Duitsland – Mini-rugzaktrektocht Harz

Wegwijzer tijdens een trektocht voor beginners in Duitsland.


Wildernistrekkings

Bestemming: Duitsland, Harzgebergte
Duur: 5 dagen
Prijs: € 495,- p/p
Niveau: beginners
Datum: datum volgt (datums: zie agenda)

Heb je altijd al eens een trektocht met rugzak willen lopen, maar weet je niet of het iets voor je is? Ervaar het tijdens deze speciale beginnerstrekking door de prachtige natuur van de Duitse Harz.

Activiteiten
Wandelen / hiken met een rugzak | kamperen op campings | genieten van schitterende natuur | onthaasten

Gebied

Het Harzgebergte is een fraai, maar vrij onbekend middelgebergte in het noorden van Duitsland. De hoogste top van de Harz is de Brocken, die met zijn 1142 meter gelijk ook de hoogste berg van Noord-Duitsland is. Een deel van de Harz ligt in het voormalige Oost-Duitsland, wat er deels de reden van is dat de natuur er nog overvloedig aanwezig is. Hoewel het geen echt wildernisgebied is, hebben grote delen wel de kenmerken van wildernis. Zo leven in de bossen veel bijzondere dieren, zoals herten, vossen, dassen, wasberen, wasbeerhonden, raven en – de trots van het nationaal park – lynxen. Ook bijzonder aan de Harz is de mystieke sfeer die er hangt. Die mystiek zie je overal om je heen terug en je moet dan ook niet vreemd opkijken als je in het bos ineens een heks tegenkomt.

Schuilhut tijdens een trektocht door het Harzgebergte in Duitsland.

Tochtbeschrijving

Deze rugzaktrektocht is bedoeld voor wie nog nooit een trekking heeft gelopen, maar dat graag eens zou willen proberen. Tijdens deze trektocht ontdek je hoe het is om meerdere dagen achtereen met een rugzak op pad te zijn en wat er zoal bij een trekking komt kijken. We nemen alles wat we voor de loopdagen nodig hebben mee in onze rugzakken. Kamperen doen we op verschillende campings, waar je ook gewoon de luxe van sanitair en een douche hebt. Slapen doen we heel avontuurlijk onder een tarp.

Bosgebied met een rivier in het Harzgebergte in Duitsland.

Afwisselend lopen we over verharde paden, grindpaden en bospaden. Deze afwisseling van verschillende ondergronden maakt het lopen voor beginners wat aantrekkelijker en minder belastend. We trekken grotendeels door de natuur en soms passeren we een leuk dorpje of stadje. Ook interessant zijn de achtergebleven getuigen van de Koude Oorlog die je er tegenkomt en de herinneringen aan de scheidsmuur tussen Oost en West die er ooit was.

Op dag 1 word je op de camping verwacht, waar je uitleg krijgt over de trekking en leert hoe je een tarp opzet. De volgende dag pakken we onze rugzakken in en gaan we drie dagen op pad. Op de eerste loopdag zullen we een kortere afstand afleggen om aan het lopen met een rugzak te wennen. De afstanden op de tweede en derde loopdag zullen langer zijn, maar er is op elke dag voldoende tijd om op onze volgende kampeerplek te komen. Dag 5 is de dag waarop je weer naar huis vertrekt.

Wil je graag eerst meer informatie over deze trekking? Doe dan mee aan onze infodagen.

Uitzicht tijdens een wandelvakantie in het Duitse Harzgebergte.

Lees meer over deze trekking

Kortingen
Heb je de smaak te pakken? Je kunt na deze trekking met korting deelnemen aan:
Een van de wildernistrekkings in Zweden en Noorwegen. Je ontvangt € 25,- korting op een trekking.
Module 1 Essential basics – Zweden | leer skills voor trekkings in wildernisgebieden. Je ontvangt € 25,- korting op deze cursus.
10% korting op de navigatiecursus in Wierden – leer vooraf navigeren en perfectioneer je kennis tijdens de trekking

Algemeen
5-daagse mini-trekking, waarvan 3 loopdagen. Je ervaart hoe het is om een meerdaagse trektocht te lopen en ontdekt wat erbij komt kijken om goed georganiseerd op pad te gaan. Je wordt begeleid door een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA).

Wil je leren wat er nodig is om zelfstandig een wildernistrekking te lopen? Kies dan voor de cursussen van de Trekkingschool. Hierin doe je uitgebreide kennis op over onder andere navigatie, overlevingstechnieken en veiligheid.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.

Inspanningscategorie
Categorie 2 B – zie uitleg onder Algemeen. Deze trektocht is haalbaar voor mensen met een normale conditie.

Weertype
Het weer kan sterk variëren, van volle zon bij temperaturen boven 20 graden, tot regen en hagel. Ook moet je altijd rekening houden met vorst.

Te lopen afstand
Circa 50 km. Dag 1 circa 10 km, dag 2 en 3 circa 20 km. Het tempo dat we lopen is dat van de langzaamste loper. Om aan het lopen met een rugzak te wennen, beginnen we met een kortere afstand. Er is tijdens de wandeldagen voldoende tijd om de afstanden af te leggen en ruim pauzes te houden.

Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een trekkingrugzak, mummieslaapzak en wandelschoenen. We hebben een aantal extra trekkingrugzakken, die we gratis uitlenen. Daarnaast kun je van ons een aantal items huren, zoals slaapmatten.

De spullen die mee moeten in de rugzak, worden over groepen van 2 verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Bovendien ontvang je bij de paklijst een tool waarmee je gemakkelijk uitrekent wat je rugzak met inhoud weegt. Zo begin je met het juiste rugzakgewicht aan de trekking.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen)
– gebruik van leenuitrusting, o.a. bushcraftmes, tarp (slaap je liever in een tent, dan moet je zelf voor een licht trekkerstentje zorgen)
– gebruik van kaarten, kompas en gps, voor wie vooraf onze navigatiecursus heeft gevolgd
– begeleiding door een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)

Exclusief
– de reis naar de plek van samenkomst (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)

Ernaartoe
Het gebied is goed te bereiken met de auto en redelijk met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen

Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.