Afscheid doet pijn: van Garmin eTrex 10 naar eTrex SE

Een pleidooi voor een simpel gps-toestel

De eTrex 10 van Garmin is altijd mijn favoriete gps-toestel geweest. Waarom? Het is eenvoudig te gebruiken en heeft een vriendelijke prijs. Bovendien heeft het toestel geen overdaad aan functies. Daardoor raak je niet verdwaald in eindeloze menu’s en mogelijkheden die je voor je wildernistochten toch niet nodig hebt. Het toestel is ook nog eens beresterk en erg licht.

Leren werken met de Garmin eTrex.

👀 De eTrex 10: perfect voor wildernisnavigatie.

Dit basistoestel heeft bij mij een flinke staat van dienst. Ik gebruik het al sinds ik in 2013 begon als wildernisgids. Maar ook daarvoor al, tijdens mijn gidsopleiding en mijn eigen wildernistrekkings en hikes. We gebruiken het toestel trouwens ook bij al onze navigatie- en trekkingcursussen. De cursisten zijn er enthousiast over en ze kopen het na een cursus vaak voor zichzelf.

Het eerste model van de Garmin eTrex 10

👀 Een van de eerste eTrex-toestellen.

Nou ving ik van oud-cursisten al een tijdje geluiden op. Dat de eTrex 10 niet meer of slecht verkrijgbaar was. Er zouden leveringsproblemen door grondstoftekorten zijn. Omdat het toestel al lang bestond, was ik zelf bang dat er een nieuw model op de markt zou komen. Op zich is dat prima, maar bij nieuwe versies gaan soms de functies en gebruiksvriendelijkheid verloren waarop je zo gesteld was geraakt. En dat zou jammer zijn.

Wat ik vreesde gebeurde. De oude, vertrouwde eTrex 10 is niet meer. Daarvoor in de plaats is de eTrex SE gekomen. Ik heb dit toestel nog niet gekocht en kan er daarom nog niet in detail op ingaan. Maar ik heb natuurlijk wel wat research op internet gedaan. Op basis daarvan lijkt het mij een goede opvolger van de eTrex 10. Naast een aantal nieuwe mogelijkheden en een groter gebruiksgemak, zijn de vertrouwde basisnavigatiefuncties nog steeds aanwezig.

Pluspunten die mij gelijk opvielen:

  • Het toestel wordt nog steeds gevoed met batterijen, geen oplaadbare accu.
  • Er zijn nog steeds slechts 2 AA-batterijen nodig.
  • De gebruiksduur van de batterijen is enorm verlengd. Met de eTrex 10 kon ik met 2 alkalinebatterijen al 1 week doen, dat is nu nog veel langer.
  • Je bedient het toestel nog steeds met drukknoppen. In slecht weer werkt dat toch beter dan een touchscreen.

Minpunt:

  • De prijs: waar je voor de eTrex 10 bij de meeste winkels 99,95 euro kwijt was, betaal je nu zo’n 179,95 euro.
De nieuwe Garmin eTrex SE

👀 De nieuwe Garmin eTrex SE.

Maaruh… in zo’n eenvoudig navigatietoestel kun je toch geen wandelkaarten laden? Hoe kun je dan betrouwbaar door de wildernis navigeren?

Tijdens onze navigatiecursussen leren we mensen navigeren met de drie-eenheid: papieren kaart, kompas en gps. Aangevuld met coördinaten is verdwalen dan geen optie meer.

Het gps-toestel

Veel mensen kopen een geavanceerd gps-toestel met geïntegreerde kaarten. Het idee is dat je dan alles in één hebt. Uiteraard is er niks mis met zo’n toestel. Maar je loopt wel een risico als je vervolgens alleen daarmee de wildernis in trekt. Want wat nou als het toestel kapot gaat, als je het verliest of als je de reservebatterijen of powerbank bent vergeten?

Werk je met de drie-eenheid, dan heb je altijd meerdere opties om op terug te vallen!

De papieren kaart

Ben je bereid om met een papieren kaart te werken, dan kun je voor een (goedkoper) gps-toestel kiezen waarin je geen digitale kaarten kunt laden (zoals de nieuwe eTrex SE).

Een praktisch voordeel is dat je op een papieren kaart een duidelijker overzicht hebt over het gebied dat je wilt doorkruisen. Bij een kaart in een gps-toestel blijf je aan het in- en uitzoomen en een echt duidelijk totaalbeeld krijg je niet. Persoonlijk vind ik het comfortabel als ik zittend in mijn tent op mijn uitgeklapte kaart de route voor de volgende dag kan bekijken en plannen.

Kompas

Tot het gps zijn intrede deed, navigeerden mensen met kaart en kompas. Met alle technologische opties van tegenwoordig zou je het haast niet geloven, maar dat werkte ook. Je moest er alleen wat meer tijd voor nemen. Om te weten waar je op de kaart bent, moet je namelijk voortdurend het landschap en de kaart lezen. Steeds minder mensen kunnen met een kompas werken. Toch is het nog steeds een waardevolle techniek en een onmisbare back-up voor als je je gps-toestel moet missen.

Cursus navigatie met de drieeenheid kaart, kompas en gps

👀 Met de drie-eenheid ben je helemaal safe qua navigatie.

Echt gebeurd
Ooit ontmoette ik in Zweden op een camping een kerel die op het punt stond een wildernistrekking te gaan doen. Hij had zijn route thuis gepland en alle waypoints vanaf de computer in zijn gps-toestel geladen. Zo hoefde hij niet na te denken over navigatie en kon hij lekker lopen.
We vertrokken op dezelfde dag, elk voor een andere route. Toen ik na een week terug was, zag ik hem weer. Ik vroeg hem naar zijn tocht, waarop hij nogal sip reageerde. Hij vertelde dat hij al op de eerste loopdag was teruggekeerd naar de camping. Zijn gps-toestel was namelijk vastgelopen, waarschijnlijk een storing door de ingeladen kaartbestandjes.
Een goede beslissing natuurlijk om terug te keren. Maar met een papieren kaart en een kompas als back-up had hij zijn tocht gewoon kunnen uitlopen.

Coördinaten

Coördinaten zijn een reeks van cijfers waarmee je op een kaart je positie kunt bepalen. Er zijn veel verschillende coördinatensystemen, wereldwijde en landelijke, bijvoorbeeld UTM UPS, RD en SWEREF99. Coördinaten vind je op het gps-toestel in de vorm van waypoints.

Zo kun je:

– de coördinaat van de plek waar je staat aflezen op het gps-toestel en met een kaarthoekmeter overbrengen op de kaart. De stip van je pen vertelt je dan precies waar je bent op de kaart;

– zelf een coördinaat maken. Stel je wilt naar een berghut lopen. Je maakt hiervan de coördinaat en zet deze als waypoint in je gps-toestel, bijvoorbeeld met als naam ‘berghut’. Je kiest deze waypoint en je toestel wijst je met een pijl de weg.

Kennis van coördinaten heeft ook een veiligheidsvoordeel. Als je in een noodsituatie terechtkomt, kun je de hulpdienst telefonisch doorgeven op welke coördinaat je zit. Dat werkt efficiënter dan wanneer je in een uitgestrekt Zweeds bos- en merengebied moet zien uit te leggen bij welk meer of in welk bos je staat.

Coördinaten intekenen op een stafkaart met utm ups of rd leren bij een cursus.

👀 Met een kaarthoekmeter teken je coördinaten nauwkeurig in.

Vertrouwen op je telefoon

Met de moderne telefoons en apps kun je prima navigeren. Toch kies ik tijdens wildernistrekkings om verschillende redenen niet voor een telefoon als navigatiemiddel.

  • De kwetsbaarheid. Als je je telefoon laat vallen, dan heb je een grote kans dat hij kapot is. Mijn gps-toestel is al vaak gevallen en doet het nog steeds.
  • Touchscreens zijn bij nat weer met koude handen lastig te bedienen. De knoppen van een gps-toestel doen het altijd.
  • Mijn gps-toestel hangt in weer en wind binnen handbereik aan de schouderband van mijn rugzak en doet het dan nog. Zelfs bij -12 °C. Dat zie ik een telefoon niet snel doen.
  • Staat je telefoon tijdens het lopen continu aan, dan vreet dat energie. Zeker bij een meerdaagse tocht weegt het gewicht van 2 extra batterijen voor je gps op tegen het gewicht van een powerbank voor je telefoon.

Echt gebeurd
Op trekking in Zweden wil een deelnemer het weerbericht checken. Hij pakt zijn smartphone uit zijn binnenzak, die vervolgens uit zijn hand schiet. We schrikken, maar gelukkig zien we zijn telefoon richting het gras vliegen, dus hij zal vast zacht neerkomen. Jammer genoeg landt hij daar precies op dat ene steentje. Scherm kapot, telefoon onbruikbaar.

Bescherming met een kaarthoes en gps-hoesje

Tip 1
Bescherm je kaart onderweg met een kaarthoes tegen regen.

Tip 2
Draag je gps-toestel in een beschermhoesje of aan een draagclip aan de schouderband van je rugzak. Je toestel heeft dan een goed bereik en je hebt het altijd direct bij de hand.

Tien jaar later

Na jaren van intensief gebruik, begint het scherm van mijn eTrex 10 nu te flikkeren. Ik denk het begin van het einde. Zodra ik overstap op de eTrex SE en er een tijdje mee heb gewerkt, zal ik daarover een artikel schrijven.

Als je zelf een eTrex 10 hebt, maak je dan voorlopig geen zorgen. Je kunt er nog jaren zorgeloos mee op pad.

👉 Wil je graag leren navigeren met de drie-eenheid? Volg dan een van onze cursussen: Basis of BasisPlus in Nederland, of High Skills in Noorwegen!

Heb je zelf ervaringen met de nieuwe eTrex SE? Laat gerust een bericht achter en vertel wat je ervan vindt.

Ook interessant: Je naam in de Garmin zetten. Hoe doe je dat?

2 gedachten over “Afscheid doet pijn: van Garmin eTrex 10 naar eTrex SE”

  1. Hoi Tom,
    Mooie blog, ik ben benieuwd naar het vervolg. Ik gebruik nog een tijdje mijn Etrex 30, ook een fijn toestel.

    Dank, en ik blijf het volgen.

    Vriendelijke groeten, Sjaak

  2. Dank je voor je reactie Sjaak. De eTrex 30 is inderdaad ook een mooi toestel.
    Daar kun je nog lang mee navigeren 🙂

Plaats een reactie