U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Algemeen

De Northern Pioneers-visie

Met Northern Pioneers nemen we je graag mee op een tocht door de fascinerende wildernissen van Noord-Europa. Als moderne mens zijn we vervreemd geraakt van het leven in en met de natuur, maar dit is een bijzondere ervaring die wat ons betreft voor iedereen bereikbaar moet zijn. Daarom zijn onze trekkings en cursussen voor een grote groep mensen toegankelijk. We kiezen bewust voor kleine groepen waarin iedereen zichzelf kan zijn, omdat we je in een persoonlijke sfeer een ervaring willen bieden waar je nog lang met veel plezier op terugkijkt.

Tijdens onze trekkings en cursussen leer je iets over survival en bushcraft. Dit wordt vaak geassocieerd met militarisme. Bij ons draait het daar niet om, maar ontdek je hoe je op een slimme en respectvolle manier kunt leven in en met de natuur.

Bestemmingen

Met name Scandinavië, maar ook een aantal andere landen op uitsluitend het noordelijk halfrond.

Reis- en cursusaanbod

Wildernistrekkings
Meerdaagse rugzaktrektochten waarin we alles wat we nodig hebben meenemen in onze rugzakken. Met overnachtingen in the-middle-of-nowhere. De nadruk ligt op lopen, kamperen en genieten van de natuur. Je leert ook basics van survival en bushcraft.

Base Camp & Hiking
Dagwandelingen vanaf een in de wildernis gelegen camping, waar we ook overnachten. De nadruk ligt op lopen, kamperen en genieten van de natuur. Ook een speciale variant voor hond+baas.

Winter Experience
Winterwandelingen vanaf een natuurcamping, waar we ook overnachten. Bij sneeuw lopen we op sneeuwschoenen. De nadruk ligt op lopen, kamperen en genieten van de natuur.
Meerdaagse wintertrekkings waarin we alles wat we nodig hebben meenemen in onze rugzakken of op onze pulka (expeditieslee). Bij sneeuw lopen we op sneeuwschoenen. Met overnachtingen in the-middle-of-nowhere. De nadruk ligt op lopen, kamperen en genieten van de natuur. Je leert ook basics van wintersurvival en bushcraft.

Cursussen | trekkingschool en navigatieschool
Dag-, weekend- en weekcursussen in Nederland en het buitenland.

Stenen hut - NoorwegenStenen hut - Noorwegen

De cursussen en cursusreizen hebben altijd op de een of andere manier iets met de natuur of met wildernistrekkings te maken. Ze zijn bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die hun bestaande kennis en vaardigheden willen uitbreiden om hun eigen wildernistrekkings leuker, veiliger of interessanter te maken, maar ook voor wie nog nooit een trekking heeft gelopen of iets met wildernis-survival en bushcraft heeft gedaan. Voor cursussen ontvang je na afloop een certificaat.

Tot slot draait het bij alle reizen en cursussen vooral ook om genieten van de natuur en lekker bezig zijn in een kleine, gezellige groep.

Waarde van een certificaat

Bij elke cursus hoort een certificaat, dat je alleen ontvangt als je er echt iets voor hebt gedaan. Het is niet zomaar een papiertje. Met dit certificaat garanderen wij namelijk dat je kennis en vaardigheden bezit waarmee je in staat bent om - op het niveau van de cursus - in wildernisgebieden te navigeren en/of te overleven. Dit zijn bijzondere skills die je je alleen eigen kunt maken door er actief mee bezig te zijn. Je verdient een certificaat dan ook alleen als je actief aan de cursus hebt deelgenomen.

Gebieden, seizoenen en het Scandinavische weer

Veel van de wildernisreizen gaan naar Scandinavië. Hier bestaat namelijk het allemansrecht, wat inhoudt dat je - rekening houdend met een aantal regels - praktisch overal in de wildernis mag gaan en staan waar je wilt. Het perfecte terrein dus om alle aspecten van het wildernisleven optimaal te beleven.

Scandinavië - alle weertypen op één dagScandinavië - alle weertypen op één dagScandinavië is ook in het voor- en naseizoen ongekend mooi. Het weer is aangenaam, er zijn weinig tot geen toeristen, de stekende muggen en vliegjes zijn weg en de natuur laat zich in alle rust van haar beste kant zien. De reden waarom voor de meeste van de reizen voor deze periode is gekozen.

Veel mensen laten Scandinavië naast zich liggen omdat het er altijd koud zou zijn. Niets is minder waar. Het weer varieert weliswaar per gebied, maar is in het algemeen stabieler dan in Nederland. Zo kun je in het voorjaar in Midden-Zweden naast regen of een hagelbui ook perioden met temperaturen van 20 °C of hoger verwachten. In de Noorse bergen kan het zelfs licht vriezen als het hoogzomer is, maar daar staan ook weer dagen van 25 °C tegenover.
Laat je door het Scandinavische weer in elk geval niet afschrikken, maar zie het vooral als een mooi natuurverschijnsel om van te genieten!

Inspanningscategorieën en conditie-eisen

In de praktijk blijkt dat als je over een normale conditie beschikt, de reizen en cursussen voor jou geen probleem zullen vormen. Voor de meerdaagse trekkings moet je wel met een trekkingrugzak kunnen en willen lopen. Daarbij is het ook weer zo dat we alleen meenemen wat echt noodzakelijk is, dus het gewicht van je rugzak zal tot een minimum beperkt blijven. Voor wintertochten geldt dat je wel van een beetje kou moet houden. Hierbij is het weer zo dat je van tevoren goede informatie krijgt over wat je moet meenemen voor een comfortabel verblijf in de wildernis.

Een ‘normale conditie’ is wanneer je normaal sport beoefent of in staat bent een flinke afstand te lopen of te fietsen zonder direct in de problemen te komen. Wil je iets extra aan je conditie doen, begin dan ruim van tevoren met stevige, langere dagwandelingen, als het kan door glooiend terrein. Voeg elke keer dat je gaat weer wat extra gewicht aan je (dag)rugzak toe. Eventueel kun je dit afwisselen met hardlopen of fietsen. Train wel verstandig om blessures te voorkomen!

Bij de reizen en cursussen wordt een categorie vermeld aan de hand waarvan je een globale inschatting kunt maken van het inspanningsniveau. Deze categorieën worden aangegeven met de cijfers 1 t/m 3 in combinatie met de letters A t/m C en de aanduiding PLUS.

Categorie 1
Normale conditie vereist. In staat zijn met een kleine dagrugzak op maximaal 20 km per dag te lopen tijdens wandelingen of sneeuwschoenwandelingen vanuit een basiskamp. Geen specifieke wandelervaring nodig.
Categorie 2
Normale conditie vereist. In staat zijn met een trekkingrugzak op 10-15 km per dag te lopen tijdens niet-extreme trekkings of sneeuwschoentrekkings. Geen specifieke wandelervaring nodig.
Categorie 3
Meer dan normale tot zeer goede conditie vereist. In staat zijn met een trekkingrugzak op 15-25 km per dag te lopen tijdens (niet-)extreme trekkings of sneeuwschoentrekkings. Hiervoor moet je al enige ervaring met trekkings hebben. Deze trekkings zijn zwaar vanwege de af te leggen afstand of het type terrein.

Categorie A
Vlak tot licht glooiend terrein
Categorie B
Licht glooiend tot heuvelachtig terrein
Categorie C
Heuvelachtig tot bergachtig terrein

PLUS
De kou is een verzwarende factor.

Let op: voor alle activiteiten geldt, ongeacht de periode waarin zij plaatsvinden, dat zij onder slechte weersomstandigheden altijd als zwaarder zullen worden ervaren.

Sneeuwveld - IJslandSneeuwveld - IJsland

Gaandeweg een reis blijkt waartoe een groep in staat is. Afhankelijk van wat de deelnemers aankunnen of willen, kunnen de activiteiten of afstanden zo nodig worden aangepast of kan een rustdag worden ingelast.

Ook voor jou?

De reizen en cursussen zijn in principe geschikt voor iedereen: vrouw en man, jong en oud. Qua leeftijd is er geen bovengrens. Belangrijk is dat je voor jezelf weet dat je een reis of cursus fysiek aankunt. De minimumleeftijd voor zelfstandige deelname is 18 jaar. Vanaf 16 jaar is deelname samen met een ouder/begeleider mogelijk.

Om een idee te geven van het type deelnemer: de jongste deelnemer was 18 en de oudste 58. De oudste deelnemer aan de fysiek minst inspannende cursus - de navigatiecursus in Wierden - was 69. De meeste deelnemers zijn dertigers en veertigers. Er doen zowel mannen als vrouwen aan mee. In verhouding nemen er iets meer mannen dan vrouwen deel, maar vrouwen zijn bij alle reizen en cursussen goed vertegenwoordigd. Mooi om te zien is dat de leeftijdsverschillen bij geen enkele reis of cursus een rol spelen. Samen op weg zijn en bezig zijn in de natuur bindt mensen, zo blijkt elke keer weer.

De couch potato

‘A lazy person who does nothing but sit on the couch and watch television’.

Tegenwoordig brengen veel tieners hun tijd zittend op de bank of gamend achter hun gamecomputer door. Voor hen is dat normaal, want het is nou eenmaal de tijd waarin zij opgroeien. Soms is het goed dat ze even helemaal uit hun vertrouwde omgeving komen om te zien dat er ook nog andere leuke en uitdagende dingen bestaan dan de ‘nieuwste tv-serie’ of een ‘weekendsessie gamen’.
Waar kan dat beter dan middenin de natuur, waar je het zonder apparaten of wifi-signaal moet stellen. Wildernistrekkings zijn een mooie manier om jongeren een andere ervaring te bieden en te activeren. Een uitdagende week van lichamelijke inspanning, mooie ervaringen, overlevingstechnieken en groepsgevoel geeft jonge mensen niet alleen nieuwe inzichten, maar ook zelfvertrouwen.

Ook zijn wildernistrekkings een leuke manier om een stoere vader/zoon-vakantie te beleven.

De hond

De ultieme plek voor je hondDe ultieme plek voor je hondEr is niets mooier dan een wildernistocht met je hond. Daarom bieden we met ingang van 2019 twee nieuwe hondenreizen aan, waarover later meer informatie op de website zal verschijnen. Blijf als eerste op de hoogte door de gratis Nieuwsbrief aan te vragen.

Wat je mag verwachten

Heb je belangstelling voor een bepaalde reis, dan kun je eventuele vragen altijd stellen. Besluit je mee te gaan, dan ontvang je een inschrijfformulier. Na je inschrijving krijg je uitgebreide informatie over reismogelijkheden, uitrusting, veiligheid en allerlei andere praktische zaken. Deze informatie ontvang je via de mail (op verzoek per post).

Vanwege de aard van de reizen en cursussen worden ze niet door een normale reisleider of vrijwilliger begeleid, maar door een professionele wildernisgids. De gids is gediplomeerd, heeft de wildernis onder uiteenlopende omstandigheden leren kennen en beschikt over een goede kennis van kamperen en navigeren, overlevingstechnieken, veiligheid en noodsituaties en andere belangrijke zaken. Daarnaast is hij in het bezit van een certificaat voor wildernis-EHBO. Zie ook Over ons.

Prijzen en wat je ervoor krijgt

Wil je de wildernis maximaal beleven, dan moet je er zoveel mogelijk onzichtbaar in opgaan. Dat kan alleen met kleine groepen. Er is met een kleine groep ook meer tijd en ruimte voor elke deelnemer en er kan gemakkelijk invulling worden gegeven aan groepswensen of eigen wensen en leermomenten. Daarom gaan we met maximaal 4 tot 8 personen op pad. Verder zijn alle reizen en cursussen inclusief voeding, overnachtingen en het gebruik van uitrusting, bijvoorbeeld sneeuwschoenen, tarps, survivalkit, kampeerspullen en kaart, kompas en gps.

Knusse hut - NoorwegenKnusse hut - Noorwegen

Voor sommige reizen en cursussen kan een korting gelden. Als een korting van toepassing is, wordt dat bij de reis of cursus vermeld.

De op deze website vermelde prijzen gelden voor de gegeven reis- of cursusbeschrijving en zijn inclusief btw. Prijzen van maatreizen en teambuildings zijn op aanvraag.

 

Veiligheid

Gidsen en instructeurs doen er alles aan om de activiteiten en de omstandigheden voor de deelnemers zo veilig mogelijk te houden. Veiligheid staat altijd bij alle activiteiten voorop. 

Ernaartoe

Deelnemers moeten zelf en voor eigen rekening naar het startpunt van een reis of cursus reizen.
Hier is bewust voor gekozen omdat je dan:
- zelf kunt kiezen hoe je het liefst reist;
- eventueel kunt carpoolen met andere deelnemers om de reiskosten laag te houden;
- na de reis of cursus langer in het land kunt blijven, bijvoorbeeld voor vakantie.

Je krijgt wel informatie over hoe je naar de verschillende gebieden kunt reizen en wordt als je dat wenst geholpen bij het vinden van de juiste vluchten of veerdiensten.

Carpoolen is een goede manier om de kosten laag te houden. Voor elke reis of cursus wordt een deelnemerslijst verspreid, zodat wie dat wil met elkaar kan meerijden of autohuur of taxikosten kan delen

Tip! Boek je reis of cursus zo vroeg mogelijk. Je kunt dan namelijk op tijd op zoek naar boot- of vliegtickets, die vaak goedkoper zijn als je ze vroeg boekt. Ook is het samenreizen per vliegtuig en huurauto of auto alleen gemakkelijker en/of goedkoper te organiseren als je vroeg boekt. Bij een aantal reizen ontvang je bovendien een vroegboekkorting.

Verzekeringen

Elke deelnemer moet zelf een reisverzekering en eventueel een annuleringsverzekering afsluiten. Een reisverzekering is absoluut aan te raden. Let erop dat deze voldoende dekking biedt voor de activiteiten die je gaat doen (met de reisverzekering van de NKBV zit je sowieso goed). Vraag bij je eventuele annuleringsverzekering ook na of ‘samengestelde reizen’ worden gedekt.

Northern Pioneers is in het bezit van een aansprakelijkheidsverzekering voor de reisbranche.

Vertrek

Voor onze reizen en cursussen geldt een minimum aantal deelnemers. Indien dat aantal niet wordt gehaald, bestaat de kans dat de reis of cursus wordt geannuleerd. In de praktijk zijn er voor de meeste reizen en cursussen altijd voldoende inschrijvingen en vaak gaan ze ook door als het minimum net niet wordt gehaald.

Meer informatie lees je in onze voorwaarden (vraag onze voorwaarden aan).

Supermarktbus - IJslandSupermarktbus - IJsland

Benodigde uitrusting

Bij de reizen moet je zelf zorgen voor een slaapzak en goede wandelschoenen en het liefst ook voor een voldoende ruime rugzak. Daarnaast behoort wandelkleding tot je basisuitrusting. Voor bijna alle andere uitrusting wordt gezorgd. Je krijgt van tevoren informatie over wat je precies moet meenemen. Mocht je niet direct een rugzak willen kopen, dan kun je gebruikmaken van een leenrugzak. Ook gps-apparaten en kompassen zijn gratis te gebruiken. Mocht je toch iets essentieels in je uitrusting missen, dan kun je dat eventueel voor een kleine prijs bij de reis of cursus huren. Je ontvangt vooraf uitgebreide informatie over de juiste kleding en uitrusting.

Als deelnemer aan een reis of cursus van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nodig hebt - voor of na de reis - voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Ethiek

Omdat de natuur in onze wereld kwetsbaar is geworden, gaan we er tijdens onze reizen en cursussen zorgzaam mee om. Dit betekent dat we flora en fauna met respect behandelen en we geen sporen van onze aanwezigheid achterlaten.
Hoewel je tijdens sommige van de reizen en cursussen vallen gaat maken, zullen we (uitgezonderd vis) geen dieren doden.

Alcohol

Alcohol is tijdens de meeste reizen en cursussen niet toegestaan vanwege de aard van de activiteiten. Een uitzondering geldt voor de laatste avond.
Alcoholgebruik is voor eigen risico.