Sneeuwschoenwandelen met huttentocht – Noorwegen

sneeuwschoenwandelen tijdens huttentocht in noorwegen


Wintertochten

Bestemming: Noorwegen, Setesdal
Duur: 8 dagen
Prijs: € 1349,- p/p
Niveau: beginners
Datum: 9 t/m 16 maart 2025 (zie agenda)

Een week lang sneeuwschoenwandelen door het spectaculaire winterse berglandschap van Noorwegen.
Bij deze huttentocht verblijf je in gezellige berghutten in the-middle-of-nowhere. Van hieruit maken we avontuurlijke daghikes én een 2-daagse trektocht met overnachting naar een berghut boven de boomgrens.
Je kunt meedoen aan verschillende workshops.
En er is voldoende ruimte om lekker te onthaasten!

Activiteiten:
Sneeuwschoenwandelen | verblijf in berghutten | genieten van spectaculaire winterse natuur | zoete thee drinken bij de warme houtkachel | workshop lawineveiligheid | workshop navigatie | workshop vuur maken | onthaasten

Het wildernisgebied

Setesdal is een wildernisgebied in het zuidwesten van Noorwegen. Dit gebied wordt gekenmerkt door diepe valleien, hoogvlakten en middelgebergte, waarvan de toppen een hoogte van meer dan 1300 meter kunnen bereiken.
Diep verscholen in de bergen liggen knusse hutten die uitnodigen tot een avontuurlijke huttentocht op sneeuwschoenen.

Sneeuwschoenwandelen en winterwandelen in Noorwegen met Northern Pioneers

Het landschap

Je zult steeds weer verrast worden door het indrukwekkende winterlandschap. De ene keer loop je door prachtige, beschutte dalen, waar de bomen soms alleen nog met hun toppen boven de sneeuw uitsteken. Een andere keer over arctisch aandoende hoogvlakten, waar je tijdens grijs weer het gevoel hebt in een zwart-witwereld te zijn beland.

Huttentocht in Noorwegen langs DNT-hutten met Northern Pioneers

Soms heb je het geluk een groep rendieren in de verte te zien langstrekken. Zie je ineens een witte flits die veel lawaai maakt? Dan is dat een alpensneeuwhoen dat met zijn typische geluid zijn soortgenoten waarschuwt voor onze aanwezigheid 😉.

Winters landschap in Setesdal Noorwegen

Tochtbeschrijving

We komen met de groep samen op een camping in een gezellige wintersportplaats. Hier overnachten we in een comfortabele hut en krijg je uitleg over de week.
Op maandag stap je op de sneeuwschoenen en leggen we je uit waar je op moet letten. Sneeuwschoenwandelen is niet moeilijk. Wel even wennen, maar je loopt er al snel mee weg alsof je nooit anders gedaan hebt.

Op weg naar een berghut tijdens een huttentocht van Northern Pioneers

Dan wordt het echt leuk! We hiken in een geleidelijke klim naar de berghut die het grootste deel van de week ons ’thuis’ zal zijn. Vanuit deze hut maken we verschillende daghikes in de omgeving. Door bossen en boven de boomgrens.

Workshop winternavigatie met kaart, kompas en gps van Northern Pioneers

De gids geeft in en bij deze hut interessante workshops over navigatie en vuur maken. Wil je op die momenten liever relaxen? Geen probleem. Maar aan de workshop lawineveiligheid moet wel iedereen meedoen.

Een berghut van DNT in Noorwegen op een winteravond

Woensdag starten we vroeg voor een 2-daagse hike met overnachting naar een berghut op 1300 m hoogte. Zodra we het dal van ‘onze’ hut verlaten, betreden we een arctische wereld. Tijdens deze hike kun je gelijk oefenen wat je geleerd hebt tijdens de workshop kaart, kompas en gps.

Een ingesneeuwde DNT-hut

En wat we op vrijdag gaan doen? Dat is nog even een verrassing 🛠🧱.

Op zaterdag keren we terug naar de camping in het skidorp en heb je tijd voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld lekker relaxen of een bezoek brengen aan het subtropisch zwemparadijs. Daarnaast zijn er gezellige kroegjes, waar je prima terecht kunt voor een après-sneeuwschoen.

De hutten

De berghutten waar we verblijven zijn basic en onbemand, maar comfortabel. Er zijn de typisch Scandinavische toiletvoorzieningen, maar er is geen stroom 🕯.
Kook- en drinkwater maken we zelf door sneeuw te smelten. In de hutten zijn proviandkasten aanwezig. Een deel van de maaltijden halen we daaruit en een deel nemen we zelf mee. We gaan ook een keer ons eigen brood bakken. Leuk en lekker!

DNT-hutten in de winter in noorwegen voor wandelaars.

Veiligheid

Het gebied waar we verblijven, staat niet bekend als lawinegevaarlijk. Voor maximale veiligheid krijgt elke deelnemer toch een lawinedrie-eenheid mee: pieper, sonde en lawineschep.
Tijdens de workshop lawineveiligheid krijg je uitleg over het gebruik van deze middelen en oefenen we ermee. Zo zijn we als groep goed voorbereid tijdens onze hikes. Veiligheid staat trouwens altijd voorop bij onze tochten!

Workshop lawineveiligheid en lawinetraining met pieper en sonde van Northern Pioneers

Wil je graag eerst meer informatie over deze tocht? Doe dan mee aan onze infodagen.
Of vraag hier de digitale brochure van deze huttentocht aan, onder vermelding van ‘Brochure winterhuttentocht Noorwegen’.

Besneeuwde wegwijzer naar hutten van de dnt in Noorwegen

Lees meer over deze wintertocht

Algemeen
8-daagse huttentocht op sneeuwschoenen, waarbij o.a. gezelligheid, genieten van de Noorse winterwildernis en mentale ontspanning centraal staan. Bij belangstelling kun je deelnemen aan een aantal leerzame workshops.

Deze tocht is ideaal voor wie op een laagdrempelige en comfortabele manier door spectaculaire winterwildernis wil wandelen. Het uitgangspunt is dat alle spullen meegaan in een dagrugzak (circa 35 liter). Je hoeft dus niet met een zware trekkingrugzak te lopen.

Je wordt begeleid door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA). We houden in het programma altijd rekening met de kou en met wat de deelnemers aankunnen.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 6.

Inspanningscategorie
Categorie 1 B/C PLUS – zie uitleg onder Algemeen. Geschikt voor beginners. Voor deze wintertocht moet je van winterse kou houden.

Weertype
Het weer kan sterk variëren, van mooi winterweer met een zonnetje tot zelfs een sneeuwstorm. Overdag en ’s nachts kan de temperatuur onder 0 °C liggen. ’s Nachts kunnen temperaturen van -20 °C voorkomen. Maar dan zitten wij in de warme hut.

Te lopen afstand
De langste dagafstand zal circa 14 km zijn (bij de 2-daagse hike). De overige hikes zijn korter.

Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een dagrugzak en (winter)wandelschoenen. Eventueel kun je van ons een rugzak lenen.
Voor de hutovernachtingen volstaan een liner (of een dunne zomerslaapzak) en een kussensloop. Uiteraard ontvang je van tevoren alle informatie die je nodig hebt om onder winterse omstandigheden comfortabel te kunnen leven, bijvoorbeeld over kleding.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden (snacks moet je zelf voor zorgen)
Gebruik van:
– sneeuwschoenen en een wandelstok
– lawinepieper, sonde en lawineschep (workshop lawineveiligheid)
– kaart, kompas en gps (workshop navigatie)
– een firestriker (workshop vuur maken)
En…
– begeleiding door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)

Exclusief
– de reis naar de plek van samenkomst (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)

Ernaartoe
Zuid-Noorwegen is goed te bereiken met de auto en redelijk goed met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

👇 video

Op sneeuwschoenen wandelen in Noorwegen.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen

Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.

steenmannetje in de sneeuw tijdens huttentocht Noorwegen in de winter
winterlandschap met sparren in de sneeuw Noorwegen
Aangekomen bij een berghut in Noorwegen na een winterwandeling met Northern Pioneers