Als lid van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) hebben we een artikel geschreven over alternatieve vormen van wintersport nu de Alpen minder sneeuwzeker worden.
Dit stuk is op 25 januari 2024 gepubliceerd op de website van de VvKR.
Veel pistes in diverse skigebieden liggen er treurig bij. Foto’s van groene hellingen en smalle, opgespoten sneeuwbanen komen overal op de sociale media en het nieuws langs. Fervente wintersporters zijn teleurgesteld. De hoop is dat het beter wordt. Maar door de opwarming van de aarde is het de vraag of wintersport op sommige bestemmingen in de toekomst nog wel zo vanzelfsprekend is.
Als inwoners van de Lage Landen zijn wij traditioneel gewend om voor de wintersport naar het Zuiden te reizen, waar je natuurlijk ook geweldige skiplaatsen vindt. Wie wel eens met een kompas werkt, weet dat je daarmee een 180 graden-fout kunt maken. Je gaat dan de tegenovergestelde richting uit. Misschien zou de wintersporter eens kunnen overwegen bewust een 180 graden-fout te maken en het kompas in de andere richting te volgen. Naar het Noorden.
In Scandinavië wordt elk jaar volop aan wintersport gedaan. Noren en Zweden bijvoorbeeld staan graag op de ski’s en vooral langlaufen is bij hen populair. De pistes en de skigebieden zijn er lang niet zo druk als in andere populaire skigebieden. Zulke alternatieve wintersportbestemmingen passen heel goed bij wie op zoek is naar kleinschaligheid en meer rust. De reisspecialisten van de VvKR sluiten met hun kleinschalige reizen dan ook perfect op deze vraag aan.
Wie op zoek is naar een ‘off the grid’ winter-experience, kan voor een nog alternatievere wintersportvakantie kiezen. In de Scandinavische landen vind je uitgestrekte wildernisgebieden. Door de noordelijke ligging van deze landen en de alom aanwezige bergen is sneeuw er ’s winters in grote delen gegarandeerd. Deze combinatie van wildernis en sneeuwzekerheid biedt volop mogelijkheden voor een avontuurlijke wintervakantie in de natuur, ver van de drukte en de prikkels van de moderne maatschappij.
Een mogelijkheid is een winterhuttentocht op sneeuwschoenen. Bij zo’n tocht trek je in een week door de winterwildernis. Prachtige, besneeuwde dalen met majestueuze dennen en sparren worden afgewisseld met arctisch aandoende hoogvlakten. Je loopt dag-etappes van berghut naar berghut. Dit zijn veelal onbemenste hutten die in ‘the middle of nowhere’ liggen. Ze zijn voorzien van alle basisbenodigdheden, zoals bedden, gaspitten en een houtkachel. Het verschilt per regio, maar doorgaans kom je hier weinig tot geen andere mensen tegen. Een mooie manier dus om fysiek bezig te zijn en even helemaal tot jezelf te komen.
Wil je het wat ruiger, dan kun je voor een wintertrekking kiezen. Ook weer op sneeuwschoenen. Je overnacht in een tent op plekken waar geen ander mens komt. Daarvoor heb je een slaapzak met de juiste comforttemperatuur nodig. ’s Nachts is er een oorverdovende stilte. Tot je de sympathieke geluidjes van een alpensneeuwhoen bij je tent hoort. Verblijf je langer op dezelfde plek, dan bouw je een comfortabele quinzee, een sneeuwhut. De temperatuur ligt in zo’n quinzee altijd rond 0 °C, ook als het buiten tot ver onder het nulpunt vriest. Ideaal om met een goed boek een sneeuwstorm uit te zitten. De bagage gaat mee op een pulka, een expeditie-slee, die je achter je aantrekt. Onderweg ontdek je onder andere waarom vuur maken in deze omstandigheden zo belangrijk is en leer je hoe je water kunt vinden en zuiveren. Een prachtige ervaring waarbij je leeft in de winterwildernis, met het ritme van de natuur.
Ben je op zoek naar een alternatieve wintersport op de piste of in de wildernis? Er is altijd een VvKR reisspecialist die je verder kan helpen met een kleinschalige reis met een persoonlijk karakter.
Deze blog is samengesteld met input van onderstaande VvKR-reisspecialist:
Northern Pioneers Wildernistrekkings is een trots lid van VvKR. Northern Pioneers organiseert in alle seizoenen survival reizen, wildernistrekkings en cursussen op het gebied van trekking, navigatie, survival en bushcraft, ook op maat. Alle reizen en cursussen worden begeleid door een wildernisgids/survivalinstructeur (CSWI/IWG- & WGA-erkend).