Sneeuwschoenwandelen met huttentocht – Noorwegen

sneeuwschoenwandelen tijdens huttentocht in noorwegen


Wintertochten

Bestemming: Noorwegen, Setesdal
Duur: 8 dagen
Prijs: € 1195,- p/p
Niveau: beginners
Datum: 19 t/m 26 maart 2023 (zie agenda)

Een week lang op sneeuwschoenen door het spectaculaire winterse berglandschap van Zuid-Noorwegen. We trekken van hut naar hut. Na afloop van een wandeldag overnacht je in een knusse hut in the-middle-of-nowhere.

Activiteiten:
Sneeuwschoenwandelen met alleen een dagrugzak op | overnachten in berghutten | genieten van spectaculaire winterse natuur | zoete thee drinken bij de warme houtkachel | workshop lawineveiligheid | onthaasten

Gebied

Het Setesdal is een wildernisgebied in het zuidwesten van Noorwegen. Dit gebied wordt gekenmerkt door diepe valleien, hoogvlakten en middelgebergte waarvan de toppen op sommige plekken een hoogte van meer dan 1300 meter bereiken.
Diep verscholen in de bergen liggen verschillende knusse hutten die uitnodigen tot een avontuurlijke huttentocht op sneeuwschoenen.

Je zult verrast worden door het indrukwekkende winterlandschap. De ene keer loop je door de prachtige, beschutte dalen, waar de bomen soms alleen nog met hun toppen boven de sneeuw uitsteken, de andere keer over de arctisch aandoende hoogvlakten, waar je tijdens grijs weer het gevoel hebt in een zwart-witwereld te zijn beland.

Andere mensen zullen we onderweg weinig tegenkomen. Maar kijk niet raar op als we ineens een groep rendieren in de verte zien langsdenderen of de vrolijke geluidjes van het alpensneeuwhoen met ons meereizen.

Tochtbeschrijving

We starten onze tocht op een camping in een gezellig skidorp, waar we zondagnacht als groep in een comfortabele hut overnachten. Op maandag krijg je instructies over hoe je met sneeuwschoenen moet lopen. Sneeuwschoenwandelen is helemaal niet moeilijk, maar het is wel prettig als je even hebt kunnen oefenen voordat we op pad gaan.
Hoewel het gebied waar we doorheen trekken niet bekend staat als lawinegevaarlijk, krijgt elke deelnemer voor maximale veiligheid een lawinedrie-eenheid mee: pieper, sonde en lawineschep. Je krijgt bovendien een workshop over het gebruik van deze middelen, zodat we als groep goed voorbereid op pad kunnen.

Vervolgens vertrekken we naar de eerste berghut op onze route en trekken we hoger de bergen in, tot boven de boomgrens. Vanaf deze ‘arctisch’ gelegen hut lopen we op dinsdag door naar een andere hut, die meer in een bebost dal ligt. Hier verblijven we een extra dag, die in het teken staat van een mooie lange hike door de verstilde omgeving.

berghut in de winter in noorwegen

Op donderdag is het even klimmen om weer op hoogte te komen, waarna we in de loop van de middag bij de volgende hut zullen aankomen, wederom in een mooi dal. Alle berghutten waar we verblijven zijn basic, onbemand en voorzien van proviandkasten, waar we elke avond een lekkere avondmaaltijd kunnen uitkiezen. Ook bakken we een keer ons eigen brood.

Dan is het tijd voor het laatste deel van de tocht. Op vrijdag lopen we nog een flink stuk door de wildernis en komt langzaam de bewoonde wereld weer in zicht. Ter afsluiting kunnen we in het berghotel van die avond tijdens een heerlijke maaltijd en een lekker drankje nog even namijmeren over de tocht.

Op zaterdag keren we per bus terug naar onze camping in het skidorp, waar je tijd voor jezelf hebt. Zo kun je lekker gaan relaxen, een bezoek brengen aan het subtropisch zwemparadijs om even te acclimatiseren, een gezellig kroegje bezoeken voor een ontspannende après-sneeuwschoen-borrel of samen met de gids nog een leuke hike op sneeuwschoenen maken om nog één keer te herbeleven hoe gaaf het was.

uitzicht berghut op een winteravond in noorwegen

Lees meer over deze wintertocht

Algemeen
8-daagse huttentocht op sneeuwschoenen, waarbij o.a. gezelligheid, genieten van de Noorse winterwildernis en mentale ontspanning centraal staan. Deze tocht is ideaal voor wie op een laagdrempelige en comfortabele manier door spectaculaire winterlandschappen wil trekken. Je wordt daarbij begeleid door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA) die het gebied heel goed kent, de nodige zaken organiseert en regelt en er voor de deelnemers is. We houden in het programma altijd rekening met de kou en met wat de deelnemers aankunnen.

Aantal deelnemers
Minimaal 4, maximaal 8.

Inspanningscategorie
Categorie 1 B/C PLUS – zie uitleg onder Algemeen. Geschikt voor beginners. Voor deze wintertrekking moet je van winterse kou houden.

Weertype
Het weer kan sterk variëren, van mooi winterweer met een zonnetje tot zelfs een sneeuwstorm. Overdag en ’s nachts kan de temperatuur onder 0 °C liggen. ’s Nachts kunnen temperaturen van -20 °C voorkomen. Maar dan zitten wij in de warme hut.

Te lopen afstand
In totaal zullen we een afstand van circa 60 km afleggen. De langste dagafstand zal circa 16 km zijn. Gemiddeld lopen we tussen 4 en 6 uur per dag. Op sneeuwschoenen loop je verrassend snel. Sneller dan je misschien zou denken.

Uitrusting
Voorafgaand aan de reis ontvang je een uitgebreide paklijst waarop je precies kunt zien wat je zelf moet meenemen en waar wij voor zorgen. Wat je zelf in ieder geval moet meenemen zijn persoonlijke zaken, zoals een ruime dagrugzak en (winter)wandelschoenen. Eventueel kun je van ons een rugzak lenen.
Voor de hutovernachtingen volstaan een dekbedovertrek (of een dunne slaapzak) en een kussensloop. Uiteraard ontvang je van tevoren alle informatie die je nodig hebt om onder winterse omstandigheden comfortabel te kunnen leven, bijvoorbeeld over kleding.

Voeding, ook voor vegetariërs en veganisten
Wij zorgen voor alle maaltijden. Snacks voor tussendoor moet je zelf meenemen. Ben je vegetariër of veganist of heb je een allergie? We houden rekening met je wensen.

Inclusief
– alle overnachtingen
– alle maaltijden
– gebruik van sneeuwschoenen en een wandelstok
– gebruik van lawinepieper, sonde en lawineschep (workshop lawineveiligheid)
– busrit terug naar de camping van vertrek
– begeleiding door een erkend wildernisgids / winter-survivalinstructeur (CSWI/IWG & WGA)
– een leuk videoverslag op YouTube (voor wie dat wil)

Exclusief
– reis (vraag ons naar een indicatie van de reiskosten en reismogelijkheden)
– reis- en/of annuleringsverzekering (wij raden aan deze verzekeringen af te sluiten)

Ernaartoe
Zuid-Noorwegen is goed te bereiken met de auto en redelijk goed met het openbaar vervoer. Je ontvangt voorafgaand uitgebreide informatie over de mogelijkheden om naar de plek van samenkomst te reizen. Deelnemers die samen willen reizen worden met elkaar in contact gebracht.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Lees hier de klantervaringen

Meer informatie vind je onder Algemeen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

STO Garant Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant.
U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Bekijk ook de voorwaarden van Northern Pioneers.

steenmannetje in de sneeuw tijdens huttentocht Noorwegen in de winter
winterlandschap met sparren in de sneeuw Noorwegen
arctisch landschap noorwegen huttentocht