In april 2024 gaven we in Zweden weer een cursus aan cursisten die kennis wilden opdoen over navigatie, overlevingstechnieken en wildernistrekking voor hun eigen tochten.
Cursus wildernistrekking
Tijdens deze populaire cursus leren de deelnemers de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt om veilig en comfortabel een wildernistrekking te kunnen maken. Een zinvolle cursus, omdat je dan minder kans hebt de beginnersblunders te maken die ik zelf heb gemaakt (inmiddels 21 jaar geleden).
Essentiële vaardigheden en leave no trace
Op de dag van aankomst beginnen we gelijk met een paar essentiële vaardigheden: touwknopen, tarp opzetten, het leave no trace-principe en waar je aan moet denken voor een goede nachtrust.
Wat de temperatuur betreft hadden we deze week geluk. Los van een enkel nachtje met lichte nachtvorst, lagen de nachtelijke temperaturen rond het nulpunt. Aangenaam dus. Overdag was het prima weer, los van een enkel regenbuitje. Maar dat hoort er in Scandinavië eigenlijk altijd wel bij.
Navigatie en overlevingstechnieken
Op maandag richten we ons voornamelijk op het werken met een bushcraftmes, navigatie en vuur maken. Een intensieve dag, maar wel een vol belangrijke skills die je als ‘gereedschap’ meekrijgt voor de rest van de week.
De 2-daagse wildernistrekking
Tijdens de 2-daagse trekking met overnachting ontdekken de cursisten wat je nou precies aan een kaart, kompas en gps hebt en hoe het is om met een volle trekkingrugzak te lopen. Afgezien van dat een enkele rugzak even wat moest worden bijgesteld, ging dat eigenlijk prima.
Aangekomen in het kamp moeten de cursisten dan hun tarps opzetten en vuur maken. Voor het gemak hebben we een trekkingmaaltijd bij ons, want zo’n loopdag is sowieso al pittig.
Terug naar het basiskamp
Met een omweg, waarin dit keer een aantal pittige klims zijn opgenomen, hiken en navigeren we terug naar het basiskamp. Daar zoekt iedereen weer zijn oude vertrouwde plekje of een nieuw stekkie op.
Donderdag is even een bijkomdag. In fysieke zin dan. Want we houden ons nog wel bezig met de kruispeiling, het verschuivende magnetisch noorden en wat vrije opdrachten, zoals lijm maken van hars en jachtwapens en eetbare planten. Intussen bedenk ik wie ik op welke plek ga neerzetten bij de dropping van de laatste twee dagen. Altijd een spannend moment voor de cursisten. Zodra ik ze de instructies en de coördinaten van hun overnachtingsplekken heb gegeven, zijn ze druk met de tochtplanning en even niet meer aanspreekbaar.
Jezelf testen tijdens de dropping
Ook bij deze groep verliepen de droppings – altijd in teams van minimaal 2 – prima en ze waren tevreden over hun eigen grensverleggende prestaties en wat ze geleerd hadden. Wat mij betreft hebben ze het allemaal prima gedaan. Ze hebben hun certificaten dan ook dik verdiend.
Bekijk het uitgebreide fotoverslag van deze tocht op Facebook
Bekijk de video van deze tocht op Youtube
Wil je zelf ook mooie kennis opdoen voor je eigen wildernistochten?
Je leest er alles over op de website van Northern Pioneers