Noorwegen – Midzomertrekking / bergtrekking Setesdal

Hiken door een berkenbos in Noorwegen.

Wildernistrekkings

Bestemming: Noorwegen, Setesdal
Duur: 8 dagen
Prijs: € 895,- p/p
Niveau: beginners
Datum: datum 2025 volgt (zie agenda) – stuur ons een berichtje als je als eerste de nieuwe datum wilt ontvangen

Deze rugzaktrektocht voert ons door een indrukwekkend Noors middelgebergte waar de natuur net uit haar winterslaap komt. De nachten worden niet meer donker en overal zie en hoor je het jonge dierenleven ontluiken. Na groene dalen lopen we de bergen in, door de laatste tekenen van de winter. Ons pad verdwijnt onder een sneeuwveld, dat we hoe dan ook moeten oversteken. Deze wildernistocht heeft alle ingrediënten in zich voor de perfecte kennismaking met bergtrekkings.

Activiteiten
Wandelen met een rugzak | wildkamperen | 1 overnachting in een berghut | genieten van spectaculaire natuur in de Noorse midzomer | wildspotten | back-to-basics leven | midzomernacht-experience | basics van wildernis-survival | onthaasten

Gebied

In het zuidwesten van Noorwegen ligt het Setesdal, een heuvelachtig gebied dat op sommige plaatsen overgaat in een echt middelgebergte met toppen tot 1500 meter. De ene keer loop je door een groen, glooiend landschap met talloze kleine meertjes, dan over indrukwekkende hoogvlaktes, die in de loop des tijds onder de schurende invloed van het gletsjerijs zijn ontstaan.

Hoewel het gebied niet de spectaculaire natuur-highlights heeft die je in andere delen van Noorwegen vindt, is de natuur er wel indrukwekkend. Ongekende stilte en dagen lopen zonder andere mensen tegen te komen is de highlight van dit gebied. Een ideale plek om volledig te onthaasten en te leven alsof we de enige groep op aarde zijn. Het is bovendien het gebied van de zuidelijkste kudde wilde rendieren. Vogelliefhebbers zitten hier goed, want het wemelt er in juni van het jonge vogelleven.

Berglandschap Noorwegen

Tochtbeschrijving

We starten onze bergtrekking vanaf een camping aan de rand van het uitgestrekte wildernisgebied waar we doorheen trekken. Bij deze rugzaktrektocht maak je kennis met het lopen van een bergtrekking en geniet je van de ontluikende wilde Noorse natuur. Bijzonder aan deze tocht is dat die plaatsvindt rondom de langste dag. In dit deel van Noorwegen gaat de zon in die tijd slechts enkele uurtjes onder en wordt het ’s nachts niet echt donker. Dat is heel apart om te ervaren.

Uitzicht berglandschap Noorwegen

Wat gaat er in onze rugzakken? Alles wat we tijdens onze trekking nodig hebben. Dus ook het eten, want onderweg zijn geen winkels. Kamperen doen we in het wild, onder een tarp, waardoor je altijd in nauw contact met de natuur staat. Eén nacht brengen we door in een knusse berghut met houtkachel, die op een paar dagen lopen van de bewoonde wereld in de wildernis verscholen ligt. Verder maak je kennis met een aantal basics van wildernis-survival en bushcraft, zoals een kampvuur maken en drinkwaterveiligheid. De idyllisch gelegen meertjes zitten vol vis, voornamelijk forel. We gaan dus proberen om verse vis als avondmaal bij elkaar te vangen. Je krijgt dan natuurlijk ook uitleg over hoe je de vis moet schoonmaken en bereiden.

Wil je graag eerst meer informatie over deze trekking? Doe dan mee aan onze infodagen.

Rugzaktrekking besneeuwde bergen in Noorwegen

Lees meer over deze wildernistrekking

Kortingen
10% korting op de navigatiecursus in Wierden – leer vooraf navigeren en perfectioneer je kennis tijdens de trekking

Als oud-cursist krijg je op deze trekking de volgende korting:
👉 5% als je de cursus High Skills en Training (module 2) van de Trekkingschool hebt afgerond
👉 10% als je alle modulen (1, 2 en 3) van de Trekkingschool hebt afgerond
👉 5% als je de cursus Navigatietrekking in Noorwegen van de Navigatieschool hebt afgerond

Zorg je zelf voor je voeding tijdens de trekking? Dan ontvang je 25 euro korting.
Wij verzorgen wel de maaltijden in het basiskamp aan het begin en het einde van de trekking.

Algemeen
Een 8-daagse wildernistrektocht / bergtrektocht, waarvan 6 loopdagen en 2 dagen basiskamp. Centraal staan het kennismaken met bergtrekkings, onthaasten en back-to-basics leven in de wilde Noorse natuur. Je ontdekt bovendien hoe je met minimale middelen in je rugzak veilig en comfortabel door de wildernis kunt trekken en hierin kunt leven. Je wordt begeleid door een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA).

Dit is een begeleide trekking. Wil je leren wat er nodig is om zelfstandig een wildernistrekking te lopen? Kies dan voor de cursussen van de Trekkingschool. Hierin doe je uitgebreide kennis op over onder andere navigatie, overlevingstechnieken en veiligheid.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.

Inspanningscategorie
Categorie 2 B/C – zie uitleg onder Algemeen. Deze trekking is geschikt voor beginners die conditioneel in staat zijn met een rugzak in berggebieden te lopen. Heb je nog niet eerder in de bergen en/of met een trekkingrugzak gelopen en lijkt deze trekking je wat? Mail of bel ons dan vrijblijvend om te overleggen of je fysiek aan deze trekking zou kunnen meedoen.
Absolute beginners kunnen het beste kiezen voor de rugzaktrektocht in Zweden.

Weertype
Het weer kan sterk variëren, van volle zon bij temperaturen boven 20 graden, tot regen en hagel. Ook moet je altijd rekening houden met nachtvorst. In een week heb je vaak een beetje van alles.

Te lopen afstand
Circa 40 tot 50 km (tussen 6 en 10 km per dag). De afstand die we lopen is afhankelijk van waartoe de groep in staat is. Bepalend is het tempo van de langzaamste loper. Om aan het lopen met een rugzak te wennen, worden de afstanden geleidelijk opgebouwd.

Uitrusting
De spullen die mee moeten in de rugzak, worden over groepen van 2 verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Voorafgaand aan de cursus ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Bovendien ontvang je bij de paklijst een tool waarmee je gemakkelijk uitrekent wat je rugzak met inhoud weegt. Zo begin je met het juiste rugzakgewicht aan de trekking.

Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een trekkingrugzak, mummieslaapzak en wandelschoenen.
We hebben een aantal extra trekkingrugzakken, die we gratis uitlenen.
Daarnaast kun je van ons een slaapmat huren.
Voor het huren van overige uitrusting kun je terecht bij HikersHouse.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen)
– 1 visvergunning
– gebruik van leenuitrusting, o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, kampeeruitrusting, tarp (kies je liever een tent, dan moet je zelf voor een trekkerstentje zorgen)
– gebruik van kaarten, kompas en gps, voor wie vooraf onze navigatiecursus in Wierden heeft gevolgd
– begeleiding door een erkend wildernisgids / survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)

Exclusief
– de reis naar de plek van samenkomst (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)

Ernaartoe
Zuid-Noorwegen is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

👇 video

wandelen door de wildernis in Zuid-Noorwegen in de zomer.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen

Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.