Wintertrekking – Noorwegen Setesdal (The Arctic)

Sneeuwschoenwandelen door berglandschap in Noorwegen met een expeditieslede.


Wintertochten

Bestemming: Noorwegen, Setesdal
Duur: 8 dagen
Prijs: € 945,- p/p
Niveau: beginners (die van kou houden)
Datum: 12 t/m 19 maart 2023 (zie agenda)

Ben je gek van sneeuw en temperaturen onder nul en lijkt het je wat om in de winterwildernis te leven?
Daag jezelf uit tijdens deze trekking op sneeuwschoenen en ervaar hoe het is om in je zelfgebouwde quinzee te slapen.

Activiteiten
Sneeuwschoenwandelen met een pulka | tarpovernachting | wildkamperen | quinzee (sneeuwhut) bouwen en erin slapen | daghike met hutovernachting | basic wintersurvival-technieken | genieten van de winterse natuur | lawineveiligheid | onthaasten

Gebied

Het Setesdal is een gebied vol ruige wildernis in het zuidwesten van Noorwegen. Het wordt gekenmerkt door heuvels en vlakten en gaat op sommige plekken over in een echt middelgebergte met toppen van meer dan 1300 meter. Er ligt elke winter een flink pak sneeuw, waarmee dit gebied de ideale uitvalsbasis vormt voor een uitdagende wintertrekking op sneeuwschoenen.

Tochtbeschrijving

Deze tocht start vanaf een camping, waar we de eerste en de laatste nacht in hutten verblijven. We trekken op onze sneeuwschoenen het gebied in naar de plek waar we ons basiskamp gaan inrichten. We klimmen geleidelijk en zien het landschap om ons heen langzaam veranderen. Na de berken- en sparrenbossen van de eerste dagen komen we boven de boomgrens uit, waar het klimaat pas echt ruig kan zijn en je je soms in arctisch gebied waant.
Alles wat we nodig hebben gaat mee op onze pulka’s (expeditiesledes) en in onze dagrugzakken. We kiezen bewust voor pulka’s, omdat je met een zware rugzak op veel te diep wegzakt in de sneeuw en niet comfortabel kunt lopen. Materialen en voedsel worden over teams van twee personen verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

Winterdaghike tijdens een trekking door het Noorse Setesdal.

Overnachten doen we onderweg onder een tarp. Eenmaal in het basiskamp bouw je samen met je teamgenoot of alleen een quinzee (sneeuwhut) waar je een deel van de week in slaapt. Je zult versteld staan hoe warm het in een quinzee is, zelfs bij temperaturen ver onder nul.
Vanuit het basiskamp maken we een aantal mooie dagwandelingen op de sneeuwschoenen – met alleen een dagrugzak op – en gaan we op ontdekking naar mooie plekken in de Noorse winterwildernis. Een keer maken we een tocht naar een knusse hut, waar we ook overnachten.
Je leert deze week ook een aantal basic technieken op het gebied van wintersurvival en winterkamperen, zoals (veilig) vuur maken en water vinden en zuiveren.
Daarnaast krijg je een workshop lawineveiligheid, waarin je leert werken met de drie-eenheid (lawinepieper, sonde en schep).

Je moet voor deze tocht wel tegen een beetje kou kunnen, want de temperaturen kunnen variëren van net boven het vriespunt tot flink onder nul. Uiteraard ontvang je van tevoren alle informatie die je nodig hebt om onder winterse omstandigheden comfortabel te kunnen leven, bijvoorbeeld over kleding. We houden in het programma altijd rekening met de kou en met wat de deelnemers aankunnen.

Berghut in Noorwegen in de winter bij zonsondergang.

De tocht
Wintertrekking op sneeuwschoenen onder begeleiding van een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA). Twee dagen trekken afgewisseld met daghikes – sneeuwwandelen – vanuit een basiskamp. Overnachtingen onder een tarp, in een sneeuwhut en een warme berghut. Aandacht voor basic wintersurvival-technieken. Vanwege de winterse omstandigheden en het lopen op sneeuwschoenen met pulka’s zijn de loopafstanden niet al te groot.

Wat kun je bijvoorbeeld verwachten
– sneeuwschoenwandelen
– winterkamperen
– (veilig) vuur maken onder winterse omstandigheden
– sneeuwhut (quinzee) maken (en erin slapen)
– basic wintersurvival-technieken
– workshop lawineveiligheid
– navigatie met kaart, kompas en gps (indien je vooraf hebt deelgenomen aan de navigatiecursus in Wierden)

Daghike in de sneeuw op weg naar een hut van de Noorse DNT.

Lees meer over deze wintertocht

Kortingen
€ 25,- korting bij boeking uiterlijk een half jaar van tevoren
10% korting op de navigatiecursus in Wierden – leer vooraf navigeren en perfectioneer je kennis tijdens de trekking

Algemeen
8-daagse wildernistrekking in winterse omstandigheden.
Je ervaart hoe het is om in de winter een trekking te maken en onder winterse omstandigheden te leven. Daarbij word je begeleid door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA). We willen je een gevarieerde week in de sneeuw bieden. Naast lopen houd je je met andere winteractiviteiten bezig. Bij deze trekking gaat het niet om alleen maar grote afstanden afleggen en afzien.

Deze trekking is vooral een experience. Er komen beginselen van trekking, survival en bushcraft aan bod. Wil je echter uitgebreid leren wat er nodig is om zelfstandig een (winter)wildernistrekking te lopen? Kies dan voor de cursussen van de Trekkingschool of de wintersurvivaltraining in Noorwegen. Hierin doe je uitgebreide kennis op over onder andere navigatie, overlevingstechnieken en veiligheid.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.

Inspanningscategorie
Categorie 1/2 B/C PLUS – zie uitleg onder Algemeen. Voor deze wintertrekking moet je van winterse kou houden.

Weertype
Het weer kan sterk variëren, van mooi winterweer met een zonnetje, tot regen en hagel of zelfs een sneeuwstorm. Overdag en ’s nachts kan de temperatuur onder 0 °C liggen.  ‘s Nachts kunnen temperaturen van -20 °C voorkomen.
We kiezen bewust voor de maand maart, omdat de dagen dan alweer wat langer zijn en het winterweer wat vriendelijker is.

Te lopen afstand
De afstanden variëren afhankelijk van de omstandigheden en mogelijkheden van de deelnemers.

Uitrusting
Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste zaken, zoals een dagrugzak, een mummieslaapzak en waterdichte winterwandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor zaken zoals branders, brandstof, pannen en bestek en natuurlijk ook voor de sneeuwschoenen (van het topmerk Tubbs), wandelstokken en pulka’s. Een trekkerstent moet je zelf meebrengen, als je niet onder een tarp wilt slapen.
Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren. Ook hebben we een aantal leenrugzakken.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen (inclusief hutovernachtingen)
– alle maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen)
– gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, kampeeruitrusting; voor wie de navigatiecursus in Wierden heeft gevolgd: kaart, kompas en gps)
– gebruik van sneeuwschoenen, pulka en wandelstok
– gebruik van lawinepieper, sonde en lawineschep (workshop lawineveiligheid)
– begeleiding door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)

Exclusief
– reis (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)

Ernaartoe
Zuid-Noorwegen is goed te bereiken met de auto en redelijk goed met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen

Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.