel bijzondere dieren, zoals herten, vossen, dassen, wasberen, wasbeerhonden, raven en – de trots van het nationaal park – lynxen. Ook bijzonder aan de Harz is de mystieke sfeer die er hangt. Die mystiek zie je overal om je heen terug en je moet dan ook niet vreemd opkijken als je in het bos ineens een heks tegenkomt.

Winterhiken in de Harz in Duitsland met winterkamperen met Northern Pioneers.

Cursusbeschrijving

Deze cursus is een combinatie van winterkamperen en winterhiken. Je leert omgaan met de technische en fysieke aspecten van winterkamperen. Daarnaast krijg je uitleg over onder andere uitrusting en veiligheid. Omdat de cursus bedoeld is voor absolute beginners, kamperen we op een camping met basisfaciliteiten. Zo word je niet gelijk extreem op de proef gesteld, maar kun je laagdrempelig kennismaken met het kamperen onder winterse omstandigheden en in het uiterste geval altijd een warme plek opzoeken.

Voor het kamperen gebruiken we tarps; dat zijn zeilen die je op verschillende manieren kunt opzetten. Een tarp krijg je van ons in bruikleen. Wil je liever in een tent slapen, dan moet je zelf een klein tentje meenemen.

Winterkamperen in de sneeuw en het ging vriezen in een slaapzak op een camping met Northern Pioneers

In de Harz ligt elke winter een pak sneeuw, maar het moment waarop dat het geval is, wisselt. Daarom gaan we bij deze cursus uit van winterkamperen zonder sneeuw. Als er sneeuw ligt, dan is dat mooi meegenomen. Met of zonder sneeuw, koud zal het in elk geval zijn.

Op zaterdag en zondag maken we mooie hikes door de winterse omgeving. Bij sneeuw doen we dat op sneeuwschoenen. ’s Avonds is er tijd om gezellig bij een kampvuurtje te zitten – dat je zelf hebt aangestoken met je firestriker – en we maken er een lekkere outdoormaaltijd op klaar.

Sneeuwschoenwandelen of sneeuwwandelen op tubbs in de Harz in Duitsland.

Certificaat
Na afloop van de cursus ontvang je het certificaat ‘Basics van winterkamperen’.

Wat je onder andere gaat leren
– Welke uitrusting heb je nodig (type tent/tarp, slaapzak, slaapmat, brander enz.)
– Vuur maken met een firestriker
– Wilderniskoken
– Veiligheid (gericht op winterse gevaren – onderkoeling, bevriezing)

Besneeuwd landschap met rotspartij

Lees meer over deze cursus

Kortingen
Heb je de smaak te pakken? Je kunt na deze cursus met korting deelnemen aan:
De wintertrekking in Noorwegen. Je ontvangt € 25,- korting op deze trekking.

Algemeen
3-daagse praktijkcursus winterkamperen met basic theorie. Overdag maken we dagwandelingen door het Harzgebergte. De cursus wordt gegeven door een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA) en is van vrijdag 14.00 uur tot zondag circa 15.00 uur.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.

Inspanningscategorie
Categorie 1 B PLUS – zie uitleg onder Algemeen. Deze cursus is haalbaar voor mensen met een normale conditie. De dagwandelingen zullen door het lagere deel van de Harz gaan.

Weertype
Het weer kan sterk variëren, van volle zon bij temperaturen net boven 0, tot regen en hagel. Ook moet je altijd rekening houden met lichte tot strenge vorst.

Te lopen afstand
De afstanden die we lopen zijn afhankelijk van wat de groep aankan.

Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een dagrugzak (voor eten, drinken, extra kleding), een (mummie)slaapzak en wandelschoenen. Je kunt van ons een aantal items huren, zoals slaapmatten. Als je slaapzak niet dik genoeg is, kun je gratis een warme binnenhoes van fleece van ons gebruiken.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden
– gebruik van leenuitrusting, o.a. bestek, winterbrander, sneeuwschoenen, tarp – slaap je liever in een tent, dan moet je zelf een trekkerstentje meenemen
– reader Winterkamperen
– follow-up: als je na de cursus toch nog vragen hebt, helpen we je graag verder of leggen we het nog een keer uit

Exclusief
– de reis naar de plek van samenkomst  (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)

Ernaartoe
Het gebied is goed te bereiken met de auto en redelijk met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen

Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.