U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Abonneer je op de gratis

en ontvang als extra
Outdoor Facts

 

 

Gediplomeerd
wildernisgids (IWG/CSWI)


Bekijk foto- en videoverslagen op

 

Als deelnemer van Northern Pioneers ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop 

Wintertrekking Noorwegen, Setesdal (The Arctic)

Gebied

Het Setesdal is een gebied vol ruige wildernis in het zuidwesten van Noorwegen. Het wordt gekenmerkt door heuvels en vlakten en gaat op sommige plekken over in een echt middelgebergte met toppen van meer dan 1300 meter. Er ligt elke winter een flink pak sneeuw, waarmee dit gebied de ideale uitvalsbasis vormt voor een uitdagende wintertrekking op sneeuwschoenen.

Uitgestrekte sneeuwvlaktes afgewisseld met bergenUitgestrekte sneeuwvlaktes afgewisseld met bergen Doorkruising van prachtige dalen vol maagdelijke sneeuwDoorkruising van prachtige dalen vol maagdelijke sneeuw

Tochtbeschrijving

Deze tocht start vanaf een camping, waar we de eerste en de laatste nacht in hutten verblijven. We trekken op onze sneeuwschoenen het gebied in en lopen in twee dagen naar de plek waar we ons basiskamp gaan inrichten. We klimmen geleidelijk en zien het landschap om ons heen langzaam veranderen. Na de berkenbosjes van de eerste dagen komen we boven de boomgrens uit, waar het klimaat pas echt ruig kan zijn en je je soms in arctisch gebied waant.

Alles wat we nodig hebben gaat mee op onze pulka’s (expeditiesledes) en in onze dagrugzakken. We kiezen bewust voor pulka's, omdat je met een zware rugzak op veel te diep wegzakt in de sneeuw en niet comfortabel kunt lopen. Materialen en voedsel worden over teams van twee personen verdeeld om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

Overnachten doen we onderweg in tentjes of een zelfgegraven noodshelter. Eenmaal in het basiskamp bouw je samen met je teamgenoot of alleen een quinzee (sneeuwhut) waar je de rest van de week in slaapt. Je zult versteld staan hoe warm het in een quinzee is, zelfs bij temperaturen ver onder nul.

Slapen in je zelfgebouwde sneeuwhutSlapen in je zelfgebouwde sneeuwhut Onderweg naar het basiskamp: overnachting in een tentOnderweg naar het basiskamp: overnachting in een tent

Vanuit het basiskamp maken we een aantal mooie en relaxte dagwandelingen op de sneeuwschoenen – met alleen een dagrugzak op – en gaan we op ontdekking naar mooie plekken in de Noorse winterwildernis. Je leert deze week ook een aantal basic technieken op het gebied van wintersurvival en winterkamperen, zoals vuur maken, water vinden en zuiveren en shelter.

Ons basiskamp slaan we op in de buurt van een berghut, waar we in noodgevallen of extreem weer veilig kunnen schuilen.

Je moet voor deze tocht wel tegen een beetje kou kunnen, want de temperaturen kunnen variëren van net boven het vriespunt tot flink onder nul. Uiteraard ontvang je van tevoren alle informatie die je nodig hebt om onder winterse omstandigheden comfortabel te kunnen leven, bijvoorbeeld over kleding. We houden in het programma altijd rekening met de kou en met wat de deelnemers aankunnen.

Drinkwater verkrijgen we door sneeuw te smeltenDrinkwater verkrijgen we door sneeuw te smelten Alle bagage gaat mee op pulka's, de expeditiesledesAlle bagage gaat mee op pulka's, de expeditiesledes

 Bekijk hier een impessievideo van deze trekking.

Tip

Volg al voor de reis onze complete cursus kaart, kompas en gps met 10% korting: je kunt je navigatiekennis dan tijdens de reis volop testen en perfectioneren!

Quinzees in het basiskampQuinzees in het basiskamp Dagwandelingen op de sneeuwschoenen vanuit het basiskampDagwandelingen op de sneeuwschoenen vanuit het basiskamp

INFORMATIE OVER DEZE REIS (code WEN1)

De tocht

Wintertrekking op sneeuwschoenen onder begeleiding van een wildernisgids / survivalinstructeur. Een aantal dagen trekken afgewisseld met daghikes - sneeuwwandelen - vanuit een basiskamp. Overnachtingen in tentjes en sneeuwhutten. Aandacht voor basic wintersurvival-technieken. Vanwege de winterse omstandigheden en het lopen op sneeuwschoenen met pulka’s zijn de dagelijkse loopafstanden niet al te groot.

Je kunt bijvoorbeeld het volgende verwachten:
- sneeuwschoenwandelen
- winterkamperen
- vuur maken onder winterse omstandigheden
- sneeuwhut (quinzee) maken (en erin slapen)
- basic wintersurvival-technieken
- navigatie met kaart, kompas en gps (indien je vooraf hebt deelgenomen aan de navigatiecursus in Wierden)

Let op: tijdens deze trekking komen beginselen van bushcraft en survival aan bod. Wil je uitgebreid kennis over bushcraft en survival opdoen of vaardigheden leren waarmee je zelfstandig een wildernistrekking kunt lopen, kies dan voor een van de cursussen van de Trekkingschool.

Tochtduur

8 dagen. Van zondag t/m zondag.

Moeilijkheidsgraad

Categorie 2B/C PLUS – uitgelegd onder ‘Algemeen’.

Benodigdheden

Je krijgt voorafgaand aan de reis uitgebreide informatie over wat je moet meenemen en waar je aan moet denken. Voor de belangrijkste zaken, zoals een dagrugzak, een mummieslaapzak en waterdichte winterwandelschoenen, moet je zelf zorgen. Wij zorgen voor zaken zoals branders, brandstof, pannen en bestek en natuurlijk ook voor de sneeuwschoenen (van het topmerk Tubbs), wandelstokken en pulka’s. Een trekkerstent moet je zelf meebrengen.

Mocht je bepaalde uitrusting echter niet hebben, dan kun je die voor een klein bedrag bij ons huren. Ook hebben we een aantal leenrugzakken.

Als deelnemer aan deze reis ontvang je 10% korting bij de Bushcraftshop, zodat je uitrusting die je nog nodig hebt - voor of na de reis - voor een extra aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.

Inclusief

- alle overnachtingen (inclusief 2 hutovernachtingen aan begin en einde)
- alle maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) (snacks voor tussendoor moet je zelf voor zorgen); voor vegetariërs kan een apart voedingspakket worden samengesteld
- gebruik van leenuitrusting (o.a. firesteel, Mora-bushcraftmes, kampeeruitrusting; voor wie de navigatiecursus in Wierden heeft gevolgd: kaart, kompas en gps)
- gebruik van sneeuwschoenen, pulka en wandelstok
- begeleiding door een wildernisgids / survivalinstructeur

Exclusief

- reis (eventueel carpoolen in overleg)
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering en eventuele annuleringsverzekering (denk aan een dekking voor pakketreizen)

Bereikbaarheid

Het gebied is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.
We adviseren je over mogelijkheden om op de plaats van vertrek te komen. Wil je graag een indicatie van de reiskosten? Stuur ons dan even een mailtje.

Periode

Zie voor exacte reisdata de Agenda.

Aantal deelnemers

Maximaal 8.

(Prijs)informatie en boeking

Prijs: € 799,- incl. btw per persoon. Boek je uiterlijk een half jaar van tevoren, dan ontvang je 25 euro korting.

 

Meer informatie

Zie voor meer informatie de pagina Algemeen.