Persoonlijk en kleinschalig
We willen je in een persoonlijke sfeer een ervaring bieden waarop je nog lang met veel plezier terugkijkt. Daarom kiezen we bewust voor kleine groepen. Deze kleinschaligheid draagt bij aan een goede, relaxte groepssfeer en zorgt ervoor dat iedereen in de groep zichzelf kan zijn.
Tijdens onze tochten en cursussen leven we vaak back-to-basics. In zo’n situatie kan het gebeuren dat je jezelf fysiek of emotioneel tegenkomt. Dat is heel normaal en kan iedereen overkomen. Je leert jezelf op zo’n moment beter kennen en zulke ervaringen vinden we net zo waardevol als de andere kennis en skills die je mee naar huis neemt. Hoe dan ook kun je in zulke situaties altijd rekenen op de steun van de gids, die er alles aan zal doen om je door het moeilijke moment heen te helpen.
Buiten in de natuur leven is ook een ideale manier om even helemaal te onthaasten en mentaal tot rust te komen. Pas op: dit kan tot nieuwe inzichten in je huidige leven leiden 🙂
Ons reis- en cursusaanbod in Nederland, Duitsland, Zweden en Noorwegen
Wildernistrekkings
👉 Meerdaagse rugzaktrektochten waarin we alles wat we nodig hebben meenemen in onze rugzakken. De nadruk ligt op lopen, (wild)kamperen en genieten van en leven in de natuur. Je leert bij sommige trekkings ook basics van survival en bushcraft. De trekkings variëren van eenvoudig – voor de beginner – tot extreem – voor wie een pittige uitdaging zoekt – en daartussen. Ze kunnen ook als vervolg op elkaar worden gezien.
Trekkingschool en Navigatieschool
👉 Dag-, weekend- en weekcursussen waarin je alles leert wat je moet weten voor je eigen wildernistrektochten en expedities.
Wintertochten en wintercursussen
👉 Meerdaagse wintertrekkings waarin we alles wat we nodig hebben meenemen op onze pulka (expeditieslede). Met overnachtingen in the-middle-of-nowhere. De nadruk ligt op sneeuwschoenlopen, wildkamperen en genieten van de natuur. Je leert ook basics van wintersurvival.
👉 Huttentochten met sneeuwschoenwandelen waarbij we dagwandelingen maken en overnachten in comfortabele basic berghutten.
👉 Winter-survivaltrainingen als voorbereiding op je eigen wintertrekkings en winterexpedities. Je leert overlevingstechnieken, navigeren, omgaan met koude en nog veel meer. Deze trainingen vragen om een grote inzet van de deelnemers.
👉 Cursussen winterkamperen voor beginners.
Northern Pioneers expedities
Trekkingexpedities in voor ons onbekende wildernisgebieden, op zoek naar nieuwe bestemmingen voor onze wildernistrekkings. Aan deze ‘mystery-trekkings’ kun je vanwege hun uitdagende niveau alleen meedoen als je module 1, 2 en 3 van de Trekkingschool hebt gehaald. Tijdens deze bijzondere ontdekkingstochten breid je samen met de gids en andere oud-cursisten je wildernis-skills en trekkingervaring verder uit. En, voor deze expedities hanteren we een zeer speciale prijs!
Maatreizen voor je eigen groep
Ben je op zoek naar een bijzondere, avontuurlijke reis voor je eigen groep? Je leest meer over reizen voor eigen groepen en maatreizen op de speciale pagina.
Ook voor jou?
We bieden trekkings en cursussen aan op verschillende niveaus, van beginner tot gevorderde. Qua leeftijd is er geen strakke bovengrens. Belangrijk is dat je voor jezelf weet of je fysiek in staat bent om aan een trekking of cursus van een bepaald niveau deel te nemen. Twijfel je of het voor jou haalbaar is, neem dan gerust contact met ons op voor overleg. We helpen je daar graag bij.
Bij de zwaardere (gevorderde) trekkings ontvang je na aanmelding een korte vragenlijst aan de hand waarvan we samen met jou beoordelen of je op basis van eerdere ervaring of je lichamelijke conditie kunt meedoen. Dit is om te voorkomen dat de tocht te zwaar voor je is en je in plaats van een mooie een teleurstellende ervaring hebt.
De minimumleeftijd voor zelfstandige deelname is 18 jaar. Vanaf 16 jaar is deelname samen met een ouder/begeleider mogelijk.
Om een idee te geven van wie er zoal deelnemen: onze jongste deelnemer tot nu toe was 16 en de oudste 62 (bij trekkings en de Trekkingschool). De oudste deelnemer aan de fysiek minst inspannende cursus – de navigatiecursus in Wierden – was 78. De grootste groep deelnemers is tussen 25 en 45 jaar. Er doen ongeveer evenveel vrouwen als mannen mee, maar de samenstelling man/vrouw verschilt per reis of cursus. Mooi om te zien is dat de leeftijdsverschillen bij geen enkele reis of cursus een rol spelen. Samen op weg zijn en bezig zijn in de natuur bindt mensen, zo blijkt elke keer weer.
Inspanningscategorieën en conditie-eisen
In de praktijk blijkt dat als je over een normale conditie beschikt, de trekkings en cursussen voor jou geen probleem zullen vormen. Voor de trekkings en sommige cursussen moet je wel met een trekkingrugzak kunnen en willen lopen. We nemen echter alleen mee wat echt noodzakelijk is, dus het gewicht van je rugzak zal tot een minimum beperkt blijven. Voor wintertochten geldt dat je wel van een beetje kou moet houden.
Een ‘normale conditie’ is wanneer je normaal sport beoefent of in staat bent een flinke afstand te lopen of te fietsen zonder direct fysiek in de problemen te komen of buiten adem te zijn. Wil je iets extra aan je conditie doen, begin dan ruim van tevoren met stevige, langere dagwandelingen, als het kan door glooiend terrein. Voeg elke keer dat je gaat weer wat extra gewicht aan je (dag)rugzak toe. Eventueel kun je dit afwisselen met hardlopen of fietsen. Train wel verstandig om blessures te voorkomen!
Bij de reizen en cursussen wordt een categorie vermeld aan de hand waarvan je een globale inschatting kunt maken van het inspanningsniveau. Deze categorieën worden aangegeven met de cijfers 1 t/m 3 in combinatie met de letters A t/m C en de aanduiding PLUS. Deze indicatie geldt in het bijzonder voor de trekkings. Bij cursussen kan het namelijk zijn dat een mindere conditie toereikend is omdat er een conditionele opbouw in zit. Twijfel je, neem dan gewoon even contact met ons op.
Categorie 1 – Normale conditie vereist. In staat zijn met een kleine dagrugzak op maximaal 20 km per dag te lopen tijdens wandelingen of sneeuwschoenwandelingen vanuit een basiskamp. Geen specifieke wandelervaring nodig.
Categorie 2 – Normale conditie vereist. In staat zijn met een trekkingrugzak op 10-15 km per dag te lopen tijdens niet-extreme trekkings of sneeuwschoentrekkings. Geen specifieke wandelervaring nodig.
Categorie 3 – Meer dan normale tot zeer goede conditie vereist. In staat zijn met een trekkingrugzak op 15-25 km per dag te lopen tijdens (niet-)extreme trekkings of sneeuwschoentrekkings. Hiervoor moet je al enige ervaring met trekkings hebben. Deze trekkings zijn zwaar vanwege de af te leggen afstand of het type terrein.
Categorie A – Vlak tot licht glooiend terrein
Categorie B – Licht glooiend tot heuvelachtig terrein
Categorie C – Heuvelachtig tot bergachtig terrein
PLUS – De kou is een verzwarende factor.
Let op: voor alle activiteiten geldt, ongeacht de periode waarin zij plaatsvinden, dat zij onder slechte weersomstandigheden altijd als zwaarder zullen worden ervaren.
Gaandeweg een (cursus)reis blijkt waartoe een groep in staat is. Afhankelijk van wat de deelnemers aankunnen of willen, kunnen de activiteiten of afstanden zo nodig worden aangepast of kan een rustdag worden ingelast.
Prijzen en wat je ervoor krijgt
We bieden onze reizen en cursussen uitsluitend in kleine groepen aan. Het kleinschalige en persoonlijke karakter dat wij er zo aan kunnen geven, wordt door onze deelnemers heel erg gewaardeerd.
Alle reizen en de meeste cursussen zijn inclusief:
– maaltijden – we houden ook rekening met vegetariërs, veganisten en mensen met allergieën;
– overnachtingen;
– gratis gebruik van uitrusting.
En:
– je wordt begeleid door een professionele wildernisgids/survivalinstructeur, dus geen gewone reisleider of vrijwilliger;
– je bent verzekerd van onze ervaring: we hebben alles wat we mensen leren en laten doen zelf meegemaakt en gedaan en kunnen ons dus goed inleven in onze deelnemers;
– je loopt voor je betaalde reisgeld geen risico, omdat we verzekerd zijn via STO Garant;
– je krijgt uitgebreide info over reismogelijkheden naar de plaats waar je reis of cursus plaatsvindt;
– bij sommige cursussen en wildernisreizen organiseren we een voorbereidingsdag of -bijeenkomst;
– je krijgt desgewenst gratis feedback over outdoorproducten die je vooraf of achteraf wilt aanschaffen;
– als je na een cursus toch nog vragen hebt, helpen we je graag verder of leggen we het nog een keer uit;
– we bevorderen samenreizen, voor het milieu, maar ook zodat je op je reiskosten kunt besparen;
– we zijn aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) en de Wilderness Guides Association (WGA), waardoor we altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen;
– verder voldoen we aan alle wettelijke eisen voor (aansprakelijkheids)verzekeringen en pakketreizen, staan we ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en betalen we netjes btw en belasting over onze reizen en cursussen.
Benieuwd wat het werk van een wildernisgids inhoudt? Je leest het in het blogartikel dat Tom hierover schreef.
Voor sommige reizen en cursussen kan een korting gelden. Als een korting van toepassing is, wordt dat bij de reis of cursus vermeld. Kortingen zijn uitsluitend van toepassing op reizen en cursussen die rechtstreeks via Northern Pioneers worden geboekt.
De op deze website vermelde prijzen gelden voor de gegeven reis- of cursusbeschrijving en zijn inclusief btw. Prijzen van maatreizen en teambuildings zijn op aanvraag.
Veiligheid
Tijdens veel van onze trekkings en cursussen zitten we in gebieden waar moderne voorzieningen niet direct aanwezig zijn.
Veiligheid en preventie zijn dus heel belangrijk!
Onze gidsen en instructeurs doen er alles aan om de activiteiten en de omstandigheden voor de deelnemers zo veilig mogelijk te houden. Ze zijn getraind in wildernis-EHBO. En voor noodsituaties is er altijd een Spot mee om via satelliet de hulpdiensten te kunnen alarmeren. Veiligheid staat bij alle activiteiten altijd voorop. Ook van de deelnemers wordt verwacht dat zij actief aan de veiligheid bijdragen.
Verzekeringen
Elke deelnemer moet zelf een reisverzekering en eventueel een annuleringsverzekering afsluiten. Als in een uiterst geval een deelnemer door een reddingsteam moet worden opgehaald, komen deze kosten voor rekening van die deelnemer. Ga dus altijd na of je reisverzekering voldoende dekking biedt voor de activiteiten die je gaat doen. Zorg bij je annuleringsverzekering ook dat ‘samengestelde reizen/pakketreizen’ worden gedekt en bij je reisverzekering dat ‘reddingen/gevaarlijke sporten’ worden gedekt. We raden aan een reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten.
Northern Pioneers heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor de reisbranche van AON. Daarnaast zijn wij aangesloten bij STO Garant, zodat je verzekerd bent voor je betaalde reissom.
Ernaartoe
Deelnemers moeten zelf en voor eigen rekening naar het startpunt van een trekking of cursus reizen. Hier hebben we bewust voor gekozen omdat je dan:
– zelf kunt kiezen hoe je het liefst reist;
– eventueel kunt carpoolen met andere deelnemers om de reiskosten laag te houden;
– na de reis of cursus langer in het land kunt blijven, bijvoorbeeld voor extra vakantie.
Je krijgt van ons vooraf informatie over hoe je naar de verschillende gebieden kunt reizen en wordt als je dat wenst geholpen bij het vinden van de juiste vluchten of veerdiensten.
Carpoolen is een goede manier om de kosten laag te houden. Voor een aantal reizen en cursussen wordt een app-groep aangemaakt en wordt een deelnemerslijst verspreid, zodat wie dat wil met elkaar kan meerijden of autohuur of taxikosten kan delen. Voor de overige cursussen kun je zelf aangeven of je wilt samenreizen en dan brengen we je met andere deelnemers in contact.
Vertrek
Voor onze reizen en cursussen geldt een minimum aantal deelnemers. Indien dat aantal niet wordt gehaald, kan het voorkomen dat de reis of cursus wordt geannuleerd. In de praktijk zijn er voor de meeste reizen en cursussen voldoende inschrijvingen en soms gaan ze ook door als het minimum net niet wordt gehaald. Meer informatie lees je in onze voorwaarden.
Benodigde uitrusting
Bij onze trekkings en cursussen is veel uitrusting gratis inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan tarps, tenten, survivalkits, kampeerspullen, sneeuwschoenen, expeditiesledes, navigatiemateriaal enzovoorts.
Je krijgt van tevoren informatie (een paklijst) over wat je zelf moet meenemen. Dat zijn vooral de persoonlijke spullen, zoals een slaapzak, goede wandelschoenen, wandelkleding en het liefst ook een voldoende ruime rugzak. Daarnaast ontvang je uitgebreide informatie over kleding en het 3-lagensysteem.
Lenen of huren
Het kan natuurlijk zijn dat je helemaal nog geen persoonlijke outdooruitrusting hebt en je daar het liefst ook niet gelijk geld aan wilt spenderen. In dat geval kun je van ons een aantal spullen gratis lenen of voor een vriendelijke prijs huren.
Zo hebben we een aantal gratis leenrugzakken en verhuren we goede slaapmatjes.
Voor andere uitrusting, zoals een slaapzak, verwijzen we je graag door naar HikersHouse.
Een bijkomend voordeel van huren is dat je eerst kunt testen welke producten jij prettig vindt, voordat je ze zelf gaat aanschaffen.
Heb je een vraag over het lenen of huren van uitrusting? Neem gerust contact met ons op.
Ongekleurde adviezen
Als Pioneers zoeken we graag onze eigen weg en daarom kiezen wij er bewust voor geen sponsors te vertegenwoordigen. Onze eigen ervaringen met outdoorproducten delen we altijd graag met je. En leuker nog, tijdens de trekkings en cursussen wisselen deelnemers waardevolle informatie uit over producten waarover ze meer of minder enthousiast zijn.
Wel werken we graag samen met kleine bedrijven die naar onze eigen ervaring iets toevoegen en een ruim aanbod van verschillende producten vertegenwoordigen. Zoals Bushcraftshop, Globetrotter Buitensportvoeding en HikersHouse.
Waarde van een cursuscertificaat
Bij de meeste cursussen hoort een certificaat, dat je alleen ontvangt als je er echt iets voor hebt gedaan. Het is niet zomaar een papiertje. Met dit certificaat garanderen wij namelijk dat je kennis en vaardigheden bezit waarmee je in staat bent om – op het niveau van de cursus – in wildernisgebieden te navigeren en/of te overleven of hier veilig doorheen te trekken. Dit zijn bijzondere skills die je je alleen eigen kunt maken door er actief mee bezig te zijn.
Je verdient een certificaat dan ook alleen als je actief aan de cursus hebt deelgenomen.
Erkend leerbedrijf
Wij zijn sinds 2018 een door de overheid erkend leerbedrijf (SBB).
Op onze trekkings en cursussen gaan daarom soms stagiairs mee van officiële, erkende buitensport- en gidsopleidingen.
Zij helpen niet alleen bij de organisatorische kant van een trekking of cursus, maar zullen ook af en toe lesgeven of een deel van een tocht gidsen. Dat gebeurt altijd onder begeleiding en direct toezicht van een ervaren gids of instructeur.
Waarom geen opleidingen?
Onze cursussen en trainingen zijn bedoeld voor mensen die vaardigheden en kennis willen opdoen voor hun eigen wildernistochten, of als voorbereiding op een specifiek beroep.
Soms wordt ons gevraagd waarom we geen opleiding tot wildernisgids of survivalinstructeur geven. De reden is dat we vinden dat je mensen alleen een opleiding moet aanbieden als er ook zicht is op een baan met een goed inkomen. In de verzadigde outdoorsector is het vinden van zo’n baan niet eenvoudig.
Met onze cursussen als voortraject kun je je trouwens wel goed voorbereiden op bepaalde opleidingen of beroepen.
Zo hebben we geregeld cursisten die een carrière hebben of willen beginnen bij defensie, bijvoorbeeld als officier of bij het KCT, of die werkzaam zijn in de toeristische sector.
Alcohol
Alcohol is in verband met de veiligheid tijdens de meeste wildernisreizen en cursussen niet toegestaan. Een uitzondering kan gelden voor de afsluitende avond bij weekactiviteiten.
Onze website
We proberen op onze website uitgebreide en zo volledig mogelijke informatie over onze reizen en cursussen te geven. Vind je bepaalde informatie niet op de website terug, stel ons dan gerust je vragen.
Alle foto’s op de website zijn tijdens de reizen en cursussen door ons en/of door deelnemers gemaakt. Ze geven een authentiek beeld van wat je bij een reis of cursus kunt verwachten. Onze foto’s zijn niet bewerkt. Dus, wat ze laten zien zal in werkelijkheid nog mooier zijn 😊.
Deelnemers aan onze wildernistrekkings en cursussen
– Mensen die zelfstandig trekkings en hikes in wildernisgebieden willen gaan maken.
– Mensen die meer willen weten over navigatie, survival, bushcraft en veiligheid in de wildernis.
– Avontuurlijke wandelaars die buiten de bestaande routes willen lopen en willen leren omgaan met noodsituaties.
– Hikers die langeafstandswandelpaden willen gaan lopen (bijv. Pacific Crest Trail, Appalachian Trail).
– Backpackers die naar extreme gebieden willen gaan.
– Reisleiders en vrijwillige tochtbegeleiders die navigatie- en survival-skills willen leren om groepen veilig mee te nemen in wildernisgebieden.
– Docenten van scholen die ‘outdoor’ en natuur in hun onderwijs willen implementeren.
– Coaches die natuur, navigatie en/of bushcraft in hun programma’s willen integreren.
– Burgers die zich willen voorbereiden op een carrière in het leger (o.a. KCT).
– Mensen die zich willen voorbereiden op deelname aan de bekende survivalprogramma’s op tv (bijv. Kamp Van Koningsbrugge, Hunted into the Wild, Expeditie Robinson, enz.)
Ethiek
Omdat natuur in onze wereld schaars en kwetsbaar is geworden, gaan we er tijdens onze reizen en cursussen zorgzaam mee om. Dit betekent dat we flora en fauna met respect behandelen en we zo min mogelijk sporen van onze aanwezigheid achterlaten. Hoewel je tijdens sommige van de reizen en cursussen vallen gaat maken, zullen we – uitgezonderd vis – geen dieren doden. Voorafgaand aan een trekking en de meeste cursussen krijg je uitleg over het principe leave no trace.
Reizen en cursussen met aandacht voor natuur en milieu
We zijn enthousiast over het idee om samen met onze deelnemers een bijdrage te leveren aan meer natuur en een gezond milieu. Heel simpel: door onze impact laag te houden en ervoor te zorgen dat bestaande natuur behouden blijft en verloren natuur wordt teruggebracht. We zetten dus niet in op technologische oplossingen, maar bijvoorbeeld wel op wat je zelf kunt doen, op het versterken van bossen en op het creëren van natuur waar die ooit verdwenen is.
Zo kunnen we samen, met een paar simpele acties, direct al de gevolgen van onze reizen voor natuur en milieu beperken en bijdragen aan natuurbescherming en een gezondere wereld.
Wat wij o.a. doen om de impact van onze reizen en cursussen te verkleinen
– We bevorderen – vrijblijvend – dat deelnemers samen reizen
– We reduceren zoveel mogelijk het gebruik van plastic en hergebruiken zoveel mogelijk materialen
– We volgen het leave-no-trace-principe om onze sporen in de natuur tot een minimum te beperken – hierover krijg je uitleg tijdens de meeste trekkings en cursussen
– We doden geen dieren, uitgezonderd vis; daarvoor kopen we visvergunningen, waarmee de visstand wordt beschermd en op peil wordt gehouden
– Onze website wordt gehost met groene energie of de uitstoot wordt gecompenseerd
– We compenseren onze eigen impact door de aanplant van bomen via Trees for All en doneren extra bomen voor meer natuur
Wat jij kunt doen om de impact van je reis te verkleinen
– Reis samen met andere deelnemers – vliegen is het meest vervuilend; samen reizen met één auto, of als je tijd hebt per trein of bus, is een stuk milieuvriendelijker en bespaart geld
– Reduceer zoveel mogelijk het gebruik van plastic
– Schaf uitrusting aan die duurzaam en milieuvriendelijk is geproduceerd
– Ga respectvol om met de natuur
– Compenseer de impact van je reis door de aanplant van bomen via Trees for All
Als deelnemer ontvang je informatie over hoe je de impact van je reis kunt verkleinen. Je bent er vrij in of je hier iets mee doet. Wil je graag wat voor de natuur doen? Kijk dan eens op de website van Trees for All