
Wintertochten
Bestemming: Noorwegen, Setesdal
Duur: 8 dagen
Prijs: € 1375,- p/p
Niveau: beginners
Datum: 10 t/m 17 maart 2024 (zie agenda)
Een week lang op sneeuwschoenen door het spectaculaire winterse berglandschap van Zuid-Noorwegen. We verblijven in een mooie berghut in the-middle-of-nowhere. Van hieruit maken we avontuurlijke daghikes én een 2-daagse tocht met overnachting naar een berghut boven de boomgrens. Je kunt meedoen aan verschillende workshops. En er is voldoende ruimte om lekker te onthaasten!
Activiteiten:
Sneeuwschoenwandelen met alleen een dagrugzak op | verblijf in berghutten | genieten van spectaculaire winterse natuur | zoete thee drinken bij de warme houtkachel | workshop lawineveiligheid | workshop navigatie | workshop vuur maken | onthaasten
Gebied
Het Setesdal is een wildernisgebied in het zuidwesten van Noorwegen. Dit gebied wordt gekenmerkt door diepe valleien, hoogvlakten en middelgebergte, waarvan de toppen soms een hoogte van meer dan 1300 meter bereiken.
Diep verscholen in de bergen liggen verschillende knusse hutten die uitnodigen tot een avontuurlijke huttentocht op sneeuwschoenen.
Je zult steeds weer verrast worden door het indrukwekkende winterlandschap. De ene keer loop je door prachtige, beschutte dalen, waar de bomen soms alleen nog met hun toppen boven de sneeuw uitsteken. Een andere keer over arctisch aandoende hoogvlakten, waar je tijdens grijs weer het gevoel hebt in een zwart-witwereld te zijn beland.
Soms heb je het geluk een groep rendieren in de verte te zien langstrekken. En zie je een witte flits die veel lawaai maakt? Dan is dat een alpensneeuwhoen die zijn soortgenoten waarschuwt voor onze aanwezigheid 😉.

Tochtbeschrijving
We komen met de groep samen op een camping in een gezellige wintersportplaats. De eerste dag overnachten we hier in een comfortabele hut en krijg je uitleg over de week. Op maandag rijden we naar de plek waar we onze auto’s achterlaten. Daar krijg je instructies over hoe je met sneeuwschoenen moet lopen. Sneeuwschoenwandelen is niet moeilijk. Het voelt eerst even onwennig, maar al snel is het niet anders dan normaal lopen.
Vervolgens wandelen we naar de berghut die het grootste deel van de week ons ’thuis’ zal zijn. Van daaruit doen we verschillende daghikes in de omgeving. De gids geeft in en bij deze hut een aantal interessante workshops waaraan je kunt meedoen.
Woensdag is de dag waarop we starten met een 2-daagse hike met overnachting naar een berghut op 1300 m hoogte. Zodra we het dal van ‘onze’ hut verlaten, betreden we een arctische wereld. Tijdens deze hike kun je gelijk oefenen wat je geleerd hebt tijdens de workshop kaart, kompas en gps.
En wat we op vrijdag gaan doen? Dat is nog even een verrassing 🛠🧱.

Op zaterdag keren we terug naar de camping in het skidorp en heb je tijd voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld lekker relaxen of een bezoek brengen aan het subtropisch zwemparadijs. Daarnaast zijn er gezellige kroegjes, waar je prima terecht kunt voor een après-sneeuwschoen. ’s Avonds sluiten we af met een gezellig etentje in het uitstekende restaurant van onze camping.
De berghutten waar we verblijven zijn basic en onbemand, maar comfortabel. Er zijn basic toiletvoorzieningen, maar er is geen stroom 🕯🕯🕯. Kook- en drinkwater maken we zelf door sneeuw te smelten. In de hutten zijn proviandkasten aanwezig. Een deel van de maaltijden halen we in de hutten en een deel nemen we zelf mee. We gaan ook een keer ons eigen brood bakken. Leuk en lekker!
Het gebied waar we verblijven, staat niet bekend als lawinegevaarlijk. Voor maximale veiligheid krijgt elke deelnemer toch een lawinedrie-eenheid mee: pieper, sonde en lawineschep. Tijdens de workshop lawineveiligheid krijg je uitleg over het gebruik van deze middelen en oefenen we ermee. Zo zijn we als groep goed voorbereid tijdens onze hikes. Veiligheid staat trouwens altijd voorop bij onze tochten!
Wil je graag eerst meer informatie over deze tocht? Doe dan mee aan onze infodagen.

Lees meer over deze wintertocht
Algemeen
8-daagse huttentocht op sneeuwschoenen, waarbij o.a. gezelligheid, genieten van de Noorse winterwildernis en mentale ontspanning centraal staan. Bij belangstelling kun je deelnemen aan een aantal leerzame workshops. Deze tocht is ideaal voor wie op een laagdrempelige en comfortabele manier door spectaculaire winterwildernis wil wandelen. Het uitgangspunt is dat alle spullen meegaan in een dagrugzak (circa 35 liter). Je hoeft dus niet met een zware trekkingrugzak te lopen.
Je wordt begeleid door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA). We houden in het programma altijd rekening met de kou en met wat de deelnemers aankunnen.
Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 6.
Inspanningscategorie
Categorie 1 B/C PLUS – zie uitleg onder Algemeen. Geschikt voor beginners. Voor deze wintertocht moet je van winterse kou houden.
Weertype
Het weer kan sterk variëren, van mooi winterweer met een zonnetje tot zelfs een sneeuwstorm. Overdag en ’s nachts kan de temperatuur onder 0 °C liggen. ’s Nachts kunnen temperaturen van -20 °C voorkomen. Maar dan zitten wij in de warme hut.
Te lopen afstand
De langste dagafstand zal circa 14 km zijn (bij de 2-daagse hike). De overige hikes zijn korter.
Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een dagrugzak en (winter)wandelschoenen. Eventueel kun je van ons een rugzak lenen.
Voor de hutovernachtingen volstaan een liner (of een dunne zomerslaapzak) en een kussensloop. Uiteraard ontvang je van tevoren alle informatie die je nodig hebt om onder winterse omstandigheden comfortabel te kunnen leven, bijvoorbeeld over kleding.
Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.
Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden (snacks moet je zelf voor zorgen)
– gebruik van sneeuwschoenen en een wandelstok
– gebruik van lawinepieper, sonde en lawineschep (workshop lawineveiligheid)
– gebruik van kaart, kompas en gps (workshop navigatie)
– gebruik van een firestriker (workshop vuur maken)
– begeleiding door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)
Exclusief
– reis (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)
Ernaartoe
Zuid-Noorwegen is goed te bereiken met de auto en redelijk goed met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.
Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen
Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).
Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.






