Cursus trekking en hiken met je hond

In april 2024 gaven we in Zweden weer de cursus over trekking en hiken met je hond. Dit was het vervolg op de basiscursus die we in Nederland geven.

Hiken op trektocht met Jack Russel

Cursus over trekking en hiken met je hond

Tijdens deze cursus leer je heel veel dingen over hoe je veilig en comfortabel een wildernistrekking kunt maken. In dit geval ervaar je ook nog eens hoe het is om dit samen met je hond te doen. Je ontdekt vanzelf een hoop praktische kanten, waarvoor je eigenlijk ook altijd weer een oplossing bedenkt.

Honden goed beschermd tegen kou

In april kan het in Zweden alle kanten op met het weer. De Scandinavische weergoden waren ons dit keer goed gezind, hoewel de nachten met temperaturen tussen 0 en -2 °C wat aan de frisse kant waren. De cursisten waren gelukkig goed voorbereid en hadden speciale jasjes voor hun honden meegenomen. Die vonden het trouwens soms prettiger om gewoon de slaapzakken van hun bazen te confisqueren.

Leren navigeren op trektocht met je hond

Trainen tijdens de tweedaagse trekking

We hebben ons onder andere beziggehouden met bushcrafttechnieken, veel navigatie en vuur maken. Een aantal essentiële skills voor in de wildernis. Om aan het lopen met een volle trekkingrugzak – inclusief hondenvoer – te wennen, bouwen we altijd geleidelijk op. Daarom begonnen we met een tweedaagse trekking. Zo konden de cursisten ook zien hoe hun honden op de kou zouden reageren. Dit verliep allemaal prima.

Met je hond rondtrekken door de natuur van Zweden

De dropping: de eindtest

Van donderdag t/m zaterdag gingen de cursisten alleen op pad met hun honden. Daar hebben ze alles wat ze geleerd hebben uitgebreid in de praktijk gebracht. Tijdens hun dropping hebben ze voortdurend contact gehouden met het basiskamp. We houden namelijk altijd de optie open om opgehaald te worden, mochten de honden het te zwaar vinden. Dogsafety first!

Alles is echter prima verlopen en de deelnemers konden perfect ervaren hoe het is om met de hond een trekking door de wildernis te maken.

Het perfecte gebied om een trektocht met je hond te leren maken

We geven deze cursus omdat we zelf veel trekkings met onze honden hebben gemaakt in de wildernis van Scandinavië. Omdat we weten hoe gaaf dit is, willen we niemand de trekkingcursussen met hond onthouden.

Bekijk het uitgebreide fotoverslag van deze tocht op Facebook

Bekijk de video van deze tocht op Youtube

Wil je zelf ook graag met je hond op trektocht? Je kunt het laagdrempelig en stapsgewijs leren door mee te doen aan de basiscursus in Twente/Salland.
Je leest er alles over op de website van Northern Pioneers

Plaats een reactie