U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Trekkingschool

De natuurlijke wildernis die onze aarde rijk is, heeft een steeds grotere aantrekkingskracht op mensen. De een zoekt in de natuur compensatie voor de drukte en veeleisendheid van ons moderne bestaan, de ander laat zich inspireren door de vele survivalprogramma's die op tv te zien zijn. Welk avontuur je ook aangaat, een goede voorbereiding gaat je verblijf in de wildernis een stuk leuker maken! 

Binnen de trekkingschool kun je een cursus volgen die uit afzonderlijk te volgen modulen bestaat. Tijdens deze cursus word je voorbereid op het maken van trektochten in (extreme) wildernisgebieden en leer je survivaltechnieken waarop je kunt terugvallen in noodsituaties. Soms krijg je theoretische en praktische lessen in een basiskamp, maar meestal doe je je skills op terwijl we onderweg zijn door bossen en over fjells, onder de wildernisomstandigheden waarin je ze wilt leren.

Waarom zou je in een cursus investeren?

Avontuur
In vroegere tijden waren mensen een met de natuur en was de wildernis hun natuurlijke habitat. Veel vaardigheden waarop onze voorouders vertrouwden, zijn wij als moderne mens verloren. Al met een aantal van die oude skills krijg je meer zelfvertrouwen en kun je je wildernistochten nog avontuurlijker maken.

Veiligheid
Deal met de situatie zoals die komt: je bent onderweg en het weer gaat omslaan of je hebt slecht gepland en je kunt niet op tijd bij je volgende overnachtingsplaats zijn. Ga je terug? Raak je in paniek? Of loop je door met alle risico's van dien? Weet je iets van survival en bushcraft, dan ben je relaxt. Je zoekt een plekje, slaat je tarp op, maakt je vuurtje en creëert voor jezelf de omstandigheden waarin je comfortabel over je vervolgplan kunt nadenken. Je weet zo situaties het hoofd te bieden waarin je anders misschien de reddingsdienst moet inschakelen.

Fun
Vol zelfvertrouwen door de wildernis lopen is veel leuker dan overal gevaren zien. Voel je je één met moeder aarde, dan verleg je steeds gemakkelijker je grenzen en doe je ervaringen op die je anders nooit zou meemaken.

Drie cursusmodulen

Speciaal voor mensen die zelfstandig de wildernis willen intrekken, hebben we drie cursusmodulen ontwikkeld. Navigatie, survival, bushcraft en veiligheid lopen als een rode draad door alle modulen en zijn toegespitst op situaties die je in de praktijk kunt tegenkomen. Daarnaast komen veel andere leuke en interessante onderwerpen aan bod.

Module 1 'Essential basics' (Zweden)
Je leert een groot aantal basisvaardigheden, waarmee je al heel goed zelfstandig op pad kunt.

Module 2 'High skills en training' (Noorwegen)
Deze vervolgcursus brengt je naar een heel ander gebied met nieuwe uitdagingen. Naast het leren van nieuwe skills, worden de kennis en vaardigheden die je in Zweden hebt opgedaan, naar een hoger level getild.

Module 3 'Winter skills' (Noorwegen)
Tijdens deze ultieme wintertraining ga je je opgedane kennis toepassen in winterse omstandigheden en leer je nieuwe technieken om in (extreme) winteromgevingen te overleven.

Solo: de allermooiste ervaring is alleen door de wildernis trekken. Maar voor veel mensen is dit ook een grote stap. Voor wie minimaal module 1 en 2 heeft gevolgd, bestaat de mogelijkheid een solo te doen, waarin je ervaart hoe het is om helemaal alleen in de wildernis te zijn. Binnenkort volgt hierover meer informatie.

Om aan module 2 of 3 mee te kunnen doen, moet je module 1 hebben gevolgd. Uitzondering: als je over aantonbare ervaring beschikt op het gebied van navigatie en vuur maken, kun je ook aan module 3 ('Winter skills') meedoen zonder module 1 te hebben gevolgd. Weet je niets van navigeren of vuur maken, dan kun je bij ons een voorbereidend weekend op module 3 volgen (vraag naar de mogelijkheden). Van module 1 kun je direct naar module 3, maar module 2 wordt aangeraden, omdat daarin ook technieken worden behandeld die je in de winter van pas komen.

Eisen voor deelname en cursusopbouw

Je moet over een normale conditie beschikken en bereid zijn back-to-basics te leven. Hoewel je tijdens de cursus wordt voorbereid op situaties die extreem kunnen zijn, worden de deelnemers niet extreem belast. Je zult jezelf weliswaar soms tegenkomen, maar als je alleen maar met afzien bezig bent, leer je wat ons betreft niets. Daarom is de cursus zo opgebouwd dat je met elke module een stapje verder komt qua skills en loopconditie- en ervaring. Kort gezegd werk je op een laagdrempelige en ongedwongen manier toe naar een kennis- en conditieniveau waarmee je in extreme en minder extreme wildernisgebieden veilig trekkings kunt maken.

De mentale kwestie

Hoe je mentaal met dingen omgaat, bepaalt vaak hoe je je uit noodsituaties weet te redden. In wildernisomstandigheden leer je ook veel over jezelf en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Omdat de mentale kwestie zo belangrijk is, zullen de instructeur en de deelnemers hierover ook ervaringen uitwisselen om van elkaar te leren. De persoonlijke ervaringen die je tijdens deze cursus opdoet, kunnen je ook sterker maken in de omgang met situaties in het dagelijks leven.

Certificaat

Na afloop van elke cursus ontvang je een certificaat.

Voor wie de cursussen onder andere zijn bedoeld

- Mensen die zelfstandig (extreme) trekkings en hikes in wildernisgebieden willen gaan maken.
- Mensen die meer willen weten over navigatie, survival, bushcraft en veiligheid in de wildernis.
- Avontuurlijke wandelaars die buiten de bestaande routes willen lopen en willen leren omgaan met noodsituaties.
- Backpackers die naar extreme gebieden willen gaan.

Bekijk hieronder de cursusmodulen van de trekkingschool (ook onder het menu te vinden)

Module 1 Essential basics - Zweden

                                                                    

Module 2 High skills en training - Noorwegen

 

Module 3 Winter skills - Noorwegen

 

Cursus trekking met je hond - Zweden