Wintersurvival met sneeuwschoenwandelen en pulka in Noorwegen

Eind februari zaten we met een groepje cursisten weer in Noorwegen voor onze jaarlijkse wintersurvival, waarbij we sneeuwschoenwandelen en onze bagage meegaat op een pulka. Tijdens deze survivaltraining leer je overleven in winterse omstandigheden voor je eigen wintertrektochten.

Winterkamperen onder een tarp

Stage in Noorwegen

Naast de cursisten was ook stagiair Jim mee. Hij liep stage om als WGA-gids te kunnen worden toegelaten tot de Wilderness Guides Association, de internationale beroepsorganisatie voor erkende wildernisgidsen. Als officieel WGA-gids mogen wij aspirant-gidsen een stageplek bieden, waarna zij bij een goed verlopen stage volwaardig WGA-lid kunnen worden.

Leven in een vrieskist

In algemene zin was het weer ons ‘vriendelijk’ gezind. Anders dan vorig jaar. Dit jaar sliepen we de eerste nacht onder onze tarps bij een temperatuur van -18 °C.
Eigenlijk elke keer weer een raar idee. Als je thuis je vrieskist opentrekt, wil je hem zo snel mogelijk weer dicht doen en bij de kou weg. Nu liggen we bij die temperatuur buiten. Iedereen had gelukkig de juiste slaapzakken, al dan niet aangevuld met thermo-ondergoed en een liner.

Bij de wintersurvival maak je een noodbivak van je tarp

De rest van de week waren de temperaturen wat milder, variërend van rond nul overdag tot richting -10 °C ’s nachts. Toch lag iedereen er ’s avonds meestal wel rond een uur of 7 in. Door de vermoeiende dag en de kou.

Leren over wintersurvival en sneeuwschoenwandelen met een pulka

De cursisten leerden deze week skills om zelfstandig in wildernisgebieden wintertrekkings te kunnen maken.
Naast (winter)navigatie leerden ze navigeren met de zon, de maan en de sterren. Ze realiseerden zich dat navigeren in een sneeuwlandschap andere koek is dan onder normale omstandigheden, omdat je veel minder goede referenties hebt.
De nadruk lag verder onder andere op overlevingstechnieken (tegen onderkoeling) en lawineveiligheid.

Vanwege lawineveiligheid leren we werken met een pieper en een sonde

Jim liep een prima stage en was duidelijk bedreven in het gidsen en geven van instructie. Dat zal hem zeker van pas komen in zijn eigen outdoorbedrijf.

Het was een toffe week met leuke, zeer gemotiveerde cursisten. Een groot compliment voor Michiel, Alwin en Rody. Ondanks de fysieke en mentale beproevingen waaraan ze werden blootgesteld, hebben ze de eindtest (dropping) succesvol volbracht.

High skilled in wildernistrekkings

Tot slot wil ik in het bijzonder cursist Michiel nog feliciteren. Hij heeft met deze wintertraining als afsluiting de drie hoofdmodules van onze Trekkingschool gedaan, met een uitstekend resultaat. Hij beschikt nu over de vaardigheden en kennis om in uiteenlopende wildernisgebieden onder extreme omstandigheden wildernistrekkings te maken.

Bekijk het uitgebreide fotoverslag van deze wintersurvival op Facebook

Bekijk de video van deze wintersurvival op Youtube

Wil je zelf ook in Noorwegen over wintersurvival en sneeuwschoenwandelen met een pulka leren voor je eigen wintertochten?
Je leest er alles over op de website van Northern Pioneers

Wintersurvival met sneeuwschoenwandelen en pulka in Noorwegen met module 3 van de Trekkingschool

Plaats een reactie