Northern Pioneers in het nieuws

Wildernisgids Tom helpt deelnemers van Kamp van Koningsbrugge om te overleven: ‘Navigeren zonder telefoon’

Tom Verrillo is wildernisgids en ziet de populariteit van survivallen en trektochten toenemen

Tom Verrillo (55) is wildernisgids en ziet de populariteit van survivallen en trektochten toenemen.
© Lenneke Lingmont

Door de komst van overlevingsprogramma’s als Kamp van Koningsbrugge, Special Forces en Expeditie Robinson zoeken steeds meer Nederlanders de grenzen op, ziet wildernisgids Tom Verrillo (55). Een trektocht van zes dagen in de ongerepte natuur van Scandinavië? Het is razend populair. „Het zijn plekken waar je niemand tegenkomt.”

Met enige regelmaat krijgt wildernisgids Tom Verrillo (55), woonachtig in Wierden en afkomstig uit Oldenzaal, een telefoontje van een deelnemer van een overlevingsprogramma, zoals Kamp van Koningsbrugge.

„Ze weten me steeds beter te vinden. Die deelnemers willen graag goed beslagen ten ijs komen”, vertelt hij. „En bovendien worden de toelatingseisen voor het tv-programma steeds strenger. Kun je alleen vuur maken? Dat is te weinig. Je moet ook kunnen navigeren met kaart en kompas.”

Zijn eigen bedrijf, Northern Pioneers Wildernistrekkings, loopt goed. Hij merkt dat de populariteit van trektochten, survivallen en bushcraft sterk toeneemt, mede dankzij de televisieprogramma’s. „Ik begeleid groepen op wildernistochten door voornamelijk Duitsland, Zweden en Noorwegen. We maken dan een langeafstandstocht van ongeveer zes dagen door de wilde natuur”, vertelt Verrillo. „Die tochten heb ik uitgezet aan de hand van mijn eigen ervaringen.” Verder geeft de wildernisgids cursussen.

Ga je op trektocht of ga je survivallen? Dan is een goede voorbereiding heel belangrijk, weet de wildernisgids uit eigen ervaring. Meer dan 20 jaar geleden ging de Oldenzaler voor het eerst op wildernistocht op IJsland. „Ik wandelde altijd al veel in de omgeving van Oldenzaal. Maar ik wilde heel graag iets anders proberen. Ik wilde in mijn eentje op pad op een plek op de wereld waar je niemand tegenkomt”, legt hij uit. „Ik verzamelde wat spullen bij elkaar die ik nog had liggen, zoals een oude rugzak en oude, stevige schoenen uit mijn tijd in dienst. Verder nam ik een grote pot pindakaas en roggebrood mee.”

Zo moeilijk kan zo’n tocht van meerdere dagen niet zijn, dacht Verrillo. „Maar alles wat verkeerd kon gaan, ging verkeerd. Die oude schoenen? Die waren zo versleten dat het water zo naar binnen liep. Mijn voeten waren drijfnat”, zegt hij. „En die rugzak? Veel te zwaar. Door die natte voeten had ik na twee dagen al last van enorme bloedblaren. Dat deed heel veel pijn. Maar toch vond ik de tocht geweldig. Ik wilde meer. Daarna ben ik me gaan verdiepen.”

  1. Zorg voor een goede uitrusting
    „Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Neem niet je oude rugzak mee op reis en loop ook geen dagen op je oude versleten schoenen. Zorg voor goede wandelschoenen en een goede tas”, aldus wildernisgids Tom Verrillo. „Verder moet je altijd een tent of een zogenoemde tarp (een zeil, red.) bij je hebben. Je moet jezelf te allen tijde kunnen beschutten tegen de elementen, zoals een keiharde regenbui. Zonder een tent is de kans groot dat je onderkoeld raakt. Dat is een van de grootste gevaren.”

  2. Denk aan voldoende water
    „Mensen kunnen zeker drie weken zonder eten, maar we kunnen slechts drie dagen zonder water. In die zin is water veel belangrijker dan voedsel. Neem dus voldoende water mee op reis”, aldus de Oldenzaler. „Is je water op? Ga dan op zoek naar drinkwater. Als je water hebt gevonden, kook het dan eerst. Dan weet je zeker dat je het kunt drinken en dat je er niet ziek van wordt. Er bestaan daarnaast filters die je op je waterfles kunt bevestigen. Die zorgen ervoor dat het water wordt gereinigd.”

  3. Neem een kaart en een kompas mee
    „In de wildernis kom je al snel buiten het bereik van het mobiele netwerk. Dat betekent dat je je telefoon niet als navigatie kunt gebruiken. Maar het is wel heel belangrijk dat je kunt zien waar je bent, zodat je niet verdwaald. Dat kan met een gps, een kompas, een kaart of zelfs de hemellichamen, zoals de zon, de sterren en de maan. Zorg ervoor dat je weet hoe je die middelen moet gebruiken.”

Meer informatie? northern-pioneers.nl

Wildernisgids Tom begeleidt groepen door de ongerepte natuur en geeft navigatiecursussen

Wildernisgids Tom Verrillo (55) begeleidt groepen door de ongerepte natuur. Daarnaast geeft hij onder meer navigatiecursussen. © Lenneke Lingmont

Een artikel over Northern Pioneers in o.a. De Twentsche Courant Tubantia, de Stentor en het AD van 1 juni 2024

Wildernisgids Tom en trainen voor Kamp van Koningsbrugge

Plaats een reactie