Wintersurvival en wintertrekking Noorwegen

Verslag maatreis: wintersurvival, worst en zure snoepjes

Begin maart 2022 gaf ik een wintersurvival en wintertrekking-cursus aan een groep Belgische outdoor avonturiers. Ze hadden al flink wat ervaring met het normale wilderniskamperen en –trekken en wilden graag een keer onder begeleiding een wintertraining doen.

Maatreis vriendengroep in de sneeuw in Noorwegen.


Tijdens deze week trokken we op sneeuwschoenen en met alle bagage op een slee (pulka) de winterwildernis van Noorwegen in. Tijdens deze week sliepen de cursisten onder een tarp (een zeiltje) en in een zelfgebouwde sneeuwhut (quinzee) en kregen ze workshops in lawineveiligheid en navigatie. Daarnaast hebben we een aantal stevige daghikes gemaakt en de laatste liepen ze zelfstandig met hun groep.

De groep was zeer gemotiveerd en ondanks de kou hebben ze het hele programma afgewerkt zonder te klagen. Ze waren dan ook zichtbaar blij toen we een van de laatste avonden in een hut konden gaan zitten om te eten in plaats van in de ijzig koude wind. Ik vond ook dat ze dat echt wel verdiend hadden na zo’n barre week. Maar daarna liepen ze wel weer gewoon naar hun quinzees voor de overnachting.

Bouwen van een quinzee om in te overnachten in Noorwegen.

Hoewel we prachtige zonnige dagen hadden, waarbij het soms overdag best warm kon aanvoelen, waren de omstandigheden veelal behoorlijk extreem. Zo was de koudste nacht die we moesten doorstaan onder de tarp -15 °C. En overdag kon het dat tijdens het lopen door de wind ook wel worden als gevoelstemperatuur.

Uitzicht besneeuwde bergen in Noorwegen.

Al met al een supertoffe week, die ook voor mij erg aangenaam was vanwege de gezellige groep en de gretig uitgedeelde Belgische worst en zure snoepjes.

Wil je zelf ook een wintersurvival op maat voor je eigen groep?
Bekijk hier de mogelijkheden voor je eigen avontuur.

Plaats een reactie